Βασιλακόπουλος: Επιδείνωση σε όλες τις ιώσεις, πότε περιμένουμε κορύφωση της γρίπης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 12:30

Βασιλακόπουλος: Επιδείνωση σε όλες τις ιώσεις, πότε περιμένουμε κορύφωση της γρίπης

Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζοντας πως περιμένουμε κορύφωση της γρίπης Φλεβάρη με Μάρτη.

Για το κοκτέιλ του κορονοϊού και γρίπης μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζοντας πως «είναι η πρώτη εβδομάδα που έχουμε μπει στον πραγματικό χειμώνα, έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Παρ΄ότι συζητιέται πολύ το πρόβλημα της γρίπης και απασχολεί πολλούς ανθρώπους, το κύριο πρόβλημα που συνεχίζουμε να έχουμε είναι ο κορονοϊός.

Την προηγούμενη εβδομάδα χάσαμε πάλι 150 ανθρώπους από τη νόσο. Οι εισαγωγές είναι σταθερά γύρω στις 200, είχαμε μια πολύ μικρή μείωση στις 190. Άρα δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Πρέπει να ζήσουμε με αυτόν αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε λίγο και την επιστήμη».

Παράλληλα, τόνισε πως: «Υπάρχουν πολλές σαφείς αποδείξεις ότι η αναμνηστική δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που καλύπτει και την Όμικρον 5 και τις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα. Μειώνει το 80% του κινδύνου θανάτου για τους υπερήλικες και γύρω στο 60% τον κίνδυνο να πας στο νοσοκομείο σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε». «Βεβαίως η μείωση των εμβολιασμών έχουν επηρεάσει τον αριθμό θανάτων».

Σημείωσε πως «θα δούμε μια επιδείνωση σε όλες τις ιώσεις καθώς κλεινόμαστε λίγο περισσότερο μέσα, έχουμε και το κρύο. Δεν έχει έρθει ακόμα το κύμα της γρίπης. Φλεβάρη με Μάρτη περιμένουμε την κορύφωση», εκτίμησε.

Παράλληλα, προέτρεψε τον κόσμο να κάνει και το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ερωτώμενος για τις ελλείψεις σε φάρμακα που παρατηρούνται στα φαρμακεία την περίοδο αυτή, είπε πως «πολλά που είναι σε έλλειψη είναι επειδή μπορεί να τα αγοράσει ο καθένας και έτσι και πηγαίνει και τα παίρνει μαζικά, χωρίς να τα χρειάζεται».

Τέλος, επισήμανε πως «είναι λογικό να υπάρχουν πολλές ιώσεις καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγο της μάσκας και των lockdown δεν είχαμε. Πάρα πολλά από αυτά που βαφτίζονται γρίπη, δεν είναι, είναι άλλες ιώσεις. Εάν δεν κάνουμε τεστ με τα κλινικά συμπτώματα και μόνο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε γρίπη».

dikaiologitika.gr