Τι ψωμί να φας αν θες να χάσεις βάρος. Γιατί ναι, επιτρέπεται

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 11:30

Τι ψωμί να φας αν θες να χάσεις βάρος. Γιατί ναι, επιτρέπεται

PEXELS

Aν κάνεις δίαιτα ή ακολουθείς πρόγραμμα διατροφής για να χάσεις βάρος και λατρεύεις το ψωμί, το να το κόψεις, μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση. Στην πραγματικότητα ωστόσο, δεν χρειάζεται να το διαγράψεις από τη λίστα του σούπερ μάρκετ.

Υψηλό σε υδατάνθρακες, το ψωμί πιστεύεται ότι σαμποτάρει τον στόχο απώλειας βάρους και αυξάνει τον ημερήσιο αριθμό θερμίδων. Αλλά οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι πάντα ο διαιτητικός αποδιοπομπαίος τράγος, αν προσθέσεις τον κατάλληλο τύπο στη διατροφή σου. Η πρόσληψη υδατανθράκων είναι τόσο απαραίτητη, όσο και η πρωτεΐνη για το βάρος. Στην πραγματικότητα, πλήρης αποβολή τους από τη διατροφή, μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια βάρους. Ποιες είναι λοιπόν οι πιο υγιεινές επιλογές ψωμιού που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, χωρίς τύψεις;

Τι ψωμί να φας αν θες να χάσεις βάρος. Γιατί ναι, επιτρέπεται Pexels

1. Ψωμί από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως διατηρούν ολόκληρο το σιτάρι ανέπαφο, κάνοντας το ψωμί αυτό, πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Αναζήτησε ψωμιά που έχουν 100% αλεύρι ολικής αλέσεως και δεν κρύβουν περιττά συστατικά, όπως πρόσθετα σάκχαρα ή φυτικά έλαια.

Μία φέτα (46 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 110
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,5 γρ
  • Υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

2.  Ψωμί του Ιεζεκιήλ (Εσσαίων)

Το ψωμί του Ιεζεκιήλ ή Εσσαίων, είναι ένα ιδιαίτερα εύγευστο, μαλακό και εξαιρετικά θρεπτικό ψωμί, το οποίο έχει, επίσης, μηδέν λιπαρά. Είναι από φυτρωμένο σιτάρι ολικής άλεσης, με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από τα συνηθισμένα ψωμιά.

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι ο τρόπος παρασκευής του συγκεκριμένου ψωμιού (βλάστηση) αυξάνει επίσης τα αντιοξειδωτικά των δημητριακών, ενώ μειώνει τα συστατικά που συνδέονται με μέταλλα, όπως ο σίδηρος, και εμποδίζουν την απορρόφησή τους. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία διασπά μέρος του αμύλου στα δημητριακά και μειώνει την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Μία φέτα (34 γραμμάρια) από φυτρωμένο σιτάρι ολικής άλεσης προσφέρει:

  • Θερμίδες: 80
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,5 γρ
  • Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

3. Ψωμί λιναρόσπορου

Το ψωμί από λιναρόσπορο, παρασκευάζεται κυρίως από αλεύρια ολικής αλέσεως και σπόρους λιναριού, είναι ένα από τα πιο υγιεινές επιλογές που μπορείς να καταναλώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπόροι λιναριού είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα, αποτελούν εξαιρετική πηγή ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που βρίσκεται σε φυτικές τροφές. Επιπλέον, οι σπόροι λιναριού διαθέτουν ενώσεις που ονομάζονται λιγνάνες, που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα.

Μία φέτα (34 γραμμάρια) περιέχει:

  • Θερμίδες: 80
  • Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
  • Λίπος: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

4. Πλήρους σίκαλης

Η σίκαλη μοιάζει πολύ με το σιτάρι, αλλά είναι συνήθως πιο σκούρα. Το παραδοσιακό ψωμί σίκαλης, παρασκευάζεται μόνο από αλεύρι σίκαλης και δεν περιέχει αλεύρι σίτου, ενώ τα περισσότερα, παρασκευάζονται από συνδυασμό και των δύο. Σε σύγκριση με το σιτάρι, η σίκαλη θεωρείται συχνά πιο θρεπτική. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το ψωμί σίκαλης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πληρότητα και να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο σάκχαρο του αίματος από το σταρένιο.

Μια φέτα (28 γραμμάρια) παρέχει:

Θερμίδες: 60
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Λίπος: 1 γραμμάριο
Υδατάνθρακες: 12 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250