Αργός μεταβολισμός: 3 tips για να καις λίπος και μετά τα 30!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 19:00

Αργός μεταβολισμός: 3 tips για να καις λίπος και μετά τα 30!

Θυμάσαι που συνήθιζες να τρως ό,τι ήθελες με μηδενικό αντίκτυπο στο σιλουέτα σου;

Να καταναλώνεις πίτσα, μπύρα και πατάτες τηγανητές το βράδυ της Παρασκευής και πρωί του Σαββάτου να φοράς το στενό σου τζιν για καφέ; Αν αυτή είναι μια μακρινή ανάμνηση, τότε θα αναρωτιέσαι αν η ηλικία είναι ο λόγος που ο μεταβολισμός σου έχει αλλάξει.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουμε γρήγορο μεταβολισμό μέχρι να φτάσουν τα 30 και ότι μετά από αυτό, όλα είναι μια κατηφόρα. Επιπλέον, υπάρχει ο μύθος ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε χρόνο καθώς μεγαλώνουμε. Είναι, όμως, έτσι;

Έρευνα που έγινε το 2021 δείχνει το αντίθετο! Η αύξηση βάρους στα 30 μας και μετά δεν συνδέεται απαραίτητα με έναν πιο αργό μεταβολισμό. Για να διευκρινίσουμε, ο μεταβολικός ρυθμός είναι η ποσότητα ενέργειας (θερμίδες) που ξοδεύει το σώμα μας σε καθημερινή βάση. 

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα μας όταν είμαστε σε ηρεμία. Τα μωρά καίνε 50% περισσότερες θερμίδες ανά κιλό από τους ενήλικες και μετά τον πρώτο χρόνο, ο μεταβολισμός αρχίζει να μειώνεται περίπου 3% κάθε χρόνο μέχρι να φτάσουμε στην ηλικία των 20 ετών. Μετά δε συνεχίζει να μειώνεται μέχρι και τα 60!

Είτε το πιστεύεις, λοιπόν, είτε όχι, ο μεταβολισμός σου δεν αλλάζει σε φάσεις της ζωής, όπως η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Αργός μεταβολισμός: 3 tips για να καις λίπος και μετά τα 30!

  • Κατανάλωσε αρκετή πρωτεΐνη όλη την ημέρα, όχι ταυτόχρονα

Φυσικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τον μεταβολικό σου ρυθμό σε υψηλά επίπεδα. Δεδομένου ότι οι μύες καίνε θερμίδες και το λίπος όχι, η οικοδόμηση μυών είναι το κλειδί. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν σχετικά με την πρόσληψη πρωτεΐνης είναι ότι πρέπει να απλώνεται ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 20-30 gr τη φορά για την ανάπτυξη των μυών του.

  • Κοιμήσου καλά

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τον μεταβολισμό σου είναι ο ύπνος. Έρευνες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την ορμόνη της πείνας, επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό και κάνοντάς μας να τρώμε περισσότερο.

  • Μην περιορίζεις σημαντικά τις θερμίδες σου

Τέλος, σταμάτα να κάνεις δίαιτες ή να δοκιμάζεις δίαιτες χαμηλών θερμίδων. Ο μεταβολισμός σου θα ανταποκριθεί επιβραδύνοντας. Όταν κάνεις δίαιτα, χάνεις κυρίως μυϊκή μάζα. Όταν επιστρέψεις στο να τρως κανονικά, θα παίρνεις πίσω λίπος. Κάθε φορά που κάνεις δίαιτα, επιβραδύνεις και τον μεταβολικό σου ρυθμό.

Συμπέρασμα, δεν έχει σημασία πόσο χρονών είσαι! Εάν τρως αρκετά και υγιεινά (με επαρκείς πρωτεΐνες), παραμένεις δραστήρια και κοιμάσαι επαρκώς, θα διατηρήσεις έναν υγιή μεταβολισμό ακόμα και μετά τα 30 σου.

Photos: Istock

glance.gr




00 inkefalonia general ad 300X250