Γ. Τιμοθεάτος: «Μηδαμινές ως τώρα οι ακυρώσεις εξαιτίας του πολέμου – Πρόβλημα για τα ξενοδοχεία οι αυξήσεις στο ενεργειακό»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 17:28

Γ. Τιμοθεάτος: «Μηδαμινές ως τώρα οι ακυρώσεις εξαιτίας του πολέμου – Πρόβλημα για τα ξενοδοχεία οι αυξήσεις στο ενεργειακό»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς-Ιθάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΞ και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

Προβληματισμό σε όλα τα επίπεδα συσσωρεύει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι παράγοντες του τουρισμού για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν συνηγορούν στην μείωση της τουριστικής κίνησης όπως ανέφερε ο κ. Τιμοθεάτος: «Συνεχίζουν και έρχονται κρατήσεις στα ξενοδοχεία, οι ακυρώσεις είναι μηδαμινές, το πρόβλημα όμως που δημιουργείται στα ξενοδοχεία είναι κυρίως με το ενεργειακό, γιατί αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Υπάρχει ο κίνδυνος ενώ θα έχουμε δουλειά, όπως δείχνουν τα πράγματα θα ξεπεράσουμε το 2019, χρονιά που ήταν ορόσημο για όλους, επειδή έχει ανέβει το κόστος και δεν μπορούμε να προβλέψουμε μέχρι που θα φτάσει και σε συνδυασμό με το ότι τα ξενοδοχεία έχουν υπογράψει και έχουν κλειδώσει τις τιμές τους ειδικά όσοι δουλεύουν με Tour Operator έχουν κρατήσει τιμές του 2019 σταθερές, να μη βγαίνει η επιχείρηση. Η Τουριστική Επιτροπή είχαμε μία συνάντηση με τη Jet2 και τέθηκε το θέμα από μας αν θα επηρεάσει η ενεργειακή κρίση το πακέτο και μας είπαν, αλλά και νομίζω ότι μάλλον είναι κανόνας για τις αεροπορικές εταιρείες , ότι έχουν προπληρώσει τα καύσιμα τους μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν και τη φετινή χρονιά δεν θα έχουμε αυξήσεις. Για την επόμενη χρονιά θα μπορούμε να προβλέψουμε και να υπάρχει μια μικρή αύξηση των τιμών ,ώστε να μπορέσουμε πάλι να λειτουργήσουμε. Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει έμμεσα και τον τουρίστα, γιατί κάποιος που θα νοικιάσει αυτοκίνητο, θα πληρώσει ακριβότερα την βενζίνη, θα πληρώσει ακριβότερα το φαγητό κ.λπ. άρα το κόστος παραμονής του θα είναι παραπάνω. Ευτυχώς αυτό δεν είναι προνόμιο μονάχα της Ελλάδας ,το χει όλη η Ευρώπη. Μπορεί να επηρεάσει στο ότι ο άλλος θα χαλάσει παραπάνω για την καθημερινότητα του από ότι στη χώρα που είναι και να μην προγραμματίσει διακοπές. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες πως θα κινηθούν οι κρατήσεις, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια ανησυχητικά φαινόμενα».

Όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφερε ότι υπάρχει η υποχρέωση από 30 Ιουνίου να αρχίσουν οι επιστροφές των επιστρεπτέων και η κυβέρνηση θα πρέπει να το ξανασκεφτεί , γιατί ενώ υπήρχε μια κανονικότητα το ενεργειακό πρόβλημα τα έχει ανατρέψει όλα.

Αναφέρθηκε επίσης ο κ. Τιμοθεάτος ότι πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου έχουν περάσει σε ανακαινίσεις για να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους ,όμως αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τις συνεχείς αυξήσεις των πρώτων υλών.

Τέλος κληθείς να καταθέσει την άποψη του για την απόφαση του Αντιδημάρχου τουρισμού του Δήμου Ληξουρίου να συμμετάσχει στην έκθεση του Ντουμπάι ,ο κ. Τιμοθεάτος ανέφερε: « Έχω μάθει πάντα να λέω αυτό που πιστεύω και αυτό που θεωρούμε ως Ένωση Ξενοδόχων ότι είναι το σωστό για τον τόπο πρώτα απ όλα και ακολούθως για τις επιχειρήσεις μας. Θεωρώ ότι ένα ταξίδι στο Ντουμπάι δεν έχει τίποτα να δώσει αυτή τη στιγμή στην Κεφαλονιά, ούτε 2η αγορά δεν είναι , ούτε μπορούμε να αντλήσουμε πελάτες από κει, ούτε το προφίλ της Κεφαλονιάς αφορά το Ντουμπάι, ούτε η έκθεση η συγκεκριμένη είναι τουριστική. Είναι η παγκόσμια EXPO που γίνεται κάθε 5 χρόνια και κυρίως αφορά το πώς οι κυβερνήσεις οραματίζονται το μέλλον της χώρας τους και φυσικά μπορούν κάποιες εταιρείες να βρουν κάποιες ευκαιρίες. Μην κοροϊδευόμαστε, θεωρώ ότι το Ντουμπάι ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να γίνει ένα ταξίδι σε έναν εξωτικό προορισμό, γι αυτό και η Περιφέρεια που απευθύνθηκε σε μας και εμείς σε επιχειρηματίες, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον ,γιατί κανείς δεν βλέπει ότι μπορεί να πάει εκεί πέρα και να πάρει ένα μικρό όφελος. Άρα και μείς βγήκαμε και είπαμε, «καλά κρασιά». Δεν είχαμε κάποια επικοινωνία και αυτό ακριβώς είπαμε και στον Δήμαρχο (Ληξουρίου), ότι μπορούσατε να ρωτήσετε την άποψη μας και να μη μας βρει εγκεφαλικό μ αυτά που διαβάσαμε τελευταία. Δεν θέλω να χτυπήσω τον Δήμο Ληξουρίου πολιτικά, αλλά ήταν μια άστοχη λύση. Αν κάνει μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, θα είμαι ο πρώτος που θα βγει και θα πει, ναι, μπράβο του και θα πρέπει όλοι να τον στηρίξουμε».

Κλείνοντας ο κ.Τιμοθεάτος ευχήθηκε στον Κεφαλονίτη Επιχειρηματία, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία και σύσταση της εταιρείας FLYKEFALONIA, με έδρα την Κεφαλονιά,  η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του τουρισμού με προγραμματισμένες πτήσεις αποκλειστικά προς και από το νησί μας, καλή επιτυχία.

Παρακάτω όσα είπε στην συνέντευξη

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-943567596?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250