Τι να προσέξουμε για να αποφύγουμε την ουρολοίμωξη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 20:49

Τι να προσέξουμε για να αποφύγουμε την ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη είναι η  μόλυνση/λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτή μπορεί να προκληθεί από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια που ζουν στο έντερο όπως το βακτήριο E. Coli, αποτελεί και την πιο συχνή αιτία ουρολοίμωξης. 

Υπεύθυνα για τις ουρολοιμώξεις είναι επίσης και τα χλαμύδια και το μυκόπλασμα. Στην πλειοψηφία κάποια βακτήρια που μπορεί να εισέλθουν στην ουρήθρα αποβάλλονται μέσω της ούρησης. Ωστόσο ορισμένες φορές ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και εγκαθίστανται στην περιοχή.

Η λοίμωξη της ουρήθρας ονομάζεται ουρηθρίτιδα, της ουροδόχου κύστης κυστίτιδα και σε περίπτωση που τα βακτήρια «περάσουν» προς τα πάνω και φτάσουν να μολύνουν τα νεφρά, πυελονεφρίτιδα αντίστοιχα.

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο, με τις γυναίκες νοσούν περισσότερες φορές λόγω της ανατομίας της γενετικής περιοχής τους.

Τι μπορεί να προκαλέσει ουρολοίμωξη

Επιθετικά προϊόντα καθαρισμού

Η συνεχής ή η συχνή χρήση ενδοκολπικών προϊόντων ή αφρόλουτρων ιδιαιτέρως επιθετικών, μπορεί να καταστρέψει την φυσική άμυνα του οργανισμού στην περιοχή με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του οργανισμού στις ουρολοιμώξεις.

Λάθος Καθαρισμός

Η μη προσεκτική καθαριότητα κατά την επίσκεψή μας στην τουαλέτα μπορεί να είναι αιτία να προκληθεί ουρολοίμωξη. Το σκούπισμα πρέπει να γίνεται από μπρος προς τα πίσω και όχι το ανάποδο.

Καθυστέρηση της ούρησης
Κατά την ούρηση ο οργανισμός αποβάλλει τα μικρόβια που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή. Η καθυστέρηση της ούρησης συμβάλλει στο να συσσωρευτούν περισσότερα μικρόβια και να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα προκαλώντας λοίμωξη.

Αντισύλληψη

Συχνές ουρολοιμώξεις παρουσιάζουν, επίσης, γυναίκες που χρησιμοποιούν σπερματοκτόνες ουσίες αλλά και διάφραγμα στο κόλπο, καθώς ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων.

Στενά ρούχα

Τα στενά και σφιχτά ρούχα και εσώρουχα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μικροβίων, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και του γεγονότος ότι η περιοχή των γεννητικών οργάνων πιέζεται και δεν αναπνέει.

Σεξουαλικές επαφές

Ορισμένα από τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοίμωξη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα για αυτό τον λόγο άλλωστε, όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους νοσήσει πρέπει και ο άλλος να κάνει προληπτικά εξετάσεις.

Έλλειψη νερού

Το νερό βοηθά στην συχνή ούρηση που σημαίνει και αποβολή των μικροβίων που έχουν φτάσει στη ουρήθρα. Η μη ούρηση όπως είπαμε και πιο πάνω συμβάλει στην ανάπτυξη των μικροβίων.

Παθολογικά αίτια

Ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και τα νευρολογικά προβλήματα, όπως η κάκωση του νωτιαίου μυελού ή η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορούν να προκαλέσουν συχνές ουρολοιμώξεις. Όσον αφορά τον διαβήτη τα ανεβασμένα επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν τροφή για τα μικρόβια, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις προσβάλλεται η νεύρωση της κύστης και το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία της πλήρους κένωσης της.

Μολυσμένα Νερά

Δεν είναι τυχαίο ότι με την έλευση του καλοκαιριού αυξάνονται και ουρολοιμώξεις. Το μολυσμένο νερό, η βρώμικη θάλασσα και η κολύμβηση σε πισίνα που το νερό δεν ανανεώνεται όσο τακτικά χρειάζεται αποτελούν εστίες μικροβίων.

Προϊόντα περιόδου

Οι σερβιέτες και τα ταμπόν αποτελούν εστίες μικροβίων όταν δεν αλλάζονται την στιγμή που πρέπει. Η θερμότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή, η τριβή και το «λερωμένο» προϊόν περιόδου συνθέτουν ένα περιβάλλον ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων.

Tips κατά της...ουρολοίμωξης

Άνετα ρούχα

Το καλοκαίρι το να φοράμε άνετα και δροσερά ρούχα και εσώρουχα βοηθά στο να μην αναπτύσσονται μικρόβια στην ευαίσθητη περιοχή. Ιδανικά καλό είναι να φοράμε βαμβακερά εσώρουχα και όχι δαντελωτά ή νάιλον που δεν επιτρέπουν την επιδερμίδα να αναπνεύσει.

Νερό

Η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας νερού είναι πολύ σημαντική για να αποφύγουμε την πιθανή ουρολοίμωξη. Συχνά μάλιστα θα ακούσεις να λένε «πιες νερό για να την προλάβεις». Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και συνεπώς και των μικροβίων.

Cranberry

Το cranberry έχει μία μοναδική ιδιότητα: αποτρέπει την προσκόλληση του Ε. Coli στα κύτταρα που επενδύουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Επίσης είναι εξαιρετικά διουρητικό. Πολλές γυναίκες λαμβάνουν cranberry σε κάψουλες ακόμη και προληπτικά. Πολλοί, μάλιστα, γιατροί συνιστούν την, παράλληλη κατανάλωσή τους με τη συχνή ούρηση.

Ούρηση την στιγμή που πρέπει

Οι επισκέψεις στην τουαλέτα πρέπει να γίνονται την στιγμή που χρειάζεται και όχι με καθυστέρηση. Μην αναβάλλεις την ούρηση γιατί έχεις δουλειά, γιατί σιχαίνεσαι ή ακόμη και γιατί ντρέπεσαι να πας κάπου τουαλέτα. Κάνεις μεγάλο κακό στον οργανισμό σου καθώς τα μικρόβια συσσωρεύονται στην ουροδόχο κύστη σου.

Προσωπική υγιεινή

Η προσωπική υγιεινή διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην αποφυγή ουρολοίμωξης. Να μην ξεχνάς να σκουπίζεσαι από τα γεννητικά όργανα προς τον πρωκτό και όχι το ανάποδο. Να αλλάζεις όσο συχνά χρειάζεται σερβιέτες και ταμπόν όταν είσαι αδιάθετη. Επιπλέον προτίμησε ήπια καθαριστικά της ευαίσθητης περιοχής με ουδέτερο ph.

Σεξουαλικές επαφές

Εάν δεν έχεις σταθερή σχέση ή εάν δεν είσαι ακόμη σίγουρος/η για όταν σύντροφό σου, μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς προφυλακτικό σε κάθε ερωτική επαφή.

news4health.gr




00 inkefalonia general ad 300X250