Φράουλες: Τα κορυφαία οφέλη υγείας του φρούτου της άνοιξης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 09:23

Φράουλες: Τα κορυφαία οφέλη υγείας του φρούτου της άνοιξης

Οι φράουλες είναι από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα που μπορείς να καταναλώσεις από τον Απρίλιο ως το τέλος Ιουλίου. 

Η φράουλα, επιστημονικά γνωστή ως Fragaria ananassa, είναι ένα υβρίδιο δύο άγριων ειδών φραουλών από τη Βόρεια Αμερική και τη Χιλή. Οι φράουλες έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, έχουν ζουμερή υφή, χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά γεύση.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνης B9) και καλίου. Οι φράουλες είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικές ενώσεις και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Συνήθως καταναλώνονται ωμές και φρέσκες, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε μαρμελάδες, ζελέ, επιδόρπια και αρώματα τροφίμων. Οι φρέσκες καλοκαιρινές φράουλες είναι μία από τις πιο αγαπημένες, λαχταριστές και υγιεινές λιχουδιές στον πλανήτη. Η καλύτερη εποχή για να τις απολαύσουμε είναι κυρίως από τον Απρίλιο έως το τέλος Ιουλίου.

υλα

Φράουλες: Τα κορυφαία πέντε οφέλη για την υγεία

1. Υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία

Οι φράουλες είναι πλούσιες χρωστικές ουσίες (ανθοκυανιδίνες) που διαθέτουν ένα προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι ανθοκυανίνες πιστεύεται ότι έχουν μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης φλεγμονωδών καταστάσεων και καρδιακών παθήσεων. Οι μελέτες παρατήρησης φαίνεται να συνδέουν την τακτική κατανάλωση μούρων με λιγότερους θανάτους που σχετίζονται με την καρδιά.

2. Μπορεί να ρυθμίζει το σάκχαρο

Το να τρως φράουλες επιβραδύνει την πέψη γλυκόζης και μετριάζει τη χρήση ινσουλίνη, ειδικά όταν καταναλώνονται με ένα γεύμα υψηλό σε θερμίδες. Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες.

3. Ίσως βοηθάει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Οι φράουλες περιέχουν προστατευτικά φυτικά συστατική, που ονομάζονται πολυφενόλες, δύο εκ των οποίων - το ελλαγικό οξύ και οι ελλαγιτανίνες - έχουν δείξει πολλές υποσχέσεις στη διαχείριση ορισμένων επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι ρυθμίζουν το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Περισσότερα έρευνα χρειάζεται για να επιβεβαιώσει αυτές τις υποθέσεις.

4. Ίσως προστατεύουν έναντι του καρκίνου

Μελέτης υποστηρίζουν ότι οι φράουλες ίσως αποτρέπουν ορισμένα είδη καρκίνου. Το προστατευτικό αποτέλεσμα οφείλεται σε ένα συνδυασμό πολυφενόλων συμπεριλαμβανομένου του ελλαγικού οξέος και των ελλαγιτανίνων - που φαίνεται να σταματάνε την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε ζωϊκές μελέτες. Περισσότερες ανθρώπινες μελέτης χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί αυτό

5. Ίσως βοηθούν στη διαχείριση του βάρους

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και γι αυτό βοηθάνε στον μετριασμό απελευθέρωσης σακχάρου. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μια δίαιτα με πολλές τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ίσως είναι επωφελής για τη διαχείριση του βάρους και τη μείωση της επίπτωσης των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι φράουλες είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες παρόλο που έχουν γλυκή γεύση.

Είναι οι φράουλες ασφαλείς προς κατανάλωση για όλους;

Αν και οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να απολαμβάνουμε τις φράουλες χωρίς πρόβλημα, είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο, ειδικά για τα μικρά παιδιά. Εάν έχετε αλλεργίες στη γύρη σημύδας ή στα μήλα, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε μια δευτερεύουσα τροφική αλλεργία στις φράουλες. Εάν αυτό είναι σχετικό, θα πρέπει να αποφύγετε τις φράουλες.

Οι φράουλες, μαζί με τα φρούτα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα, τα αβοκάντο και τα βατόμουρα περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται σαλικυλικά. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και μπορεί να εμφανίσουν μια αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα και πρήξιμο.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης βρογχογόνα, ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, επομένως όσοι έχουν πάθηση του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση τους.

news4health.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250