9 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη ασβεστίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Μαρτίου 2023 15:48

9 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη ασβεστίου

UNSPLASH

H έλλειψη ασβεστίου είναι σχετικά συχνή, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Πώς μπορείς λοιπόν να καταλάβεις ότι σου λείπει ασβέστιο;

Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια και τα συμπτώματα, τα οποία μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό σου.

Τι είναι η ανεπάρκεια ασβεστίου (υπασβεστιαιμία);

Η υπασβεστιαιμία είναι τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ανάλογα με τη βαρύτητα, τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια ή απαρατήρητα έως σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να είναι τόσο οξεία, όσο και χρόνια.

Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο ανθρώπινο σώμα. Είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά, την καρδιά, τους μύες και το νευρικό σύστημα. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας χρειάζεται ασβέστιο! Αλλά μόνο περίπου το 1% του ασβεστίου, βρίσκεται στο αίμα, ενώ το υπόλοιπο 99% αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια. Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα συνήθως μειώνονται λόγω μη διατροφικών αιτιών και σπάνια λόγω διατροφικής ανεπάρκειας ασβεστίου.

Τι θεωρείται έλλειψη ασβεστίου;

9 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη ασβεστίου Unsplash

Το φυσιολογικό εύρος για τα επίπεδα ασβεστίου στους ενήλικες είναι περίπου 8,5 έως 10,5 mg/dL. Αυτές οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από εργαστήριο σε εργαστήριο. Η υπασβεστιαιμία ορίζεται ως ολικό ασβέστιο στο αίμα κάτω από 8,5 mg/dL. Εάν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέσει κάτω από 7 mg/dL, η υπασβεστιαιμία θεωρείται σοβαρή.

Τα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη ασβεστίου

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, αναζήτησε ιατρική βοήθεια.

1. Μυϊκές κράμπες και σπασμοί

Τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας ασβεστίου είναι οι μυϊκές κράμπες και οι σπασμοί. Το ασβέστιο βοηθά τους μυς να συστέλλονται και να χαλαρώνουν. Οι μύες που στερούνται ασβεστίου, δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν τον κανονικό τους τόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, κράμπες, σπασμούς και μυϊκή αδυναμία.

2. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Ένα άλλο βασικό σύμπτωμα της υπασβεστιαιμίας, είναι το μυρμήγκιασμα στα άκρα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια. Η σοβαρή έλλειψη ασβεστίου, μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα. Κάθε νευρικό κύτταρο στο σώμα χρειάζεται ασβέστιο. Όταν το ασβέστιο πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα νευρικά κύτταρα δυσκολεύονται να καταγράψουν τις αισθήσεις και να στείλουν σήματα.

3. Κούραση

Η υπασβεστιαιμία μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Δεδομένου ότι οι μυϊκές ίνες και τα νεύρα απαιτούν ασβέστιο, η εξάντλησή του στα κύτταρα, σηματοδοτεί την έναρξη της κόπωσης, που οδηγεί σε εξάντληση και αδυναμία.

4. Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Ο ακανόνιστος, καρδιακός παλμός είναι ένα τυπικό σύμπτωμα υπασβεστιαιμίας και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή εάν είναι σοβαρό. Συχνά προκαλεί πολλές ανωμαλίες που μπορούν να καταγραφούν από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να διαταράξει την καρδιά, δεδομένου ότι η καρδιά είναι ένας μυς. Εάν τα καρδιακά κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, σταματούν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

5. Οστεοπενία και οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση θεωρείται διαταραχή ανεπάρκειας ασβεστίου. Η οστεοπενία είναι μια ηπιότερη μορφή οστεοπόρωσης. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέφτουν, το σώμα πρέπει να απελευθερώσει περισσότερο από αυτό από τα οστά για να το αντισταθμίσει. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αδυναμία των οστών, ευθραυστότητα και να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο καταγμάτων.

6. Ξηρό δέρμα

Το ξηρό ή σκασμένο δέρμα μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα υπασβεστιαιμίας. Ο λιγότερο γνωστός ρόλος του ασβεστίου, είναι να υποστηρίζει την υγεία του δέρματος: Μειώνει το pH του δέρματος και προστατεύει τον φραγμό της επιδερμίδας. Αυτό αποτρέπει την υπερβολική απώλεια νερού από το δέρμα. Όταν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά, το δέρμα δεν μπορεί πλέον να διατηρήσει την υγρασία του και ένα υγιές pH.

7. Σύγχυση και απώλεια μνήμης

Σύγχυση, αποπροσανατολισμός και απώλεια μνήμης, μπορεί να είναι όλα συμπτώματα υπασβεστιαιμίας. Τα νευρικά και εγκεφαλικά κύτταρα εξαρτώνται από το ασβέστιο. Το ασβέστιο που εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα διεγείρει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να βλάψει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία.

8. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS)

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι εξαιρετικά συχνό και τα ακριβή αίτια ποικίλλουν. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου, μπορούν να το πυροδοτήσουν ή να συμβάλουν στα συμπτώματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η βιταμίνη D και το ασβέστιο μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τα συμπτώματα του PMS.

9. Φθορά στα δόντια και τα ούλα

Το ασβέστιο διατηρεί τα δόντια σου γερά. Τα τρόφιμα, τα ποτά και τα βακτήρια του στόματος, μπορούν όλα να υποβαθμίσουν τα μέταλλα στα δόντια. Τα επαρκή επίπεδα ασβεστίου είναι απαραίτητα για την πρόληψη αυτής της απώλειας μετάλλων. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι ένας από τους ένοχους της ουλίτιδας.

Ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250