Γ. Τιμοθεάτος: “Μονόδρομος το να λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά - Φέτος περιμένουμε τους τουρίστες καλύτερα οργανωμένοι”  

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 17:51

Γ. Τιμοθεάτος: “Μονόδρομος το να λειτουργήσουν όλα τα ξενοδοχεία στην Κεφαλονιά - Φέτος περιμένουμε τους τουρίστες καλύτερα οργανωμένοι”   

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν αν φέτος θα είναι πιθανές οι καλοκαιρινές διακοπές «εκτός των εσωτερικών τειχών».

Με τίτλο «Περιμένοντας τους τουρίστες να επιστρέψουν» το BBC αναφέρεται στην Ελλάδα και την εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό.

«Φυσικά και θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Ανοίγουμε με ασφάλεια και παρά την κινδυνολογία»ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της Βουλής στις 5 Απριλίου.

«Ανοίγουμε με ένα σχέδιο πέντε σημείων και άμυνας για το επόμενο χρονικό διάστημα και με τις προϋποθέσεις είτε εμβολιασμού είτε αρνητικού τεστ και με τον δειγματοληπτικό έλεγχο με το σύστημα EVA, το οποίο ήταν άκρως επιτυχημένο και για το οποίο έχουμε κερδίσει την διεθνή αναγνώριση.., με τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό.., θα ανοίξουμε με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων... ».

«Θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Θα ανοίξουμε όλες τις χερσαίες διαβάσεις, ώστε να μην έχουμε τις δυσκολίες που είχαμε πέρσι...τα τεστ στα αεροδρόμια θα είναι πιο γρήγορα και «δεν θα χρειάζεται εικοσιτέσσερις ώρες μετά να ψάχνουμε και να τους παίρνουμε από ξενοδοχεία και να τους πηγαίνουμε σε ξενοδοχεία απομόνωσης...»

Για τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε:

“Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την Μ.Βρετανία, όμως απο τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον βλέπουμε ότι στις 17η Μαΐου θα αρχίσει να δραστηριοποιείται η Αγγλική αγορά και περιμένουμε στις 12 Απριλίου κάτι πιο συγκεκριμένο απο την Βρετανική επιτροπή που ασχολείται με τα ταξίδια.

Όλα εξαρτώνται και από το τι επιδημιολογική εικόνα θα έχει και η Ελλάδα ,πέρσι την ίδια περίοδο είχαμε διψήφια και τριψήφια νούμερα και φέτος έχουμε τετραψήφια με ανοδική τάση.

Δεν είναι και η καλύτερη εικόνα σε σχέση με την προηγούμενη και υπάρχουν πολλές παράμετροι μέχρι να αποφασίσουν να ταξιδέψουν η όχι.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα, φέτος είμαστε περισσότερο οργανωμένοι, οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον τουρισμό είναι σημαντικοί και περιμένουμε όλοι την σχετική απόφαση ούτως ώστε το ενδιαφέρον των τουριστών να μετατραπεί σε κρατήσεις”.

Όσον αφορά τις κρατήσεις έως αυτή τη στιγμή,είπε ότι με την ενημέρωση ότι 17 Μαΐου ξεκινά ο τουρισμός απο την Μ.Βρετανία οι επαγγελματίες του χώρου ήταν αισιόδοξοι βλέποντας φως στο τούνελ,όμως όταν διεσπάρει η φήμη ότι θα ψηφιστεί νόμος που θα επιβάλλει πρόστιμο και άλλες ποινές σε όσους ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς λόγο και αιτία,πάγωσαν τα πάντα.

Οι όποιες λίγες κρατήσεις είχαν γίνει για τον Μάιο και αρχές Ιουνίου ακυρώθηκαν η μεταφέρθηκαν για Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 2021 ή το 2022 .

