Δύο φρούτα με κόκκινη σάρκα και κορυφαία αντικαρκινική δράση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 09:47

Δύο φρούτα με κόκκινη σάρκα και κορυφαία αντικαρκινική δράση

Στα πυρηνόκαρπα φρούτα δηλαδή εκείνα που έχουν κουκούτσι και ανήκουν στην οικογένεια των Ροδοειδών αποδίδεται κορυφαία αντικαρκινική δράση

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνα στα φυσικά συστατικά που καταπολεμούν τον καρκίνο,νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα δαμάσκηνα και ροδάκινα με κόκκινη σάρκα έχουν αντιοξειδωτική δράση, ισάξια ή και μεγαλύτερη από αυτή των βατόμουρων.

Επιστήμονες από το ερευνητικό εργαστήριο AgriLife στο Τέξας ανακάλυψαν ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, ακόμα και επιθετικού τύπου, εξοντώθηκαν έπειτα από θεραπείες με εκχυλίσματα ροδάκινου και δαμάσκηνου σε εργαστηριακά πειράματα και μάλιστα τα φυσιολογικά κύτταρα δεν έπαθαν καμία ζημιά.

Τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα ανήκουν στην οικογένεια των φρούτων με κουκούτσι και χρωστούν την αντικαρκινική τους δράση στις φαινόλες, τις ουσίες που σχετίζονται με το χρώμα, τη μυρωδιά και τη γεύση τους.

Παρόλο που αυτά τα είδη φαινολών είναι πολύ συνηθισμένα στα φρούτα, εκείνα με κουκούτσια, και ειδικά τα δαμάσκηνα και τα ροδάκινα με κόκκινη σάρκα, έχουν ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα συστατικά αυτά.

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια  ωστόσο, ανήκουν και στη λίστα με τα πιο επιβαρυμένα με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα φρούτα και λαχανικά, όπως τη δημοσιεύει η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον στις ΗΠΑ. Συστήνεται επομένως αν μπορείτε να αγοράζετε βιολογικά και μόνο όταν είναι η εποχή τους.

Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα

Πηγή: ygeiamou.gr