Γεράσιμος Τιμοθεάτος: «Πάμε για τουριστική χρονιά ρεκόρ, καλύτερη από το 2019 - Πρόβλημα η ακρίβεια»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 08:54

Γεράσιμος Τιμοθεάτος: «Πάμε για τουριστική χρονιά ρεκόρ, καλύτερη από το 2019 - Πρόβλημα η ακρίβεια»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος .

Προς μια χρονιά ρεκόρ, και καλύτερη από το 2019, οδεύει η τουριστική σεζόν εφέτος, σύμφωνα με τον κ. Τιμοθεάτο: «Το νόμισμα έχει δύο όψεις, οι αφίξεις πάνε καλά, όμως από τη άλλη πλευρά απασχολούν τις επιχειρήσεις η ακρίβεια κλπ και το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν.Τα νούμερα που θα ανακοινωθούν για τον Ιούλιο από το αεροδρόμιο θα είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019, άρα ο στόχος θα επιτευχθεί να έχουμε στο τέλος της σεζόν μεγαλύτερα νούμερα από το 2019. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν χρόνια ιδιαίτερα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ορισμένα πράγματα δεν μπορούσαμε να τα επηρεάσουμε. Φέτος η χρονιά άνοιξε νωρίς, είχαμε κάποια προβλήματα με την Πολωνική αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και με την Ιταλική αγορά που δεν έδωσε τα αναμενόμενα νούμερα και κινήθηκε περισσότερο η Ρώμη από την βόρεια Ιταλία. Αυτή τη περίοδο η πληρότητες είναι στο 100% και αν κάποιος δεν έχει κλείσει κατάλυμα, πιθανόν να βρει αν είναι αρκετά τυχερός από κάποια ακύρωση. Οι πληρότητες πάνε πάρα πολύ καλά, αλλά και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και είναι δύσκολο να βρει κάποιος ακόμη και μηχανάκι».

Για το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων του ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο μελέτης του φορέα με τίτλο «Σχέδια Δράσης για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030,όπου εξειδικεύθηκε η περίπτωση για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε: « Είχα κληθεί να συμμετάσχω, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Συμφωνώ με τις προτάσεις του ΙΝΣΕΤΕ, κάνει μια πολύ καλή επιστημονική δουλειά ,οι στόχοι της προηγούμενης μελέτης που είχε κάνει για τα Ιόνια Νησιά είχαν επιτευχθεί και υπήρξε η ανάγκη να γίνει μια αναθεώρηση του παλαιού προγράμματος για να ορισθούν οι γραμμές που πρέπει να τραβήξουν τα Ιόνια Νησιά και η Κεφαλονιά, ώστε να παραμείνουν εντός του παιχνιδιού. Είναι πολύ σοβαρή πρόταση, πρέπει να την μελετήσουμε όλοι και να την εφαρμόσουμε. Ο τουρισμός είναι ένα προϊόν που εξελίσσεται πολύ γρήγορα και οι τάσεις αλλάζουν γενικά».

Για τις τάσεις των τουριστών το 2022: « Υπάρχει μία τάση προς την αειφόρο ανάπτυξη, προς τη φύση και η Κεφαλονιά λόγω του ότι ξεκίνησε αργότερα τουριστικά από άλλες περιοχές του Ιονίου είναι σε ένα καλό επίπεδο. Υπάρχει ο τουρισμός εμπειρίας και όλα αυτά καταγράφονται και οφείλουμε να τα ακολουθήσουμε».

