Η διατροφή που πρέπει να ακολουθείς ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου ώστε να φαίνεσαι νεότερη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 14:40

Η διατροφή που πρέπει να ακολουθείς ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σου ώστε να φαίνεσαι νεότερη

Ο τύπος του δέρματος καθορίζει και τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούμε

Όλοι θέλουμε να έχουμε μια λαμπερή και νεανική επιδερμίδα και για αυτό καταφεύγουμε σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς που τονώνουν την όψη μας. Η αυτοφροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ήδη από νεαρές ηλικίες, η περιποίηση του προσώπου θα πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Ωστόσο, κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε είναι πως η εξωτερική μας εικόνα συνδέεται με την εσωτερική. Η καλή δηλαδή λειτουργία του οργανισμού σχετίζεται με την υγεία ολόκληρου του σώματος. Αν λοιπόν θέλεις να έχεις μια αλαβάστρινη επιδερμίδα, θα πρέπει πρώτα να προσέξεις τη διατροφή σου.

«Όταν μιλάμε για το δέρμα και την επιφάνεια του δέρματος, οι περισσότεροι μπορεί να νομίζουν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν με τοπικές κρέμες», λέει η Lisa Moskovitz, RD, CDN, διευθύνουσα σύμβουλος του New York Nutrition Group και συνεργάτης του Seeds of Change και συμπληρώνει: «Πολλά από αυτά όμως που βλέπουμε εξωτερικά είναι αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν στο εσωτερικό του οργανισμού. Η τροφή είναι ένα μέρος αυτού».

Η Michele Green, MD, αισθητικός δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, συμφωνεί: «Η διατροφή επηρεάζει πρωτίστως τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα και οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές από τις φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική υγεία και η εμφάνιση του δέρματος είναι, αναπόφευκτα, στενά συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις των ορμονών που επηρεάζονται από τη διατροφή. Η προτίμηση ορισμένων τροφών και η μείωση άλλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του δέρματος».

δερμα και διατροφη

Σε γενικές γραμμές, οι κυριότεροι τύποι δέρματος είναι οι εξής:

  • ξηρός
  • κανονικός
  • λιπαρός
  • μεικτός

Μέσα σε αυτούς τους τύπους δέρματος, μπορεί να υπάρχουν και υπο-ομάδες με άλλα προβλήματα, όπως ακμή, ξηρότητα ή θαμπάδα.

Σύμφωνα με την Green, αν το δέρμα σου μετά τον καθαρισμό (και χωρίς την εφαρμογή άλλων κρεμών) φαίνεται λαμπερό, έχεις λιπαρό δέρμα. Αν έχει ξεφλουδίσει, δείχνει κόκκινο ή ερεθισμένο, είναι ξηρό. Αν είναι λιπαρό σε ορισμένες περιοχές και ξηρό σε άλλες, έχεις μεικτό.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις ποια είναι η σωστή διατροφή ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου!

δερμα και διατροφη

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για το ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα έχει έντονη ανάγκη για ενυδάτωση. Πέρα από τη μεγάλη ποσότητα νερού, μπορείς να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου και μέσω της διατροφής.

Βάλε στο πρόγραμμά σου λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως είναι η ντομάτα, το καρότο, το αγγούρι και το πορτοκάλι.

Ακόμα, μπορείς να ενυδατώσεις το δέρμα σου μέσω λιπαρών οξέων, όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τον σολομό. Αντίστοιχα, θα πρέπει να περιορίσεις στο ελάχιστο την κατανάλωση τροφίμων και ποτών που προκαλούν αφυδάτωση, όπως όσων περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ.

Επίσης, επίλεξε τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο και η γλυκοπατάτα.

δερμα και διατροφη

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για λιπαρό δέρμα

Πολλοί πιστεύουν ότι το λάδι δημιουργεί περισσότερη λιπαρότητα, αλλά στην πραγματικότητα τα αντιφλεγμονώδη έλαια μπορούν να τη μειώσουν.

Ορισμένες τροφές με αντιφλεγμονώδη έλαια περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τις ελιές, τα ψάρια και τον λιναρόσπορο. Φυσικά πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες τηγανιτές, αλλά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

Επίσης, θα πρέπει να αντικαταστήσεις τις τροφές επεξεργασμένων υδατανθράκων με δημητριακά ολικής αλέσεως, τα κόκκινα κρέατα με πουλερικά και ψάρια και τα γλυκά με επεξεργασμένη ζάχαρη με φρούτα.

Καλύτερες και χειρότερες τροφές για το μεικτό δέρμα

Αν έχεις μεικτό δέρμα, θα πρέπει να προσέξεις να κάνεις τις σωστές επιλογές υδατανθράκων. Καλό είναι να επιλέγονται όσοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και χαμηλού γλυκαιμικού δίκτυ, όπως το καστανό ρύζι ή η κινόα.

bestofyou.gr




00 inkefalonia general ad 300X250