Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Πρωτοβουλίες συμπολιτών μας που αξίζουν έπαινο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023 13:10

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Πρωτοβουλίες συμπολιτών μας που αξίζουν έπαινο

Πριν από λίγες μέρες ένας συμπολίτης μας έφερε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη μερικά κιβώτια με βιβλία, τα οποία, όπως μας είπε, τα βρήκε πεταμένα σε κάποιο μέρος έξω από το Αργοστόλι. Προφανώς εκείνοι που τα πέταξαν και τα προόριζαν για τα σκουπίδια, δε γνώριζαν την αξία τους. Πρόκειται για πολύ αξιόλογα βιβλία του 19ου αλλά και του 20ού αιώνα, στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γερμανικά και κυρίως στα γαλλικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από αυτά: Η «Ιστορία» του Θουκυδίδη στα γαλλικά, Παρίσι 1833‧ οι «Παράλληλοι Βίοι» του Πλούταρχου στα γαλλικά, Παρίσι 1845 – τρίτομο Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης, Αθήνα 1839‧ μια σπουδαία σειρά επιστημονικών βιβλίων για τη Φυτολογία, τη Ζωολογία, την Εντομολογία, τη Χημεία κ.λπ. με περίοδο έκδοσης τη δεκαετία του 1920‧ πολλά βιβλία σχετικά με την αγροτική οικονομία και τις γεωργικές εργασίες. Εμείς θα τα καταλογογραφήσουμε και θα τα εντάξουμε στο βασικό Κατάλογο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Ευχαριστούμε θερμότατα το συμπολίτη μας, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, γι’ αυτήν την αξιέπαινη ενέργειά του. Χάρη στην πρωτοβουλία του, η οποία τον τιμά ιδιαίτερα, διασώθηκαν αξιόλογα βιβλία, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν…. 

Πρόσφατα, συμπολίτισσά μας μάς ενημέρωσε για βιβλιακό υλικό, για το οποίο δεν υπήρχε, όπως η ίδια γνώριζε, σχετικό ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες του. Η επιτόπια επίσκεψή μας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του βιβλιακού υλικού, το οποίο όμως, όντας εκτεθειμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα στις καιρικές συνθήκες, είχε σχεδόν καταστραφεί. Το κακό είχε γίνει…

Ευχαριστούμε, πάντως, ολόψυχα τη συμπολίτισσά μας, που έσπευσε να μας ενημερώσει, έστω κι αν δεν προλάβαμε τη διάσωση εκείνων των βιβλίων. Η ενέργειά της είναι αναμφίβολα άξια επαίνου.

  • ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

         Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

1. ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

2. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

3. ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

4. ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) - συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.

5. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες στον τόμο αυτόν 26 ανακοινώσεις ή ομιλίες αντίστοιχων επιστημόνων και ερευνητών με θέματα όπως εκκλησιαστική ιστορία, γενική και κοινωνική ιστορία, ιεροί ναοί και έργα εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής, καινοτόμες εφαρμογές στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων κ.λπ., σε επιμέλεια Θεοδώρας Ζαφειράτου.

6. ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ, «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (ΤΕΛΗ 16ου – ΜΕΣΑ 17ου ΑΙΩΝΑ)», (έκδοση 2023) - εξετάζονται οι συνθήκες συγκρότησης και ανάπτυξης της Παλικής από τα τέλη του 16ου μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα και γίνεται λόγος για την ίδρυση του Ληξουριού και τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της πόλης, εξετάζονται οι συνθήκες και οι σχέσεις στον αγροτικό τομέα και αναλύεται η ταξική διαστρωμάτωση της παλικισιάνικης κοινωνίας, ενώ παρουσιάζονται οι πολιτικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις του Ληξουριού με το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, το Κάστρο της Λιβαθώς.

         Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                  ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

 

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250