Γεράσιμος Γαλανός στον COSMOS 96,5: Να μυήσουμε τα παιδιά στα Κεφαλονίτικα έθιμα των Χριστουγέννων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:35

Γεράσιμος Γαλανός στον COSMOS 96,5: Να μυήσουμε τα παιδιά στα Κεφαλονίτικα έθιμα των Χριστουγέννων

O αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε μεταξύ άλλων για τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Ληξουρίου για το διάστημα των γιορτών.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

«Έχουμε εκπλήξεις. Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ανάβουμε το δέντρο μας. Πάντα υπήρχαν εορταστικές εκδηλώσεις στο Ληξούρι, γιατί ο κόσμος είναι πιο κοντά στην παράδοση. Βέβαια, θα τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας γιατί προέχει η υγεία. Πρέπει να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους».

«Θα έχουμε τραγούδια, χορούς, θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και μια πολύ σημαντική έκπληξη… Στην Πετρίτσειο Βιβλιοθήκη «Δαμοδός» , θα έχουμε παρουσιάσεις των εθίμων, γιατί αυτό είναι κάτι που λείπει. Πρέπει να τα γνωρίσουν τα παιδιά και να μάθουν ακόμα και τα κάλαντα της Κεφαλονιάς, που πλέον δεν τα ακούμε».

«Υπάρχουν έθιμα, τα οποία νομίζουμε ότι είναι εισαγόμενα, αλλά οι ρίζες τους είναι στην Αρχαία Ελλάδα. Τα περισσότερα είναι αντιδάνεια. Για παράδειγμα το δέντρο που στολίζουμε. Το δέντρο το πήραμε από την Δύση, όμως κλαδιά ελάτου στόλιζαν και στην Αρχαία Ελλάδα , στην λατρεία της Κυβέλης. Αυτό πέρασε στην Δύση και ήρθε ξανά σε εμάς. Ακόμα και το έθιμο της κουλούρας. Πρέπει να μάθουμε από που προέρχονται όλα τα έθιμά μας, να τα αγκαλιάσουμε και να μυήσουμε τα παιδιά.»

Το ηχητικό από το 8:19




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250