Φρέσκα φρούτα και λαχανικά για το καλάθι του Οκτωβρίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 11:00

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά για το καλάθι του Οκτωβρίου

Δεν υπάρχει τίποτα σαν τη γεύση ενός φρούτου που μόλις κόψαμε από το δέντρο ή ενός λαχανικού που βγάλαμε πριν λίγα λεπτά από τον κήπο. Τα φρέσκα προϊόντα μαναβικής είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας και γεύσης όταν είναι στην εποχή τους, οπότε γνωρίζοντας τα εποχιακά φρούτα κα λαχανικά τον μήνα που διανύουμε, θα μας βοηθήσει στη λίστα των αγορών μας και στο σχεδιασμό νοστιμότερων και οικονομικότερων γευμάτων.

Επιλέγουμε και επιμένουμε πάντα εποχιακά για πολλούς λόγους.  Πρώτα από όλα είναι πολύ πιο νόστιμα επειδή καλλιεργούνται εκτός θερμοκηπίων, συλλέγονται στο σωστό σημείο ωρίμανσης, διατηρούν τη γεύση και τα αρώματά τους και δεν περνούν από ψυκτικούς θαλάμους. Είναι επίσης πιο υγιεινά, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν χημικά ή φυτοφάρμακα και διατηρούν τις ιδιότητες και τα οφέλη τους. Είναι τέλος πολύ πιο οικονομικά, δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή τους άρα μειώνεται το συνολικό κόστος.

Μπορεί να αφήσαμε πίσω μας το καλοκαίρι αλλά κάθε εποχή μοιράζεται μαζί μας γενναιόδωρα τα προϊόντα της φύσης. Έχουμε μπει για τα καλά στο φθινόπωρο και ο Οκτώβρης που διανύουμε μας χαρίζει πολλές εναλλακτικές σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στο τέλος τους είναι τα πεπόνια, τα ροδάκινα, τα φραγκόσυκα, τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες. Επίσης τώρα απολαμβάνουμε και τα τελευταία σταφύλια.

Στα ράφια των μανάβικων βρίσκουμε τα πρώτα πορτοκάλια και μανταρίνια και στην καλύτερη στιγμή τους είναι τα αχλάδια, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα ρόδια, οι λωτοί και τα κυδώνια. Από λαχανικά, προτιμούμε τις πρωταγωνίστριες κολοκύθες, τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, τα παντζάρια, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα φασολάκια, τις βρούβες, τα πικροράδικα,  τα πράσα και το σπανάκι. Βρίσκουμε ακόμη λεμόνια, πιπεριές, ραπανάκια, αντίδια, καρότα, φινόκιο και με τις πρώτες βροχές εμφανίζεται και η πιπεράτη ρόκα. Από τους φρέσκους καρπούς, στο καλάθι μας βάζουμε καρύδια, αμύγδαλα και κάστανα.

Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr