Ο Ευάγγελος Ευαγγελάτος στην 7η έκθεση «Ανοικτής Καλλιτεχνικής Τριλογίας Κεφαλονιάς» εκθέτει "Pocket Painting" (Συνέντευξη)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 14:51

Ο Ευάγγελος Ευαγγελάτος στην 7η έκθεση «Ανοικτής Καλλιτεχνικής Τριλογίας Κεφαλονιάς» εκθέτει "Pocket Painting" (Συνέντευξη)

Συνέντευξη 

 Επ’ ευκαιρία της 7ης έκθεσης «Ανοικτής Καλλιτεχνικής Τριλογίας Κεφαλονιάς», συναντήσαμε τον παιδίατρο Ευάγγελο Ευαγγελάτο, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες και ιδρυτές αυτής της σημαντικής έκθεσης που θα ανοίξει τις πύλες της στο Αργοστόλι (Την Δευτέρα 20 Αυγούστου) στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος». 

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή 

Τι ακριβώς είναι αυτή η καλλιτεχνική τριλογία;

Είναι μία πρωτοβουλία, η οποία ξεκίνησε από μένα και τις κυρίες Σοφία Αράβου Παπαδάτου και Τζόγια Καππάτου πριν από 15 χρόνια με σκοπό να καλύψει κάποιες δικές μας καλλιτεχνικές ανησυχίες , αλλά και να υποστηρίξει αυτή την πρωτογενή καλλιτεχνική παραγωγή που γίνεται στην Κεφαλονιά και δεν μπορούσε να εκφραστεί…

Θεωρώ ότι αυτή είναι η σημαντικότερη έκθεση που γίνεται στον τόπο μας, διότι ακριβώς καλύπτει την παραπάνω ανάγκη για το πώς βλέπουν τα σύγχρονα προβλήματα μέσα από την τέχνη επώνυμοι και ανώνυμοι κεφαλονίτες καλλιτέχνες. Αυτό δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού που η προσέλευσή του δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη έκθεση που γίνεται στην Κεφαλονιά.

- Φέτος βλέπουμε ότι οι συμμετοχές είναι περισσότερες από ποτέ. Μιλήστε μας γι’ αυτό

Φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν κάθε προσδοκία, καθώς θα εκθέσουν πάνω από 30 καλλιτέχνες της Κεφαλονιάς σε διάφορες μορφές τέχνης και όχι μόνο ζωγραφική.

Μιλήστε μου για την φετινή σας συμμετοχή στην έκθεση;

Παίρνοντας ερέθισμα από την λέξη «μιλήστε», δεν μπορεί κανένας σήμερα να πει οτιδήποτε εάν δεν ξεκινήσει από τους εν «πυρί και θαλάσση τελειωθέντες» συνανθρώπους μας της Ανατολικής Αττικής. Αν προσέξατε και οι πρωταθλητές μας του στίβου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο φορούσαν πένθος πάνω από το εθνόσημο. Ετσι και εγώ εκθέτω έναν πίνακα σαν φόρο τιμής στο παραπάνω θλιβερό γεγονός.

Η εξήγησή του πίνακα που βλέπετε είναι η παρακάτω

38391286 10215053850573541 37977732918804480 n

Κόκκινο λιμανάκι ,
Δύο πινελιές για τις θλιβερές πυρκαγιές , δίκην " αγήματος " , τα δένδρα έμπαιναν στη θάλασσα μαζί με τη φωτιά από κλειστούς δρόμους, άλλοι άνθρωποι ψήθηκαν σαν "αρνιά" άλλοι άνθρωποι πνίγηκαν και τους έφαγαν τα ψάρια , τι φρίκη, τι κρίμα…»

Ακολούθως θα εκθέσω ακόμα 14 έργα μου μικρών διαστάσεων, από την σειρά την οποία ονομάζω “pocket painting” ή αλλιώς ζωγραφική τσέπης.

-Τι είναι ακριβώς το pocket painting;

Ο ορισμός pocket painting -ζωγραφική τσέπης , είναι επηρεασμένος από εκείνον , του "υπόβρύχια τσέπης" που και αυτά μικρά ευέλικτα και αποτελεσματικά βυθίζονται - καταδύονται και αναδύονται συνεχώς για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους

Έτσι και στη τέχνη , η ιδέα βυθίζεται καταδύεται μες στην ψυχή του καλλιτέχνη ,για να αναδυθεί στο έργο του , το οποίο εάν έχει κάτι να πει και έχει ενσωματώσει νοήματα , θα το δεί αναδυόμενο (εκτιθέμενο) ο θεατής και θα βυθιστεί - καταδυθεί στη ψυχή του , όπου είναι και το πεδίο της συνάντησης του και της αλληλοεπιδρασης του με τον καλλιτέχνη και το συγκεκριμένο έργο.

-Τα υπόλοιπα έργα τι θα είναι;

Θα είναι 14 έργα τα οποία από την ενότητα «καθημερινές μας συνήθειες», όπως π.χ. το έργο το οποίο έχει τίτλο «Η χαρά του καλοκαιριού».

38420912 10215060827267954 2474026631375618048 n

 

-Εκτός από την τέχνη και την ιατρική, σας γνωρίζουμε και ως ένα σημαντικό στέλεχος της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά». Πως βλέπετε τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά με την προσπάθεια που θα κάνουμε και με την θέληση των πολιτών, η Κεφαλονιά θα ευτυχήσει να έχει Δήμαρχο τον Θεόφιλο Μιχαλάτο για την ανάπτυξή της και την ευημερία της, καθώς είναι ένας άνθρωπος προικισμένος όσον αφορά τις αναπτυξιακές διαδικασίες και έχει πολιτικό ένστικτο και μεγάλο μεράκι για τα κοινά και τους συναθρώπους του. Αυτό αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για μία επιτυχημένη δημοτική θητεία. 

-Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι και αν κάνετε…

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250