Ξεκίνησε η διάθεση του ντοκιμαντέρ «Λουλούδια του πελάγους» του Γιώργου Μεσσάρη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 01 Μαΐου 2015 07:38

Ξεκίνησε η διάθεση του ντοκιμαντέρ «Λουλούδια του πελάγους» του Γιώργου Μεσσάρη

Αρχισε αυτή την εβδομάδα η διάθεση του ντοκιμαντέρ για την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη «Λουλούδια Του Πελάγους» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάρη. Το ντοκιμαντέρ θα πωλείται σε καταστήματα σουβενίρ και ειδών δώρων, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά γραφεία κ.α.

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Γιώργος Μεσσάρης, δήλωσε σχετικά με την παραγωγή:

«Μετά από απουσία 45 χρόνων από τον τόπο που με γέννησε, τα καλέσματα της επιστροφής είχαν γίνει ακαταμάχητα... Η ανάγκη για ξαναβάπτισμα σε όλα αυτά που προσφέρει ο τόπος σου, ήταν καθοριστική στην απόφαση του γυρισμού μου από τη μακρινή Αυστραλία στην αγαπημένη μου Κεφαλλονιά.

»Επιστρέφοντας θέλησα να προσφέρω κάτι στην ιδιαίτερή μου πατρίδα... και τί καλύτερο από αυτό που γνώριζα να κάνω; την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για την Κεφαλλονιά, αλλά και για το αδελφονήσι της, την Ιθάκη!» τόνισε ο σκηνοθέτης και συνέχισε:

«Το ντοκιμαντέρ «Λουλούδια Του Πελάγους» προβάλλει τις ομορφιές των δύο νησιών, αλλά πρωτίστως την ιστορία τους, τον ιδιόμορφο πολιτισμό τους, τις προσφορές των παιδιών τους στα γράμματα, στις τέχνες και τις επιστήμες γενικά.

»Το πόνημα αυτό το αφιερώνω στη μνήμη του πανεπιστημιακού δασκάλου Γεράσιμου Πεντόγαλου και τους απόδημους Έλληνες. Σ' αυτούς που ζουν καθημερινά με το όνειρο της επιστροφής, έστω και για λίγο, στον τόπο που έκαναν τα πρώτα βήματά τους, που είδαν το φως της ζωής» κατέληξε ο Γιώργος Μεσσάρης.

Η ιστορία αρχίζει από το μακρινό Σίδνεϊ από όπου ξεκινά ένα νεαρό ζευγάρι με τα δύο παιδιά τους για να επισκεφθούν τη γενέτειρα τους, την Κεφαλλονιά. Τους υποδέχονται στο αεροδρόμιο, γεμάτοι χαρά, ο παππούς και η γιαγιά. Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ τους βλέπουμε σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος και σε εκδηλώσεις. Όμως, η χαρά της επίσκεψης μετατρέπεται σε θλίψη όταν φθάνει η στιγμή του αποχωρισμού.

Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας 71 λεπτών.

Στατιστικά στοιχεία γύρω από το ντοκιμαντέρ:

Γυρίσματα: Διήρκεσαν 35 ημέρες σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Σίδνεϊ, Μόσχα και Αγία Πετρούπολη.

Διάρκεια γυρισμάτων: Βιντεοσκοπήθηκαν συνολικά 22 ώρες από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν μόνο 1 ώρα και 11 λεπτά.

Διάρκεια παραγωγής: Για να ολοκληρωθεί η παραγωγή χρειάστηκαν 22 μήνες.

Γλώσσες: Το ντοκιμαντέρ κυκλοφορεί σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Ρωσσικά)

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ:

Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος: Γιώργος Μεσσάρης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελκχίαρ Ζιντανί και Ιμάντ Κελφασαχέλ

Αφηγητές: Ελληνικά, Γιώργος Μεσσάρης – Αγγλικά, Peter Lee – Ιταλικά, Μιλένα Μεσσάρη και Ρωσσικά, Νάταλη Μεσσάρη-Κορτσίνσκαγια

GRADOUS WATERFALLSLIXOURI MARKATO

Εμφανίζονται: Ρωσσέτος Λούζης (ο παππούς), Μιμή Παϊζάνη (η γιαγιά), Χαράλαμπος Παπαϊωάννου (ο μπαμπάς), Χρύσα Μαρκάτου (η μαμά), Ελένη Αναγνωστάκη (η κόρη), Ηλίας Κουτεντάκης (ο γιος).

Μουσική: Θέμος Μέξης και Τζωρτζ Μπόγιερ

Ηχητικά εφέ και ορχηστρική μουσική επένδυση: www.freesfx.co.au

Καντάδες: Κεφαλληνιακή Χορωδία και Χορωδία Αργοστολίου

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: Υβόννη Μαρκαντωνάτου (συγγραφέας – ξεναγός), ο Δρ Πέτρος Πετράτος (ιστορικός), ο αείμνηστος Γεράσιμος Πεντόγαλος (καθηγητής πανεπιστημίου – ιστορικός ιατρικής), η Ανδρεάς Τραυλού – Μεσσάρη (συγγραφέας), ο λάτρης της περιπέτειας Γιώργος Ποταμιάνος (Outdoor Kefallonia – Elements of Kefallonia), ο Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος (ιστορικός ερευνητής, λαογράφος) και ο διακεκριμένος Καθηγητής Ψυχολογίας Γεώργιος Παξινός (αντεπιστέλλον μέλος της Aκαδημίας Αθηνών).

Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ DVD

Για οποιαδήποτε πληροφορία γύρω από τις πωλήσεις των DVD, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, Αναστασία Κανάκη, στο κινητό 6945 838235.

21 MAY PARADE ROSSETOS - MIMIVATHY ITHACA

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ

Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά και σαν γνήσιος ανήσυχος Κεφαλλονίτης κυνήγησε τα όνειρά του μακριά από το νησί.

Σπουδές:

• Μετά το γυμνάσιο έκανε τριετείς σπουδές στη Σχολή Ναυπηγών Πειραιώς (ολοκληρώθηκαν το 1967).
• Πτυχία Lower και Proficiency in English (Michigan University, 1968 και 1970).
• Δίπλωμα Προγραμματιστή Η/Υ (Hemingway Robertson Institute, Sydney, 1971).
• Δίπλωμα Αναλυτή Συστημάτων Η/Υ (ICS, Sydney, 1973).
• Οικονομικές σπουδές (ολοκληρωμένες κατά 75%, UNISA, 1978-1982).
• Έχει πάρει πιστοποιητικά επιτυχούς παρακολούθησης και ολοκλήρωσης πολλών επιμορφωτικών σεμιναρίων και σειρών μαθημάτων από την Κρατική Σχολή Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης και Κινηματογράφου Αυστραλίας. Επίσης πιστοποιητικά συνεχούς επιμόρφωσης που διοργανώνει το Δεύτερο Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Δίκτυο Αυστραλίας SBS όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια.

Επαγγελματική καριέρα:

Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων και με την άφιξή του στην Αυστραλία (26-1-1970) άρχισε να εργάζεται (μερικώς στην αρχή – λόγω σπουδών) στα παροικιακά μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά). Τα τρία πρώτα χρόνια σαν δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης στις εφημερίδες Νέα Πατρίδα, Ελληνικός Κήρυκας, Ο Κόσμος και το περιοδικό Ελληνίς. Επίσης υπήρξε συνεργάτης επί 30 χρόνια των εφημερίδων Νέος Κόσμος και Νέα Ελλάδα της Μελβούρνης. Εχουν δημοσιευθεί πάνω από 7.000 ενυπόγραφα άρθρα και συνεργασίες μου.

Ο Γιώργος Μεσσάρης έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει εκατοντάδες ραδιοφωνικά προγράμματα (κυρίως ντοκιμαντέρ) στους σταθμούς 2SER-FM, Symban, 2ΕΑ (Κρατικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Αυστραλίας) του Σίδνεϊ.
Από το 2000 και για έντεκα χρόνια ήταν μόνιμος εκφωνητής και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Δίκτυο SBS.

Με ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μεσσάρη ξεκίνησε το 1979 τα προγράμματά του ο τηλεοπτικός σταθμός SBS.
Κατά την 40ετή και πλέον ενασχόλησή του στα ΜΜΕ είχε την επιμέλεια κειμένων τηλεοπτικών εκπομπών και εκατοντάδων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών διαφημίσεων με συμμετοχή σε πολλές απ' αυτές καθώς και την επιμέλεια παραγωγής και παρουσίασης τηλεοπτικών ιστορικών (κυρίως) ντοκιμαντέρ. Έχει εμφανισθεί – σαν φιλοξενούμενος – σε αμέτρητες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην Αυστραλία, ΗΠΑ, Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών και Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Παρουσιαστών Αυστραλίας.

Επί σειρά ετών είχε, παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, την επιμέλεια εκδόσεων βιβλίων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Μετά την επιστροφή του στην αγαπημένη του Κεφαλλονιά, υπήρξε ανταποκριτής του Ραδιοφωνικού Δικτύου 2ΜΜ (Σίδνεϊ) την περίοδο 2010-2011 ενώ εξακολουθεί να είναι ανταποκριτής των εφημερίδων Νέος Κόσμος (Μελβούρνη) και Ο Κόσμος (Σίδνεϊ).

 

Σκέψεις – Θέσεις:

Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα γιατί πιστεύει ότι η πολιτική ένταξη δε συνάδει με την δημοσιογραφική ιδιότητα – αφαιρεί κάθε ίχνος αμεροληψίας. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν έχει τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις. Προσπαθεί, όμως, να τις ελέγχει χωρίς να δέχεται «έξωθεν πιέσεις».

Μότο του: Ήρθα σε αυτό τον κόσμο κλαίγοντας και θα τον αφήσω γελώντας.

 

Εθελοντική εργασία:

1978-1981: Μέλος της Πολιτειακής Πολυπολιτισμικής Επιτροπής Ραδιοφωνίας/Τηλεόρασης (SEBAC), διορισμένος από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση Αυστραλίας.

1979-1981: Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος, Kingsford, Sydney.
1982-1985: Πρόεδρος του Κολλεγίου του Αγίου Σπυρίδωνος, Kingsford, Sydney.
1970-......: Μέλος σε πολλές οργανώσεις, φιλανθρωπικού κυρίως χαρακτήρα.

 


Ετικέτες: