Ζάκυνθος : Κόβουν το νερό στο λιμενικό ταμείο για χρέη 90.000 !

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 10:56

Ζάκυνθος : Κόβουν το νερό στο λιμενικό ταμείο για χρέη 90.000 !

Την συνδρομή όλων των δημοτών για να ορθοποδήσει η ΔΕΥΑΖ ζήτησε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Νικήτας Αρετάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ και το κάλεσμα που απηύθυνε από το Πνευματικό Κέντρο όπου έγινε η Συνέντευξη προς στους οφειλέτες νερού και αποχέτευσης ήταν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τα χρέη γιατί η κατάσταση της επιχείρησης είναι η χειρότερη δυνατή.

Η συνέντευξη διοργανώθηκε την τελευταία στιγμή, υπό το βάρος των εξελίξεων που αφορούν την πρόθεση της εταιρείας ηλεκτροδότησης VOLOTEA να κόψει το ρεύμα στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΖ λόγω οφειλών, καθώς όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος χθες το πρωί επικοινώνησε μαζί του ο Διευθυντής της ΔΕΗ ενημερώνοντας τον ότι ξεκινούν οι διακοπές που έχουν ζητηθεί από την εταιρεία..

Ένα ακόμη ζήτημα όμως που απασχόλησε επί μακρόν την χθεσινή Συνέντευξη του Δημάρχου ήταν η σφοδρή – όπως αποδεικνύεται- αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΥΑΖ και του Λιμενικού Ταμείου σε σχέση με τις οφειλές κατανάλωσης από το δίκτυο ύδρευσης που κατασκευάστηκε και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην παραλιακή λεωφόρο και το λιμάνι.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο εδώ και 16 μήνες το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει κάνει καμία πληρωμή με αποτέλεσμα το χρέος να έχει εκτιναχθεί στις 90.000 ευρώ ωστόσο το Λιμενικό Ταμείο αμφισβητεί αυτή την κατανάλωση και αποδίδει την υπερβολική χρέωση σε συνδέσεις και διαρροές για τις οποίες είναι υπεύθυνη η ΔΕΥΑΖ ως ιδιοκτήτρια του δικτύου. Ο κ. Αρετάκης τόνισε πως “δεν είναι δυνατόν το Λιμενικό Ταμείο, χωρίς να διαθέτει μαρίνα να χρεώνει τα σκάφη για την παροχή νερού”, σημειώνοντας πως το δίκτυο μπορεί να ανήκει στη ΔΕΥΑΖ αλλά η διαχείριση και η εκμετάλλευση γίνεται από το Λιμενικό Ταμείο που χρεώνει τα σκάφη για την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση.

Όπως αναφέρθηκε από το Δήμαρχο, υπήρξε συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε ούτε η ΔΕΥΑΖ να μη χάνει έσοδα, αλλά ούτε και το λιμάνι να μείνει χωρίς νερό, ωστόσο η συμφωνία για διακανονισμό δεν τηρήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο το οποίο μάλιστα έκανε αίτηση για διακοπή της σύνδεσης! Το αίτημα έγινε αποδεκτό, η ΔΕΥΑΖ σταμάτησε την παροχή στο λιμάνι και σήμερα αναμένεται να υπάρξει απάντηση στα όσα είπε ο Δήμαρχος από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αναστάσιο Πλέσσα που καλεί τους δημοσιογράφους σε Συνέντευξη Τύπου. Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου πάντως ο Δήμαρχος διάβασε την επιστολή του κ. Πλέσσας που αναφέρει πως ο φορέας «μη δυνάμενος να ανταποκριθεί στις αδικαιολόγητες, παράλογες και μη σλυ6ννομες απαιτήσεις σας υποχρεούται να εκ των πραγμάτων να αιτηθεί τη διακοπή της συνδέσεως ύδρευσης της χερσαίας ζώνης λιμένα Ζακύνθου, παρά τις συνέπειες που θα επιφέρει η ενέργεια αυτή, η οποία όμως είναι επιβεβλημένη για την προστασία του συμφέροντος του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου»

