Γερ. Τιμοθεάτος: "O περιπατητικός τουρισμός θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν"

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 09:34

Γερ. Τιμοθεάτος: "O περιπατητικός τουρισμός θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 και στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου.

Η Άνοιξη είναι εδώ,ψάχνει πόρτα για να μπεί και παραθύρι να τρυπώσει,κάθε μήνας παίζει ρόλο για την προσεχή τουριστική σεζόν, αδημονεί η ελληνική βιομηχανία φιλοξενίας για την ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του ελληνικού σχεδίου για το άνοιγμα του τουρισμού και η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου ξεδιπλώνει και δημοσιοποιεί τον σχεδιασμό της για την τόνωση της τοπικής τουριστικής αγοράς.

Ο κ. Τιμοθεάτος ,αρχικά αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχει απο την φύση της η Κεφαλονιά για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και που έως τώρα έμειναν ανεκμετάλλευτες και στην στοχοθεσία που έγινε απο την Τουριστική Επιτροπή απο την σύσταση της υπο την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Κουρκουμέλη με πρώτο εγχείρημα τον πεζοπορικό τουρισμό.

Μετά από ένα χρόνο, η μελέτη είναι στην διάθεση της Τουριστικής Επιτροπής όπως ενημέρωσε,η παρουσίαση της έγινε την δευτέρα 1η Μαρτίου απο την path off greece, η Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Ιθάκης ανέλαβε την έρευνα,την επικοινωνία και την κάλυψη της παραμονής των μελών της εταιρείας στην πρώτη επίσκεψη της στην Κεφαλονιά και στην συνέχεια ο Δήμος Αργοστολίου προχώρησε στην υλοποίηση της μελέτης.

Σημείωσε δε,ότι χωρίς χρονοκαθυστέρηση, η μελέτη έχει κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρει την αδειοδότηση και ο Δήμος Αργοστολίου στην συνέχεια,θα βρεί το χρηματοδοτικό εργαλείο για να προχωρήσει στην υλοποίηση της μελέτης.

Ανέφερε επίσης ότι το project του περιπατητικού τουρισμού είναι δυναμικό project,σ' αυτές τις διαδρομές που εμπεριέχει η μελέτη μπορούν να προστεθούν μετα από κάποια χρόνια και άλλες διαδρομές και να εμπλουτίζεται συνεχώς το δίκτυο,ακολουθεί και ο Δήμος Ληξουρίου και όλα αυτά συντελούν στο να έχουμε ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην Κεφαλονιά."O περιπατητικός τουρισμός θα λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν" ήταν τα λόγια του. 

Πρόσθεσε δε, ότι "υπάρχουν όμιλοι και ορειβατικές λέσχες ,είναι συγκεκριμένο το target group που μπορείς εύκολα να το εντοπίσεις και να το στοχεύσεις για να διαφημίσεις το προϊόν σου και μέσα απο αυτή την προσπάθεια θα αναδειχθούν και πολλά άλλα πράγματα στην Κεφαλονιά που είχαν εγκαταλειφθεί".

Ο κ.Τιμοθεάτος υπενθύμισε επίσης ότι δύο φορές στο παρελθόν είχε γίνει μία προσπάθεια απο τους Δήμους εντάσσοντας στο Leader μονοπάτια κυκλικής διαδρομής και στην συνέχεια ο ΕΟΤ, όμως ουδέποτε προβλήθηκαν,έμειναν αναξιοποίητα,δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ και χάθηκαν απο τον χάρτη γι αυτό είναι πολύ σημαντικό το δίκτυο μονοπατιών που επιχειρείται τώρα,να διαφημιστεί,να γίνει οργανωμένη δουλειά και η χρήση του να καταλήξει να είναι και η συντήρηση του.

Τόνισε δε,ότι δεν είναι τυχαίο που στην μελέτη εμπεριέχεται και ο τρόπος εκμετάλλευσης και χρήσης τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επισήμανε δε ότι το δίκτυο μονοπατιών θα δώσει μεγάλη ώθηση και στους κατά τόπους οικισμούς,είναι ένα αναπτυξιακό έργο, ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής Αργοστολίου,γιατί είναι ουσιαστικός και πρακτικός, στην Τουριστική Επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν ευήκοα ώτα και διάθεση για δουλειά και απο την στιγμή που οι προτάσεις τους υλοποιούνται,συνεχίζουν να προσφέρουν.

