Φούσκωμα: Πέντε τρόποι να το αποφύγετε

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 08:56

Φούσκωμα: Πέντε τρόποι να το αποφύγετε

Σε ένα οικογενειακό τραπέζι, κανένας ίσως δεν μπορεί να αντισταθεί στην ποικιλία και την ποσότητα του φαγητού που προσφέρεται μπροστά του. Όσο όμως περισσότερο «γλυκαθεί» ο ουρανίσκος από τις διαφορετικές γεύσεις, άλλο τόσο θα υποφέρει το στομάχι.

Το ξέρατε όμως ότι το στομάχι σας δεν ξεπερνάει σε μέγεθος μια σφιγμένη γροθιά; Όταν λοιπόν γεμίζετε το στομάχι σας στα όρια της χωρητικότητάς του, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, δυσπεψία ακόμη και ναυτία.

Για να αποφύγετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής δίνουν πολύτιμες συμβουλές.

Αναγνωρίστε τα διατροφικά αίτια

Εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων τα συστατικά εκείνα που σας ενοχλούν ή τις δυσανεξίες που παρουσιάζετε, μπορείτε να εξαλείψετε αποτελεσματικά το φούσκωμα. Σε περίπτωση μάλιστα που βρεθείτε σε κάποιο τραπέζωμα, η σωστότερη τακτική θα ήταν να ρωτήσετε τον οικοδεσπότη σχετικά με τα συστατικά του κάθε πιάτου, όπως το ίδιο θα μπορούσατε να κάνετε σε μια έξοδο σε κάποιο εστιατόριο.

Προκειμένου να εντοπίσετε τις τροφές που προκαλούν φούσκωμα, ορισμένοι διαιτολόγοι συνιστούν να κρατάτε καθημερινά ημερολόγιο με τα τρόφιμα που προκαλούν δυσφορία, να αναζητάτε τα διατροφικά μοτίβα, αλλά και να συνυπολογίζετε τον παράγοντα άγχος.

Καταναλώστε κανονικά τα γεύματά σας πριν από ένα μεγάλο τραπέζι

Αποφύγετε να κρατάτε την όρεξή σας για το φαγοπότι που είστε καλεσμένοι και συμπεριφερθείτε στην κατανάλωση των γευμάτων σας με συνέπεια και όπως θα κάνετε χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική περίσταση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και εν τέλει το φούσκωμα.

Υιοθετείστε υγιεινές αλλαγές στις τροφές

Για να περιορίσετε την πρόκληση του φουσκώματος, προτιμήστε εύκολες εναλλακτικές σε προϊόντα που δεν το πυροδοτούν. Για παράδειγμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα γαλακτοκομικά και διάφορες σως με χούμους και αρκετά λαχανικά. Αντίστοιχα, ο πουρές πατάτας θα μπορούσε να αντικατασταθεί με πουρέ γλυκοπατάτας, η κρέμα γάλακτος με γάλα και το ρύζι με όσπρια, που είναι πλούσια σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου που δημιουργεί το φούσκωμα.

Αντίστοιχες αλλαγές μπορείτε να δοκιμάσετε και στα μπαχαρικά, όπως περιορίζοντας το αλάτι και χρησιμοποιώντας αρωματικά καρυκεύματα όπως η κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

Άφθονη σαλάτα 

Λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα σπαράγγια και το σέσκουλο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Συμβάλλουν όμως και στη μείωση του φουσκώματος. Επιλέξτε ωστόσο, να αυξήσετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στο διατροφολόγιό σας, σε περίπτωση που δεν το συνηθίζετε, για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη μείωση του φουσκώματος.

Για να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση, προσθέστε μισό φλιτζάνι φυλλώδη λαχανικά στα γεύματά σας κάθε 3 ημέρες, χωρίς να αμελείτε παράλληλα την κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού. Προσοχή ωστόσο στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, διότι ωμά μπορούν να προκαλέσουν αέρια.

Αλκοόλ με μέτρο 

Ο συνδυασμός αλκοόλ και ενός μεγάλου γεύματος δεν είναι ο ιδανικός για το στομάχι και μπορεί να φέρει συμπτώματα φουσκώματος. Φροντίστε λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωση σε ένα ποτήρι (για τις γυναίκες) και δύο (για τους άντρες) και να το αντιστοιχήσετε με αντίστοιχο αριθμό ποτηριών με νερό.

Πηγή: ygeiamou.gr