Νίνα Φραγκοπούλου: «Με την έκθεσή μας στο Αργοστόλι θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους για τα αίτια της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 12:01

Νίνα Φραγκοπούλου: «Με την έκθεσή μας στο Αργοστόλι θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους για τα αίτια της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας Νίνα Φραγκοπούλου, η οποία αναφέρθηκε:

Στις ομαδικές εκθέσεις “Φύση πάσχουσα ”  & “Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή”, καθώς και στο εικαστικό workshop στο πλαίσιο του πολυθεματικού έργου “Κλιματική Κρίση”, που επιμελείται στο Αργοστόλι και τα εγκαίνιά τους είναι απόψε: « Η καταγωγή μου είναι από την Κεφαλονιά, την αγαπώ πάρα πολύ και έρχομαι κάθε χρόνο εδώ. Με αφορμή τον «Ιανό», που έκανε την εμφάνιση του πριν δύο χρόνια με 195 χιλ. την ώρα και δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, συνέλαβα την ιδέα του έργου που ξεκινά. Αποφασίσαμε με την Μάγκυ Παπαδάτου που είναι η εξαιρετική συντονίστρια του έργου αυτού και με όλους του συμμετέχοντες καλλιτέχνες και επιστήμονες να συμπορευθούμε σ αυτό. Το έργο είναι ένα πολυθεματικό για την κλιματική κρίση, περιλαμβάνει εικαστικό κομμάτι, αλλά και επιστημονική διημερίδα που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις τρείς τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, που πρόκειται να υλοποιηθεί την επόμενη Άνοιξη. Σ αυτή τη φάση, με εγκαίνια το Σάββατο και διάρκεια έως τις 5 Αυγούστου, έχουμε τις δύο εκθέσεις την “Φύση πάσχουσα ” , που συμμετέχουν 26 καταξιωμένοι σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, και την “Νέοι καλλιτέχνες & Κλιματική αλλαγή”, που συμμετέχουν 8 φοιτητές. Τέσσερις από την Σχολή καλών Τεχνών της Αθήνας με επιβλέποντα καθηγητή τον Κοσμήτορα της Σχολής και Πρόεδρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα , Άγγελο Αντωνόπουλο και τέσσερις από την Σχολή καλών Τεχνών της Φλώρινας, με επιβλέποντα Καθηγητή τον Γιάννη Ζιώγα. Η έκθεση των νέων καλλιτεχνών, θα παρουσιαστεί στην παιδική χαρά, πάνω από την πλατεία Βαλλιάνου. Η   “Φύση πάσχουσα ” , παρουσιάζεται στον «Κέφαλο» και στην μελλοντική «Γλυπτοθήκη Σκλάβου», την π. Τράπεζα Ελλάδος .Παρουσιάζουμε ότι καλύτερο μπορούμε της σύγχρονης τέχνης και είναι μεν σύγχρονη τέχνη, αλλά εννοιολογικά δεν είναι δύσκολο να την προσεγγίσεις. Άλλωστε η σύγχρονη τέχνη, δεν απευθύνεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό , αλλά σε ένα ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να διαφοροποιήσει την οπτική του και την εμπειρία του. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ όμορφα έργα να παρουσιάσουμε. Το Σάββατο στις 8 μ.μ, θα κάνουμε μία παρουσίαση στον Κέφαλο εγκαινιάζοντας την έκθεση και στην συνέχεια θα πάμε στην μελλοντική «Γλυπτοθήκη Σκλάβου». Έχουν στηθεί οι εκθέσεις, τα έργα είναι ωραία, οι χώροι επίσης και προσπαθούμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να ευαισθητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους για την κλιματική αλλαγή».

Στο μήνυμα των εκθέσεων: « Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε σε σχέση με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής , που τώρα πλέον ονομάζεται κλιματική κρίση λόγω της ταχύτητας με την οποία συμβαίνει. Να σκεφτούν μικροί και μεγάλοι για τα αίτια της κλιματικής κρίσης, τα οποία αίτια, εμφανίζονται στα έργα τέχνης, αλλά και τις αντιδράσεις του περιβάλλοντος σ αυτήν, που και αυτές εμφανίζονται στα έργα τέχνης. Έχουμε το εικαστικό κομμάτι που προκαλεί το συναίσθημα και το εκπαιδευτικό κομμάτι, το οποίο προσφέρει τη γνώση. Όλα μαζί, νομίζω ότι μπορούν με διάφορους τρόπους να κινητοποιήσουν τον κόσμο να σκεφτεί για την κλιματική κρίση».

Στο πως αντιλαμβάνεται το κάθε άτομο αυτό που προκαλεί στην φύση: «Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από το ότι έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση, οι δεσμοί μας με την φύση έχουν έως καταστραφεί. Δεν αγαπάμε το φυσικό περιβάλλον και δεν καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ένα απειροελάχιστο μέρος του και παρότι απειροελάχιστο μπορούμε και το διαμορφώνουμε, έως και το καταστρέφουμε. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούμε μέρος του και επομένως πρέπει να λειτουργήσουμε μέσα από αυτό. Επίσης έχει χαθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων .Αυτά τα δύο σημεία θέλω να τονίσω και γι αυτό, αυτό το πολυθεματικό έργο , ουσιαστικά προωθεί τις συνέργειες και την αλληλεγγύη. Όλοι μαζί κάνουμε ότι κάνουμε, όλοι μαζί προσπαθούμε και αυτό περιλαμβάνει και τον κόσμο που συμμετέχει. Δεν είναι θέμα μόνο ατομικής ευθύνης, η ατομική ευθύνη είναι ένα μόνο κομμάτι, είναι θέμα της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Πρέπει όλοι μαζί να προβληματιστούμε και αυτοί που κυβερνούν, αλλά και εμείς ως πολίτες».

Οι εκθέσεις θα λειτουργούν καθημερινά από 8 με 11 το βράδυ και στους τρείς χώρους , έως τις 5 Αυγούστου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-32578281?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 

Στις φωτογραφίες βλέπετε τον Κοσμήτορα της Σχολής Καλων Τεχνών της Αθήνας και Πρόεδρο του Μουσείου Σύγχρονης Τεχνης κ. Άγγελο Αντωνοπουλου μπροστά από το έργο του.

Εγκαίνια: Σάββατο 9/7 στις 8:00μμ στο θέατρο Κέφαλος και στη Μελλοντική Γλυπτοθήκη Σκλάβου.

Διοργάνωση : Δήμος Αργοστολιου
Επιμέλεια :Νινα Φραγκόπουλου
Συντονισμός: Μαγκυ Παπαδατου

IMG 1940 1IMG 1941IMG 1942IMG 1943




00 inkefalonia general ad 300X250