Ο κομήτης NEOWISE πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Γη - Ορατό και από την Κεφαλονιά το πέρασμά του

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 21:22

Ο κομήτης NEOWISE πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Γη - Ορατό και από την Κεφαλονιά το πέρασμά του

 Ολοένα και περισσότερο πλησιάζει τη Γη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, ένας νέος κομήτης, ο C/2020 F3 (NEOWISE), ο οποίος προέρχεται από τα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματόςμας, με το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτημας να αναμένεται στις 22 Ιουλίου.

Η απόσταση των έως 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από όπου θα περάσει ο κομμήτης θεωρείται ασφαλής σύμφωνα με τους επιστήμονες. 

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ήλιο σε απόσταση 44 εκατ. χλμ., είχε ως συνέπεια να «ψηθούν» τα εξωτερικά στρώματα του κομήτη και έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά.

Σε όλον τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι σπεύδουν να παρατηρήσουν τον κομήτη, πριν χαθεί στα βάθη του διαστήματος. Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ψηλά στην ατμόσφαιρα, κατάφεραν ήδη να τον φωτογραφήσουν.

Ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι 

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος τον Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Σύμφωνα με μετρήσεις Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων, το φαινόμενο μέγεθός του πιθανώς να είναι αρκετά φωτεινό για να τον κάνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού και από τη χώρα μας. Σήμερα, ο κομήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου και σε λίγες ημέρες θα είναι πιο εύκολο να τον δει κανείς περίπου στις 5:30 στον βορειοανατολικό ουρανό και πριν δυναμώσει το λυκαυγές.

cnn.gr 

Οπως μας ενημερώνει και ο Kostas Stavropoulos

Ο συγκεκριμένος κομήτης είναι ορατός με γυμνό μάτι. Όσοι θέλουν να τον παρατηρήσουν θα πρέπει να κοιτάξουν βορειοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου (ιδανικές ώρες παρατήρησης από τις 04:00 περίπου μέχρι τις 05:00 - 05:30 το πρωί). Για καλύτερη παρατήρηση του καλό είναι να είστε σε σημείο με λιγα φώτα, θα εντοπίσετε στα ανατολικά την Αφροδίτη με τον Aldebaran (κάτω από την Αφροδίτη) στον αστερισμό του Ταύρου, πιο πάνω θα δείτε τις Πλειάδες και στα βορειοανατολικά θα εντοπίσετε τον κομήτη, τυχεροί είναι όσοι ειναι στο ανατολικό μέρος της Κεφαλονιάς μιας και ο συγκεκριμένος κομήτης είναι σχετικά χαμηλά στον ορίζοντα και δεν εμποδίζεται από τα βουνά της Κεφαλονιάς.

Εικόνα Κώστας Σταυρόπουλος

107461725 603762643849125 6570710353930468339 o Cropped


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