Ερώτηση Σοφίας Σακοράφα στην Βουλή για την επανεξέταση της παράτασης λειτουργίας των Φιλαρμονικών Σχολών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020 09:14

Ερώτηση Σοφίας Σακοράφα στην Βουλή για την επανεξέταση της παράτασης λειτουργίας των Φιλαρμονικών Σχολών

Δελτίο Τύπου

Επίκαιρη Ερώτηση Σοφίας Σακοράφα στον Υπουργό Εσωτερικών

« Να επανεξετασθεί άμεσα η παράταση αναστολής λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών»

Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Υγείας κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της βουλής των Ελλήνων Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΜέΡΑ25, σχετικά με την αμφιλεγόμενη παράταση αναστολής λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών

Λόγω της απαγόρευσης διδασκαλίας και χρήσης πνευστών οργάνων, ως μέτρο προστασίας έναντι του COVID-19, παρατείνεται επ’ αόριστον η αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών όλης της χώρας  και τουλάχιστον μέχρι 28/6/2020

Οι Φιλαρμονικές Σχολές, λειτουργούν είτε ως Οργανισμοί Δήμων είτε ως κοινωφελή σωματεία και παρέχουν δωρεάν μουσική παιδεία υψηλών απαιτήσεων σε χιλιάδες μαθητές στη Χώρα.

Ιδιαίτερα οι Ιστορικές Φιλαρμονικές Σχολές των Ιονίων Νήσων, που έχουν ιδρυθεί οι περισσότερες  τον 19ο αιώνα έχουν βαρύνοντα ιστορικό και κοινωνικό ρόλο.  Είναι δημιουργοί και εκφραστές του πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πόλος έλξης τουρισμού.

Η αναστολή λειτουργίας τους στερεί από χιλιάδες νέους ουσιωδέστατη εκπαίδευση και από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικό παράγοντα κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης .

Η αιτιολογία της απαγόρευσης, περί έντονης εκπνοής- είναι επιστημονικά και λογικά το λιγότερο δυσνόητη, ιδίως όταν άλλες δραστηριότητες με εντονότερη σωματική δράση έχουν επιτραπεί .

Η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας τους είναι  πλήγμα στους μαθητές τους και στις περιοχές που τις συντηρούν.

Ζητείται η άμεση επανεξέτασή  της  ώστε να καταστεί δυνατόν να επαναλειτουργήσουν τουλάχιστον μετά τις 28/6/2020 .

Για το Γραφείο Τύπου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Θέμα: Καταστρεπτική παράταση αναστολής λειτουργίας Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών.

Στα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19 περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διδασκαλίας και χρήσης πνευστών οργάνων (βλ. ΚΥΑ ΠΠΟΑ/ΓΡΥΠ/221365/5719/16-5-20 & ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.37992/17-6-20). Με βάση τα παραπάνω, παρατείνεται και η αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών όλης της χώρας επ’ αόριστον,  και τουλάχιστον μέχρι 28/6/2020.

Οι Φιλαρμονικές Σχολές λειτουργούν ως Οργανισμοί Δήμων ή και ως κοινωφελή σωματεία και παρέχουν μουσική παιδεία υψηλών απαιτήσεων σε χιλιάδες μαθητές ανά τη χώρα. Ιδιαίτερα οι Φιλαρμονικές Σχολές των Ιονίων Νήσων και της Δυτικής Ελλάδας, έχουν βαρύνοντα ιστορικό και κοινωνικό ρόλο. Με βάση, δε, την εκπαιδευτική τους λειτουργία είναι δημιουργοί και εκφραστές του πολιτισμού των τοπικών κοινωνιών, αλλά αποτελούν πόλο έλξης τουρισμού.

Επειδή, η αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών, ήδη για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, στερεί από χιλιάδες νέους ουσιωδέστατη εκπαίδευση και από τις τοπικές κοινωνίες σημαντικότατο παράγοντα κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Επειδή η αιτιολογία της απαγόρευσης, αναφερόμενη στην έντονη εκπνοή, είναι επιστημονικά και λογικά τουλάχιστον δυσνόητη, αφού, μάλιστα, επιτρέπονται ήδη  άλλες δραστηριότητες με εντονότερη σωματική δράση .

Επειδή με την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Φιλαρμονικών Σχολών, καταφέρεται πλήγμα στους μαθητές τους και στις περιοχές που τις συντηρούν, μέσω ενός τομέα από τον οποίο, ακριβώς,  περιμένουν την αναγέννησή τους μετά τα μέτρα εγκλεισμού και περιορισμών λόγω της επιδημίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Έχετε την πρόθεση να επανεξετάσετε άμεσα, και με τους συναρμόδιους Υπουργούς, το ζήτημα της απαγόρευσης διδασκαλίας και χρήσης πνευστών οργάνων, ώστε να επαναλειτουργήσουν, μετά τις 28/6/2020,  οι Εκπαιδευτικές Φιλαρμονικές Σχολές ;

Η  Ερωτώσα Βουλευτής

Σοφία  Σακοράφα


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250