Έκθεση Γλυπτικής σε λίθους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012 02:26

Έκθεση Γλυπτικής σε λίθους

Εκθεση Γλυπτικής της Πέτρα Ματούσκονα Petra Matuskova το Σάββατο 16/ 06/ 2012 στο Iόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Μεταξάτα. Opening time 20.00 - Cocktail party 22.00 Πρόκειται για Γλυπτά σε λίθους //limestone//, δημιουργίες που συνιστούν την έννοια του //Μεταμορφιαλισμού// προσωπική μέθοδο της καλλιτέχνιδος,που χαρακτηρίζουν στοιχείακαι σύμβολα του νησιού της Κεφαλονιάς.

 


Το έργο μου διαπραγματεύεται τη σχέση του //Μεταμορφιαλισμού// (προσωπική μου μέθοδο δημιουργίας] και αποτυπώνει ειδικά χαρακτηριστικά σύμβολα και στοιχεία της Κεφαλονιάς .
Η δημιουργία των γλυπτών ξεκινά με την μεταμορφική εικόνα που βρήκα και αποτύπωσα εδώ στο νησί. Αλλά στη διαδικασία της δημιουργίας η προκαταρκτική εικόνα αλλάζει έκφραση, κυρίως λόγω των μέσων και εργαλείων που χρησιμοποιώ. Η φυσική πέτρα είναι αφ'εαυτής ένα έργο τέχνης και έχω χρησιμοποιήσει το σχήμα αυτό ενώ το σκαλίζω. Έχω επίσης αφήσει ορισμένα τμήματα ακατέργαστα και ημιτελή, ώστε ο θεατής να είναι σε θέση να ιδεί την ομορφιά της πέτρας.
Επιπλέον στη δουλειά μου περιλαμβάνονται στοιχεία από την αναζήτηση και
τις εξερευνήσεις μου στην Κεφαλονιά. Κάθε γλυπτό ως εκ τούτου είναι ο συνδυασμός πολλών στοιχείων μαζί σε ένα κομμάτι της Τέχνης. Τα γλυπτά δεν έχουν κάποιο ειδικό τίτλο, ώστε να είναι ανοιχτός στη φαντασία του θεατή.
Τι είναι //Μεταμορφιαλισμός//: Είναι μια υποκειμενική οπτική αντίληψη σχημάτων και μορφών, που τέθηκε σε λειτουργία αυτόματα και αόρατα, υπάρχοντας στην καθημερινή μας πραγματικότητα, όπου ανεξάρτητα, κρυφά και ήρεμα την εμπλουτίζουν με μία άλλη διάσταση. Σχήματα και μορφές οδηγούνται από τους κανονισμούς του χάους και δεν είναι υποκείμενα σε άλλους κανόνες .

Πρόλογος Vaclav Halek


Η έννοια //Μεταμορφιαλισμός// αντιπροσωπεύει μεταμόρφωση της προκαταρκτικής φυσικής εικόνας, με τη χρήση διαφόρων τεχνικών μέσων, ώστε η εικόνα να αλλάζει
το αρχικό νόημα και την έκφρασή της.