Το κουδούνι θα χτυπήσει!


Το κουδούνι θα χτυπήσει!

Ένα χρήσιμo και ενδιαφέρον άρθρο από την Μaster στην Ειδική Αγωγή Μαρία Μπάρλου

Ο χτύπος από το κουδούνι πλησιάζει... Η ανεμελιά του καλοκαιριού αφήνει τη θέση της στο πρόγραμμα της καθημερινότητας. Ας είμαστε όμως ευγνώμονες που είμαστε υγιείς και ικανοί να συμμετέχουμε στη νέα σχολική χρονιά.

Είναι γεγονός πως η κάθε σχολική χρονιά αποτελεί μία πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εξάλλου η μάθηση είναι μία διαδικασία, δηλαδή μία πορεία με διεργασίες και όχι μια απλή πράξη. Δεν είναι στατική αλλά έχει εξέλιξη και δυναμικότητα και επιφέρει κάποια αλλαγή στο άτομο βελτιώνοντας μία κατάσταση. Σύμφωνα με αυτό το δεδομένο, είναι δυνατό να επικεντρωθούμε στις ευεργετικές διαδικασίες της εκπαιδευτικής πράξης, μετριάζοντας με αυτόν τον τρόπο το άγχος, την ανασφάλεια και την αγωνία. Στο τέλος αυτής της προσπάθειας θα έχουν αποκτηθεί εμπειρίες ικανές να φωτίσουν νέους ορίζοντες.

Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή φέροντας την ατομικότητά του ως έμφυτο κληρονομικό στοιχείο, συγχρόνως όμως έχει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα μέσα από τις επιδράσεις του περιβάλλοντος. Κατά τη δημιουργική αυτή πορεία, η συνεχής επικοινωνία και αλληλεπίδραση του ατόμου με το περιβάλλλον συντελεί στην κοινωνική, ψυχική και πολιτιστική μορφοποίηση των ανθρώπων. H εμπειρία λοιπόν αναμορφώνει τη ζωή μας αναδυκνείοντας νέες δυνατότητες. Αυτή η διαδικασία λοιπόν, γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπό το πρίσμα της έρευνας και με απώτερο στόχο τη διεύρυνση της ατομικότητας του ανθρώπου.

Ας ευχηθούμε λοιπόν καλή επιτυχία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικότερα σε όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία.

φκμ