Όσον αφορά τις λοιπές δράσεις που μελετώνται ο κ.Τιμοθεάτος είπε ότι η γαστρονομία είναι επίσης από τα δυνατά μας χαρτιά που θα την αναδείξει η γαστρονομική κοινόττητα και θα δυναμώσει το τουριστικό Brand της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό .

Η γαστρονομική κοινότητα ανέφερε, είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων σε συνεργασία με την Λέσχη γαστρονομίας που υπήρχε με τον Ανδρέα Παντελειό,περιλαμβάνει επίσης το Σωματείο Επισιτιστικών και Συναφών Επαγγελμάτων τον “Αρκείσιο”οινοποιούς,παραγωγούς,η παρουσίαση θα γίνει στην Τουριστική Επιτροπήούτως ώστε όλοι μαζί να φτάσουμε στον επιδιωκόμενο στόχο.

Στην Τουριστική Επιτροπή έχουν μπει κάποιοι στόχοι,ο περιπατητικός τουρισμός και η γαστρονομία είναι οι δύο από αυτούς ,υπάρχουν σχέδια και για ποδηλατικές δράσεις για καταδύσεις και σιγά σιγά θα τα δούμε όλα να υλοποιούνται γιατί υπάρχει και το ανάλογο ενδιαφέρον.

Σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση και τις έως τώρα εξελίξεις στον τουρισμό,ο κ.Τιμοθεάτος ενημέρωσε ότι οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά, μετά τις δηλώσεις και του Πρωθυπουργού της Αγγλίας έγιναν κρατήσεις κυρίως για το δεύτερο 15ενθήμερο του Αυγούστου,δεν έχουν γίνει κρατήσεις για την αρχή της σεζόν ακόμα λόγω του ότι υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα και οι κρατήσεις γίνονται προς το τέλος της σεζόν λόγω του ότι αρκετές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την επέκταση της σεζόν.

Ανέφερε επίσης ότι απο την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κάποιες σχετικές ανακοινώσεις.

Υπάρχει αισιοδοξία ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 όπως είπε,δεν θα είναι ένα εύκολο καλοκαίρι και θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή και οι τιμές πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα γιατί εάν καταρεύσυν πολύ δύσκολα θα επανέλθουν.

Πρόσθεσε επίσης,ότι τα ξενοδοχεία που δεν λειτούργησαν το 2020 είναι πολύ δύσκολο να μείνουν έξω απο την αγορά για δεύτερη χρονιά,γιατί υπάρχουν συνεργασίες και συμβόλαια που πρέπει να τηρηθούν οπότε θα λειτουργήσουν τα περισσότερα αν όχι όλα.

Ακόμη επεσήμανε ότι:“Το καλοκαίρι του 2020,ήταν μία περίοδος “γέφυρα”,επιβάλλετο να είμαστε παρόντες έστω και λίγοι στην τουριστική αγορά,τα καταφέραμε,όμως εφέτος χρειάζεται ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Οι υπηρεσίες πρέπει να μείνουν υψηλές και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να τηρούνται χωρίς καμία παρέκκλιση.

Η Κεφαλονιά τον Φεβρουάριο ήταν ο μοναδικός νησιωτικός προορισμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα που ήταν προτεινόμενη μέσα στους είκοσι καλύτερους προορισμούς για την Ευρώπη και ένας απο τους λόγους που επιλέχθηκε ηταν ότι τα πήγαμε πολύ καλά στην διαχείριση του covid-19.

Είτε απο τύχη είτε απο πολύ καλή δουλειά,ας κρατήσουμε αυτή την επιτυχία.

Τέλος ερωτηθείς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού,ανέφερε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση,δεν θα αποκλείει κανέναν,θα έχει την δυνατότητα και κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί να επισκεφθεί την χώρα μας,όμως θα γίνεται πολύ πιο εύκολα η διαχείριση στον προορισμό και χαρακτήρισε ως πολύ θετική εξέλιξη ότι έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση σε Ευρωπαικό επίπεδο. 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/timotheatos-1039-martios-2021}