Ο Βύρων στην Κεφαλονιά - Η έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη στο Μουσείο Μπενάκη (VIDEO)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 12:47

Ο Βύρων στην Κεφαλονιά - Η έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδη στο Μουσείο Μπενάκη (VIDEO)

H έκθεση του καλλιτέχνη Γιάννη Ψυχοπαίδη για το λόρδο Βύρωνα στο Μουσείο Μπενάκη

Αφορμή για την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στάθηκε η συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης εδώ και 15 χρόνια τυχαίνει, κάθε μήνα Αύγουστο, να κατοικεί στα Μεταξάτα της Κεφαλονιάς, δίπλα από το σπίτι που ζούσε ο Βύρωνας από τον Αύγουστο του 1823 και για πέντε μήνες, όταν έφτασε στο νησί για να στηρίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. 
Με το βλέμμα στραμμένο προς το ίδιο τοπίο που είναι διαρκώς το ίδιο και διαρκώς αλλαγμένο ο Γιάννης Ψυχοπαίδης   δημιούργησε μια σειρά ζωγραφικές εικόνες εκ του φυσικού, απλές και άμεσες. 

Αυτό το τοπίο, σε συνδυασμό με τους ανθρώπους του «με την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία που η υπόλοιπη Ελλάδα την χαρακτηρίζει τρέλα κι αυτό γιατί δεν μπορεί εύκολα να αποδεχτεί το ελεύθερο, το αφτιασίδωτο φρόνημα αντισυμβατικών ανθρώπων που δεν γνώρισαν τον τουρκικό ζυγό και δεν είναι μαθημένοι να σκύβουν το κεφάλι, είναι δίδαγμα μεγάλης ελευθερίας πέρα από τα πολιτικά συμφραζόμενα», σχολιάζει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης που έζησε δεκαπέντε Αυγούστους στην Κεφαλονιά, κατοικώντας σε μια κυριολεκτική αλλά και μεταφορική μεσοτοιχία με τον Βύρωνα.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 45 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη & Παρασκευή: 9.00 – 17.00, Πέμπτη & Σάββατο: 9.00 – 24.00, Κυριακή: 9.00 – 15.00, Δευτέρα & Τρίτη: Κλειστά

Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτίριο,
Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα
Τηλ: 210 3671000

Το VIDEO από το ρεπορτάζ του MEGA , στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων

https://youtu.be/AeUEf2Oec4w




00 inkefalonia general ad 300X250