Στο ενδεχόμενο να πληγεί έτι περαιτέρω η τουριστική οικονομία το 2023 λόγω της κρίσης:« Το θέμα της ακρίβειας δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Κεφαλονιά. Συνολικά θα αυξηθεί το τουριστικό πακέτο προς όλους τους προορισμούς. Από κει και πέρα πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, ούτως ώστε ούτε το πακέτο να ακριβύνει πάρα πολύ, αλλά ούτε και να παραμείνουν οι τιμές στάσιμες. Πρέπει με σύνεση όλοι να αυξήσουμε τις τιμές για να είμαστε βιώσιμοι. Στις συζητήσεις που έχουμε ξεκινήσει με τους tour operator, υπάρχει η αγωνία να μη αυξηθεί πάρα πολύ το πακέτο και γίνει απλησίαστο. Σε ότι αφορά την Ευρώπη δεν νομίζω να στραφούν σε φθηνότερες αγορές, τα δύο χρόνια της πανδημίας η Ελλάδα τα διαχειρίστηκε πάρα πολύ καλά και αυτό ενδυνάμωσε πολύ το brand της χώρας μας και το βλέπουμε και φέτος με τις αυξημένες κρατήσεις. Οι προκρατήσεις επίσης με λογικές τιμές στις αυξήσεις για το 2023 πάνε ήδη πάρα πολύ καλά. Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά για το αν θα είναι καλύτερη η χειρότερη , σίγουρα όμως οι προκρατήσεις που έχουν ξεκινήσει από την Αγγλική αγορά, δείχνουν ότι θα είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά και η επόμενη. Δεν πρέπει όμως να επαναπαυθούμε σε καμιά περίπτωση, έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη και σίγουρα όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν την επόμενη τουριστική σεζόν. Χρειάζονται στηρίξεις ».

Στην «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού Νόμου: « Είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, σίγουρα είναι προς την θετική κατεύθυνση, όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις και πολλοί ενδιαφέρονται, είναι θετικό να υπάρχουν προγράμματα για να κάνουμε καλύτερο το τουριστικό μας προϊόν. Για την Κεφαλονιά δεν πρέπει να φτάσουμε στον υπερτουρισμό, να προσθέτουμε κλίνες χωρίς να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και οι υποδομές».

Στην προβολή της Κεφαλονιάς: « Εργαζόμαστε για την επόμενη χρονιά, ήδη με την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου την Τετάρτη θα συνεδριάσουμε για να προετοιμάσουμε ένα Fam trip για την Γερμανική αγορά που θα γίνει 23 με 26 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία. Θα είναι δέκα επιλεγμένοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από τον ΕΟΤ Γερμανίας ,είναι μια αγορά στην οποία στοχεύουμε και συνεχίζουμε. Υπάρχουν κι άλλες προκλήσεις, η Γαλλική αγορά που ξεκινήσαμε φέτος με το αεροδρόμιο του Orly και πρέπει να την διατηρήσουμε και να προσθέσουμε και καινούργιες πτήσεις».

Στο διεθνές τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης για αθλητές με αναπηρίες, που θα διεξαχθεί στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου: «Είναι πολύ σημαντική η προβολή που θα λάβει ο τόπος μας από αυτή τη διοργάνωση και πρέπει αυτές οι προσπάθειες να καθιερωθούν και να γίνει θεσμός. Είναι σημαντικός ο χρόνος που επιλέγεται να γίνει η διοργάνωση, είναι τέλος σεζόν, οι επιχειρήσεις είναι πιο άνετες να διαμορφώσουν τις τιμές τους αλλά και να ενισχυθούν».

Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού: « Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά και σ αυτό το κομμάτι, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις, καλύπτονται οι ανάγκες με παραπάνω ώρες και των ιδιοκτητών και οι εργαζόμενοι πρέπει να αμείβονται για τις παραπάνω ώρες. Το πρόβλημα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε και την επόμενη χρονιά σε μικρότερη ένταση μέχρι να ρθει πάλι μια ισορροπία. Τα προηγούμενα δύο χρόνια υπήρξαν ανακατατάξεις σε όλους τους χώρους και θα χρειαστεί να περάσει κάποιο διάστημα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-33940968?si=e6bb94e5b62d45c5b4e156e6f51e34ba&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250