Επίσης χαρακτήρισε αυτό το ιδιότυπο το μπρα ντε φερ της Ευρώπης με την Μ. Βρετανία για το εμβόλιο της AstraZeneca ως την κορυφή του παγόβουνου.

“Αυτό που δεν είναι ορατό και βρίσκεται κάτω απο το παγόβουνο είναι τα οικονομικά συμφέροντα μεταξύ δύο παικτών ,της M. Βρετανίας που είναι πλέον εκτός Ευρωπαικής Ένωσης και της Ευρωπαικής Ένωσης.

Από την άλλη οι Εταιρείες και οι tour operator πιέζουν γιατί έχουν φτάσει στα όρια τους ,γι αυτό και δοκιμάζονται πλέον άλλα μοντέλα.

Έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ,187 άτομα ετοιμάζεται να στείλει στην Ρόδο η Ολλανδία για οκταήμερες διακοπές στις 12 Απριλίου,αυτοί επιλέχθηκαν από 25.000 ενδιαφερόμενους έτσι ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι εφικτός ο τουρισμός κατά διάρκεια της πανδημίας ,Οι 187 τουρίστες δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου, ενώ θα υποχρεωθούν κατά την επιστροφή τους στην Ολλανδία να μπουν για ένα δεκαήμερο σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Είναι το μοντέλο που μάλλον θα ακολουθηθεί και στην κρουαζιέρα όταν θα ξεκινήσει,θα ελέγχονται αυστηρά όσοι συμμετέχουν,θα επισκέπτονται ελεγχόμενα διάφορα σημεία σε κάποιο τόπο χωρίς να έρχονται σε επαφή με άλλους εκτός κρουαζιέρας,και αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα για τον τόπο θα είναι πολύ περιορισμένα”.

Ερωτηθείς για τα αναθεωρημένα Υγειονομικά Πρωτόκολλα του Τουρισμού για το 2021,ο κ.Τιμοθεάτος είπε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση,είναι όλα όσα εφαρμόστηκαν και το 2020 και όσοι λειτουργούσαν και την χειμερινή περίοδο τα τηρούσαν,είναι πιο ελαστικά όσον αφορά την διαχείριση του μπουφέ και η κάθε επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί με ασφάλεια για τους τουρίστες που την εμπιστεύονται αλλά και όσων εμπλέκονται στην λειτουργία της επιχείρησης.

Πρόσθεσε δε,ότι οι εμβολιασμοί και η χρήση των self-test είναι μία σημαντική επίσης παράμετρος που το 2020 δεν υπήρχε.

Για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον τουρισμό,ανέφερε ότι ο Ξενοδοχειακός κλάδος το έχει ζητήσει και θεωρεί ότι θα δοθεί κάποια προτεραιότητα στους τουριστικούς προορισμούς ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

“Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει ένας τουρίστας στην Κεφαλονιά να έχει εμβολιαστεί ,όμως τα υγειονομικά πρωτόκολλα είνα μια δικλείδα αφαλείας για να λειτουργήσουμε όλοι όπως λειτουργήσαμε όλοι και το 2020”.

Τέλος στην ερώτηση εάν θα λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στην Κεφαλονιά την φετινή σεζόν,ο κ.Τιμοθεάτος είπε, ότι “ο κάθε επιχειρηματίας εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου “ζυγίζει” τα δεδομένα και τις καταστάσεις που δημιουργούνται για την επιχείρηση του και θα αποφασίσει ανάλογα,όμως επανέλαβε ότι είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν εκτός αγοράς για δεύτερη τουριστική σεζόν και μάλιστα από την στιγμή που η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και να τις καλύψει,θα είναι μονόδρομος το να λειτουργήσουν”.

Κλείνοντας τόνισε ότι η οικονομία της Ελλάδας ακουμπάει πάνω στον τουρισμό και ο τουρισμός είναι κρίσιμο να αρχίσει να δουλεύει.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/timotheatos-892-aprilios}




00 inkefalonia general ad 300X250