Γεράσιμος Τιμοθεάτος: "Η τουριστική κίνηση θα είναι καλή, όμως το κόστος της ακρίβειας απασχολεί τις επιχειρήσεις"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 23:09

Γεράσιμος Τιμοθεάτος: "Η τουριστική κίνηση θα είναι καλή, όμως το κόστος της ακρίβειας απασχολεί τις επιχειρήσεις"

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς -Ιθάκης, Ταμίας της ΠΟΞ , μέλος του ΔΣ του ΞΕΕ και μέλος της τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος .

Η επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου για την Κεφαλονιά καταγράφηκε 27 Μαρτίου , το νούμερο των αφίξεων στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς ανεβαίνει τον Απρίλιο και τα ξενοδοχεία της Κεφαλονιάς έχουν οριοθετήσει το άνοιγμα τους με πολύ καλές πληρότητες. Ο κ. Τιμοθεάτος αναφέρει σχετικά: «Τα πράγματα πάνε αρκετά καλά, οι πτήσεις έχουν αρχίσει από την Αγγλική αγορά από τις 27 Μαρτίου, έχουν πάρα πολύ καλές πληρότητες, φτάνουν σε ποσοστό το 70% και είναι πάρα πολύ καλή κίνηση για την περίοδο που διανύουμε. Νομίζω ότι θα επιβεβαιωθώ στο τέλος ,που είπα ότι θα πλησιάσουμε και μπορεί να ξεπεράσουμε και τα νούμερα του 2019. Δεν έχουμε επηρεαστεί από τον πόλεμο, φυσικά ευχή μας είναι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό , αλλά από κει και πέρα στο κομμάτι που μας ενδιαφέρει εμάς, κατηγορηματικά λέω ότι δεν έχουμε επηρεαστεί αυτή τη στιγμή. Πιθανόν λίγο η Πολωνική αγορά η οποία συνορεύει και με την Ουκρανία και έχει δεχτεί και μεγάλο όγκο μεταναστών να έχει κάποια προβλήματα, οι υπόλοιπες αγορές κινούνται φυσιολογικά».

Όσον αφορά τον «κουμπαρά» των διακοπών των επισκεπτών μας λόγω της ενεργειακής κρίσης: «Το μπάτζετ τους δεν θα το χαμηλώσουν, αν έχουν να χαλάσουν 1000 ευρώ το χουν προγραμματισμένο και θα τα ξοδέψουν, φυσικά η αγοραστική τους δύναμη δεν θα είναι μεγάλη. Το κόστος της ακρίβειας μας απασχολεί ως επιχειρήσεις. Συνάδελφοι οι οποίοι έχουν κλειστά συμβόλαια και δουλεύουν αποκλειστικά με tour operator, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα γι αυτούς. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί από το 2019, δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερες οι συνθήκες και δεν έχουν γίνει αυξήσεις στις τιμές και ερχόμαστε να δουλέψουμε το 2022 με τιμές του 19 και με ένα κόστος που δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα φτάσει τον Αύγουστο που έχει γίνει μια κράτηση και τι θα μας κοστίσει. Τα ξενοδοχεία που έχουν συμβόλαια με tour operator δεν μπορούν να περάσουν μισό ευρώ επιπλέον γιατί ο tour operator δεν το δέχεται. Το να μείνουμε στις τιμές του 19 στην συντριπτική πλειοψηφία ήταν απόφαση του κλάδου πανελλαδικά γιατί δεν ξέραμε πότε θα ξεκινήσουν και αν θα ξεκινήσουν τα ταξίδια και τι δυναμική θα έχουνε. Το να αυξήσουμε τις τιμές μπορεί να ήταν αρνητικός παράγοντας για να ταξιδέψουν. Φυσικά αυτό το πράγμα που ήρθε φέτος, κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, να τριπλασιαστεί δηλαδή το κόστος ενέργειας. Ήδη έχουμε μελετήσει τις κινήσεις μας και η ΠΟΞ και το ΞΕΕ, σίγουρα θα κάνουν κινήσεις για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Η άποψη μας είναι ότι πρέπει επιτέλους και τα ξενοδοχεία η «βαριά βιομηχανία» της χώρας ο τουρισμός, πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν τη βιομηχανία και πρέπει να υπάρχει ειδικό τιμολόγιο. Είναι ένα αίτημα πολλών χρόνων, πρέπει να επανέλθει, νομίζω τώρα ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε».

Ο κ. Τιμοθεάτος στάθηκε στην πολιτική των εταιρειών παροχής ενέργειας και στα υπερκέρδη τους και στην ανάγκη να υπάρχει ένα πλαφόν στις τιμές και όσον αφορά την ρήτρα αναπροσαρμογής είναι δυσνόητο του από πού και πως προκύπτει. Επισήμανε δε: «Θα δούμε δυσάρεστες καταστάσεις στο τέλος της σεζόν γιατί πολλά ξενοδοχεία π.χ. στην Κρήτη, Ρόδο που δουλεύουν μόνο με tour operator και έχουν την υποχρέωση του All Inclusive , πιθανόν να είναι γεμάτες οι επιχειρήσεις και στο τέλος να πρέπει να συμπληρώσουν χρήματα γιατί δεν βγαίνουν τα κόστη.» Προσθέτοντας επιστροφές των χρημάτων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας περιέγραψε μια αποπνικτική κατάσταση. «Αισιοδοξούμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και ανάλογα ο καθένας τι δυνάμεις έχει , μπορεί να αντέξει μια σεζόν, ένα μήνα κλπ».

Κλείνοντας ο κ. Τιμοθεάτος στάθηκε στο ότι η τουριστική σεζόν για τα νησιά μας που εξαρτώνται από την Αγγλική αγορά ξεκίνησε φέτος Μάρτιο και αυτό είναι μια επιβεβαίωση για τα όσα έλεγαν την περσινή χρονιά: Δεν ήταν λάθος η στρατηγική που κάναμε ως Κεφαλονιά και είμαστε στο στόχαστρο ως Τουριστική Επιτροπή. Ήταν οι συγκυρίες. Γίνεται προσπάθεια, ορισμένα πράγματα μπορείς να τα επηρεάσεις και άλλα όχι, πέρσι δεν μπορούσαμε να επηρεάσουμε τον Μπόρις Τζόνσον για το πότε θα άνοιγε η Αγγλική αγορά και η Κεφαλονιά τραβάει και από κάποιες ηλικίες και πάνω».

Αναφέρθηκε στο άνοιγμα της Γαλλικής αγοράς στην Κεφαλονιά ,τις αισιόδοξες αφίξεις από Γερμανία ως αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου με την CONDOR: « Σε μία φυσιολογική χρονιά κρίνεσαι αν έχεις κάνει καλά, σωστά η όχι, σε μια χρονιά που είναι «ανώμαλη» σε κάθε χαρακτηριστικό της δεν μπορείς να κρίνεις. Γίνεται δουλειά, ο καθένας από μας έχει προσφέρει την ελεύθερη ώρα του, για το καλό της Κεφαλονιάς, μπορεί να κάνουμε κάποια πράγματα σωστά, μπορεί και λάθος και εδώ είμαστε για να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις. Ήτανε άδικο το περσινό (η αρνητική κριτική). Φέτος ήταν μια σημαντική κίνηση το άνοιγμα της σεζόν από τον Μάρτη και πρέπει όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να αρχίσουν να οργανώνονται. Τα μηνύματα για το 2023 δείχνουν ότι και πάλι θα υπάρχει έντονη ζήτηση για την Ελλάδα. Ήμαστε στην ευχάριστη θέση να είναι όλα τα ξενοδοχεία ενεργά τοπικά και να υπάρχουν και νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-12-4-2022?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}



 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250