Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχει πρόβλημα ο σκληρός δίσκος μου;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 10:21

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχει πρόβλημα ο σκληρός δίσκος μου;

Η ψηφιακή αποθήκευση εξελίσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς, με πιο γρήγορες και μικρές συσκευές να διαθέτουν μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο, και πιο ανθεκτικά στοιχεία, έτσι ώστε να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, ο σκληρός δίσκος αποτελεί ένα μηχανικό τμήμα μιας συσκευής. Αυτό σημαίνει πως κάποιο από τα τμήματα του με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να υποστεί κάποια βλάβη. Έτσι λοιπόν, γεννάται εύλογα το ερώτημα σχετικά με το πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχει πρόβλημα ο σκληρός δίσκος μου.

Ας δούμε παρακάτω πώς μπορείτε να καταλάβετε την οποιαδήποτε δυσλειτουργία στον σκληρό δίσκο, καθώς και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Διάρκεια ζωής του σκληρού δίσκου

Η διάρκεια ζωής των σκληρών δίσκων μπορεί να ποικίλει. Κάθε σκληρός δίσκος αποτελείται από κινούμενα μέρη για τη λειτουργία του, και αυτά τείνουν τα σπάσουν, είτε λόγω φθοράς, είτε λόγω κακής χρήσης. Γενικότερα, η μέση διάρκεια ζωής είναι τα 4-7 χρόνια. Το διάστημα αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τρόπο χρήσης, καθώς και τη συντήρηση του.

diarkeia zois sklirou diskouΠηγή: https://www.backblaze.com

Ποια είναι τα πιο συχνά σημάδια εμφάνισης βλάβης;

Για κάθε βλάβη υπάρχουν ορισμένα σημάδια. Σε περίπτωση που αμεληθούν μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα προβλήματα. Επομένως, θα πρέπει να δράσετε άμεσα ώστε να σώσετε τα αρχεία τας και να προλάβετε την απώλεια τους. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Υπερθέρμανση συσκευής
  • Ασυνήθιστοι ήχοι
  • Χαμένα αρχεία ή φάκελοι
  • Ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα λειτουργίας
  • Συχνή εμφάνιση μηνυμάτων σφάλματος
  • Αποτυχία λειτουργίας του συστήματος
  • Εμφάνιση μπλε οθόνης
  • Δυσκολία στην πρόσβαση των δεδομένων

Έλεγχος σκληρού δίσκου S.M.A.R.T

Μερικές φορές είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς αν ο σκληρός δίσκος εμφανίσει προβλήματα εξαιτίας της φυσιολογικής του φθοράς. Σε περίπτωση που περιμένετε ίσως να είναι αργά. Ο έλεγχος S.M.A.R.T. ελέγχει διαφορετικά τμήματα του σκληρού δίσκου, αναλύοντας όλες τις πιθανές απειλές, ενώ την ίδια στιγμή παρεμποδίζει την εξέλιξη των μικρών βλαβών σε σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα, είναι τόσο αποδοτικός τόσο σε σκληρούς δίσκους HDD, όσο και σε σκληρούς δίσκους SSD.

Έλεγχος S.M.A.R.T σε Windows

Πατήστε cmd στο πλαίσιο αναζήτησης και ανοίξτε τη Γραμμή Εντολών (Command Prompt). Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε wmic diskdrive get status και πατήστε Enter. Σε περίπτωση που σας εμφανίσει OK, σημαίνει ότι ο σκληρός σας δίσκος είναι υγιής. Αν όμως εμφανίσει Pred Fail, σημαίνει ότι έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα σφάλμα στο δίσκο σας.

smart check

Έλεγχος σκληρού δίσκου σε Mac

Ανοίξτε τον φάκελο Εφαρμογές και έπειτα ανοίξτε τον φάκελο Πρώτες Βοήθειες, και στη συνέχεια το Βοήθημα Δίσκων. Στη συνέχεια επιλέξτε τον βασικό δίσκο από το αριστερό πλαίσιο πλοήγησης, το οποίο θα πρέπει να είναι η πρώτη βασική  επιλογή. Στο πλαίσιο Κατάσταση S.M.A.R.T θα αναγράφεται η κατάσταση του σκληρού δίσκου, όπου Verified είναι η ένδειξη ότι ο σκληρός δίσκος βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ Failing είναι η ένδειξη βλάβης.

Σε περίπτωση εμφάνισης βλάβης, είναι σημαντικό το έγκαιρο backup των αρχείων σας. Σε περίπτωση όμως που δεν έχετε προλάβει να κάνετε back up, οι ειδικοί της Datalabs θα αναλάβουν την εύκολη ανάκτηση δεδομένων του σκληρού δίσκου σας, χωρίς άγχος.




00 inkefalonia general ad 300X250