Θέλεις περισσότερη ενέργεια; Απόφυγε αυτά τα φαγητά!

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 12:40

Θέλεις περισσότερη ενέργεια; Απόφυγε αυτά τα φαγητά!

Μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο το γεγονός ότι το φαγητό μπορεί πραγματικά να εξαντλήσει την ενέργειά σου. Θερμίδες ίσες με ενέργεια, σωστά;  Ναι, αυτό είναι τεχνικά αλήθεια. Αλλά ορισμένα θρεπτικά συστατικά ή επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί στην πραγματικότητα να απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια για να διασπαστούν από το σώμα μας από ό,τι η ενέργεια που μας δίνουν, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι είτε μια άμεση βαριά πτώση (όπως ένα cheeseburger στο μεσημεριανό σου διάλειμμα) είτε αφήνοντάς σε να πεινάς μια ώρα αργότερα.

Απόφυγε αυτές τις κύριες ομάδες τροφίμων όταν θέλεις να παραμείνεις σε εγρήγορση και να έχεις υψηλή λειτουργικότητα.

  • Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Τόσο οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όσο και η κρυμμένη ζάχαρη στα «υγιεινά τρόφιμα» που έχουν ελάχιστη έως καθόλου περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν μας κάνουν τη χάρη. Τι ακριβώς προσέχουμε λοιπόν;
  • Λευκά ζυμαρικά, ψωμιά, κράκερ, καραμέλες, χυμοί, granola: Ακόμη και το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται δραματικά μετά την κατανάλωση πλιγούρι βρώμης, χυμούς και άλλα τρόφιμα που διατίθενται στο εμπόριο ως «υγιεινά» και στη συνέχεια έχουν πέσει και εξαντλούνται μια ώρα αργότερα. Τρόφιμα όπως το πλιγούρι βρώμης και το ρύζι μπορεί να είναι απολύτως υγιεινά, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα διαφορετικά».
  • Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι στην πραγματικότητα καταθλιπτικό, γι’ αυτό σε κάνει να νιώθεις ήρεμος και νυσταγμένος. Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό μας μειώνοντας το σημαντικά το στάδιο REM του ύπνου. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη αδυναμία για ποιοτικό ύπνο REM σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης – τα οποία μπορεί να είναι εξουθενωτικά!
  • Ένα ή δύο ωραία ποτήρια κρασί με ένα φανταστικό δείπνο ή για να το γιορτάσεις δεν πρόκειται να σε βλάψουν. Αλλά αν το κάνεις συνήθεια να καταναλώνεις περισσότερα από δύο ποτά τακτικά (π.χ. πέντε και πλέον φορές την εβδομάδα, τακτικά) είναι λίγο πρόβλημα.

  • Υπερκατανάλωση καφεΐνης/καφέ: Η καφεΐνη στην πραγματικότητα μπλοκάρει την ορμόνη αδενοσίνη που μας προκαλεί υπνηλία. Έτσι, όταν η καφεΐνη εξαφανιστεί και έχουμε υψηλά επίπεδα αδενοσίνης, θα νιώσεις ξανά την κούραση. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της κορτιζόλης, γνωστής και της κύριας ορμόνης του στρες, και η υπερβολική κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει άγχος και κόπωση».
  • κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλή ποσότητα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου μας. Το κόκκινο κρέας μπορεί επίσης να συμβάλει στην κούραση εάν δεν το αφομοιώσεις σωστά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύεις για ανισορροπία στην υγεία του εντέρου και αυξημένη φλεγμονή».

  • Τρόφιμα στα οποία μπορεί να έχετε αλλεργία ή ευαισθησία: Εάν το σώμα σου δεν ανταποκρίνεται καλά σε ορισμένα τρόφιμα, παράγει σταθερές ισταμίνες και τα επινεφρίδια μας αντλούν κορτιζόλη για να μας απαλλάξουν από τη φλεγμονή. Αυτή η συνεχής διαδικασία από το σώμα μας οδηγεί σε «ομίχλη του εγκεφάλου» και έλλειψη συγκέντρωσης, που είναι μια μορφή κόπωσης.

Τα κοινά κλειδιά για την αποφυγή της κούρασης όταν πρόκειται για φαγητό είναι ο εντοπισμός τροφικών αλλεργιών/ευαισθησιών και ο περιορισμός των τροφών με πολλές θερμίδες που αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και τις ορμόνες του στρες. Πραγματικά, ολόκληρα (και πολύ χαμηλά επεξεργασμένα) τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες θα σας δώσουν αυτό το ήρεμο ρεύμα ενέργειας.

Photos: Istock
glance.gr




00 inkefalonia general ad 300X250