«Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα»: Συγκίνηση Ρουχωτά στην εμφάνιση της Ορχήστρας των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Βίκτωρας Ρουχωτάς στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης Αργοστολίου - Σάμπατς, κατά τη διάρκεια της μουσικής βραδιάς με την παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.
Συγκινημένος και με έντονα φορτισμένο λόγο, ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας στην Ελλάδα, Βίκτωρας Ρουχωτάς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εκδήλωσης, δηλώνοντας πως η βραδιά ήταν για τον ίδιο «άκρως συγκινητική και δύσκολη», καθώς παρόντες ήταν παλαιοί συνεργάτες, δήμαρχοι και οικογένειες που φιλοξένησαν παιδιά από τη Σερβία.
Αναφέρθηκε στη συμβολή της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας
Ο κ. Ρουχωτάς υπογράμμισε τη διαχρονική στήριξη της Εκκλησίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα και τον πάτερ Φωκά, επισημαίνοντας ότι «στην εποχή εκείνη, η Εκκλησία στήριζε όλες αυτές τις προσπάθειες».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη Συμφωνική Ορχήστρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας
Τόνισε πως η παρουσία της Ορχήστρας στην Κεφαλονιά «ήταν ένα όνειρο που φαινόταν ακατόρθωτο». Όπως ανέφερε, το αίτημα του προξενείου της Κεφαλονιάς έγινε δεκτό από τη σερβική κυβέρνηση, η οποία ενέταξε την επίσκεψη στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Σερβίας, χωρίς καμία παρέμβαση.
Υπενθύμισε τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στις σχέσεις των δύο χωρών
Ο επίτιμος πρόξενος αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα, λέγοντας πως «το 1999 η αστυνομία της Κεφαλονιάς συνέδραμε τους Σέρβους κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσφέροντας χρήματα σε οικογένειες θυμάτων». Επεσήμανε ότι, με δικές του ενέργειες, χορηγήθηκαν επίσημες βίζες σε Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν «οι πρώτοι από δυτική χώρα που προσέφεραν βοήθεια στη Σερβία».
Αναφέρθηκε στη συμβολή της Κεφαλονιάς στην ένταξη της Σερβικής Αστυνομίας στην Διεθνή Ένωση
Είπε ότι «οι πρώτες διαπραγματεύσεις για την ένταξη της σερβικής αστυνομίας στη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών έγιναν στην Κεφαλονιά το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2009». Επιπλέον, υπενθύμισε την αδελφοποίηση των αστυνομικών τμημάτων το 2017, η οποία «έγινε ξανά στην Κεφαλονιά».
Ανέφερε την έναρξη της αδελφοποίησης Αργοστολίου - Σάμπατς
Τόνισε ότι «η αδελφοποίηση ξεκίνησε το 1994 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Αλέκου Καλαφάτη και επισφραγίστηκε το 1995 επί δημαρχίας Μάκη Φόρτε». Θυμήθηκε ότι «το 1994 ήρθαν τα πρώτα 20 παιδιά στην Κεφαλονιά στο πλαίσιο φιλοξενίας 800 παιδιών από τη Σερβία σε όλη την Ελλάδα».
Υπογράμμισε τη μοναδικότητα της σχέσης Αργοστολίου - Σάμπατς
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η αδελφοποίηση του Αργοστολίου με το Σάμπατς ξεχωρίζει από όλες τις άλλες. Ούτε ανάμεσα σε ελληνικές πόλεις δεν υπήρξε τέτοια ένταση φιλίας».
Επισήμανε την καλλιτεχνική συνεργασία και την πολιτιστική δραστηριότητα
Αναφέρθηκε σε σειρά σημαντικών πολιτιστικών ανταλλαγών, όπως η παρουσία της Όπερας του Βελιγραδίου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Σερβικής Τηλεόρασης, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής με συμμετοχή Σέρβων και Κεφαλονιτών καλλιτεχνών. Έκανε λόγο για «πολύπλευρη συνεργασία που άφησε αποτύπωμα στις δύο κοινωνίες».
Τόνισε την πρόσφατη βράβευση του Δήμου Αργοστολίου από το Σάμπατς
Ανέφερε ότι «ο Δήμαρχος Αργοστολίου τιμήθηκε με το χρυσό κλειδί της πόλης του Σάμπατς», διάκριση που έχουν λάβει μόνο ο Πρόεδρος της Σερβίας και ορισμένοι υπουργοί. Παράλληλα, δήλωσε ότι «ο Θεόφιλος Μιχαλάτος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Σάμπατς, εκπροσωπώντας όλους τους δημάρχους του Αργοστολίου».
Κατέληξε λέγοντας ότι η φιλία των δύο πόλεων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση
Έκλεισε με αναφορά στη σημερινή εκδήλωση, λέγοντας πως «η προσπάθεια να φέρουμε τη συμφωνική ορχήστρα των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας ήταν συλλογική» και ότι «η σέρβικη κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα, αναγνωρίζοντας τη σημασία των σχέσεων Αργοστολίου - Σάμπατς».
Διαβάστε επίσης