Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου συμμετείχε στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καλαμάτα

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 12:51

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου συμμετείχε στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καλαμάτα

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου συμμετείχε στο εμβληματικό 20ο  Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων που διεξήχθη με εξαιρετική επιτυχία από τις 15 – 18/9/2022 στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας με θέμα: «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη. Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από την σύγκρουση δυο οραμάτων».

Το θέμα του Συνεδρίου, επίκαιρο, υποστηρίχθηκε από πλειάδα διακεκριμένων επιστημόνων και ανέδειξε τη σημασία της ιστορίας, της γλώσσας, του λαϊκού πολιτισμού, στη διαμόρφωση της Εθνικής ταυτότητας και οδήγησε σε ανάλογο προβληματισμό για το σήμερα, πώς δηλαδή υπηρετείται, διδάσκεται η ιστορία και η γλώσσα και πώς αναδεικνύονται τα στοιχεία του λαϊκού παραδοσιακού βίου. Παράλληλα το Συνέδριο αυτό προβλημάτισε, αρχής γενομένης από την εναρκτήρια ομιλία της Προέδρου του Λ.Ε. κ. Ελένης Τσαλδάρη (με βάση το διαχρονικό σκοπό του Λυκείου για στήριξη πολύπλευρη της γυναίκας), σχετικά με τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία και τα διογκούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι πεντακόσιοι περίπου Σύνεδροι από τα Παραρτήματα του εσωτερικού και τα Γραφεία του εξωτερικού επιπλέον απόλαυσαν τις υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με άριστους Μουσικούς, Δασκάλους χορού, θαυμάσιους χορευτές.

α) «Στις αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής». Μουσική εκδήλωση με το Σύνολο Παλαιάς Μουσικής EX SILENTIO.

β) «Εξ Ανατολών το Φως». Επετειακή χορευτική παράσταση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική

Καταστροφή µε τη χορευτική οµάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ.

Επίσης εντυπωσιάστηκαν από την εικαστική έκθεση του Γιάννη Μετζικώφ «Μνήµες του Ελληνισµού»,  συµµετείχαν σε  επιµορφωτικές  δράσεις,  ξεναγήθηκαν  στο  υπερσύγχρονο  µουσείο λαϊκών παραδοσιακών φορεσιών «Βικτωρία Καρέλια», επισκέφθηκαν το αρχοντικό – σπίτι του Λυκείου Ελληνίδων Καλαµάτας, παραβρέθηκαν στην βράβευση του κ. Μίχου, ∆ΑΣΚΑΛΟΥ χορού επί 40 χρόνια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαµάτας, χειροκρότησαν την απόφαση για την πραγµατοποίηση του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου από το Παράρτηµα της Καβάλας και την επίδοση της σχετικής «σκυτάλης» στην Πρόεδρό του, όπως αποφασίστηκε οµόφωνα στην ειδική συνεδρία των

Προέδρων. Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λ.Ε. θα έχει θέµα τη γυναίκα του σήµερα.

Απόλαυσαν µια εξαιρετική φιλοξενία σε ένα µέρος θαυµάσιο στα πλαίσια του εξαιρετικά δοµηµένου Συνεδρίου από την τωρινή πρόεδρο κ. Ευγενία Καρέλια και το ∆ιοικητικό Συµβούλιο µε παρούσα παντού και πάντα την εκλεκτή φίλη, µεγάλη ευεργέτιδα του Λυκείου και της Καλαµάτας, Επίτιµη Πρόεδρο κ. Βικτωρία Καρέλια.

Τέλος, το 20ο   Συνέδριο στάθηκε µια µεγάλη ευκαιρία για αντάµωµα φίλων, για αλλαγή απόψεων, για καλωσόρισµα των νέων στελεχών στη Λυκειακή κοινότητα από τα παλιά µέλη µε την παρουσία και στήριξη της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών κ. Ελένης Τσαλδάρη, της Α’ Αντιπροέδρου και Εφόρου Παραρτηµάτων κ. Μαρίας Παπαµάρκου, της Γενικής Γραµµατέως κ. Αρεταίου και άλλων µελών του ∆.Σ. του Λ.Ε.

Εκείνο που πήραµε µαζί µας είναι το αίσθηµα χαράς απ’ όλα αυτά και η συνειδητοποίηση της ευθύνης µας απέναντι στους νέους, στον τόπο και στην πατρίδα.

ypografi




00 inkefalonia general ad 300X250