Ο κ. Αρετάκης εξέφρασε την απογοήτευση του για την έλλειψη συνεργασίας από το Λιμενικό Ταμείο, σημειώνοντας πως το Ταμείο όπως και η ΔΕΥΑΖ ανήκουν σε όλους τους Ζακυνθινούς που θα ζημιωθούν αν οι δύο υπηρεσίες αποτύχουν στο έργο τους , ενώ σημείωσε ότι λυπάται μια που χωρίς νερό θα προκύψει πρόβλημα με τα έργα στο λιμάνι. Ωστόσο σημείωσε πως έφερε το παράδειγμα του Λιμενικού Ταμείου ως χαρακτηριστικό για μεγαλο-οφειλέτες που αρνούνται να πληρώσουν. Ο Δήμαρχος έφερε και άλλα παραδείγματα όπως ξενοδοχείο που από το 2011 μέχρι και σήμερα έχει πληρώσει μόλις 3.000 ευρώ αλλά και περιπτώσεις που μπορεί να πληρώνουν τέλη αποχέτευσης και όχι ύδρευσης και το αντίστροφο. Ειδικά για την αποχέτευση αναγνώρισε πως υπάρχει διαχρονική ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δίκτυα για να ικανοποιηθούν αιτήματα νέων επιχειρήσεων, σημείωσε όμως πως λύματα που πέφτουν στη θάλασσα ή στα χαντάκια είναι τεράστια ζημιά και για τον τουρισμό.

«Δεν μπορεί κάποιος να εμφανίζει μια πολυτέλεια στον τρόπο ζωής του και να έχει μεγάλες οφειλές στη ΔΕΥΑΖ» σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως στο κομμάτι του ελέγχου θα έπρεπε να έχουν γίνει παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει, καθώς υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες αλλά και αναστάτωση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Κάλεσε τους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη με διακανονισμό, ζητώντας από τα νοικοκυριά να καταβάλουν ένα 15% των οφειλών ως προκαταβολή και τους επιχειρηματίες ένα 25%, υπογραμμίζοντας πως ειδικά για εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει αντικειμενική δυσκολία για πληρωμή θα υπάρξει πρόνοια για εκπτώσεις και επωφελείς διακανονισμούς.

«Αν κάποιος πραγματικά δεν μπορεί να πληρώσει θα τον διευκολύνουμε» σημείωσε ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το λόγο που θα πρέπει να πληρώσουν επιχειρήσεις που δε δούλεψαν σημείωσε πως το αίτημα είναι δίκαιο, ωστόσο η ΔΕΥΑΖ δεν μπορεί να κάνει καμία πολιτική αν έχει στο ταμείο της 4.000 ευρώ όπως συνέβη την τελευταία ημέρα του μήνα Μάη.

O Δήμαρχος πέρα από τις λαθροϋδροληψίες αναγνώρισε το πρόβλημα των τεράστιων διαρροών από το δίκτυο λόγω βλαβών σημειώνοντας πως μόνο τον τελευταίο μήνα οι βλάβες έχουν ξεπεράσει τις 200/.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης παρέθεσε και άλλα στοιχεία που αφορούν τη ΔΕΥΑΖ, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 50.000 ρολόγια της ΔΕΗ και μόλις 18.000 ρολόγια της ΔΕΥΑΖ, ενώ σχολίασε πως δυστυχώς έχει επικρατήσει μια νοοτροπία μη πληρωμής εδώ και πολλά χρόνια

«Η ΔΕΥΑΖ βρίσκεται στη χειρότερη φάση της ιστορίας της. Οι αιτίες είναι πολλές. Όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι η επιχείρηση είναι ανοργάνωτη και όλα τα δίκτυα είναι ασυντήρητα, που ήταν αδύνατο εν μέσω κορωνοϊού να συντηρηθούν και να ανανεωθούν. Υπάρχουν 18000 μετρητές ενώ θα έπρεπε να είναι όσοι και οι μετρητές της ΔΕΗ. Υπάρχουν κάποια ακίνητα που τροφοδοτούνται χωρίς να χρεώνονται. Πέρα όμως από τα φαινόμενα της λαθρο-ϋδροληψίας πάνω από 1700 ρολόγια θα έπρεπε να αντικατασταθούν και δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ εκκρεμούν 74 έλεγχοι. Επιπλέον 2.500 ρολόγια δεν μπορούν να μετρηθούν επειδή είναι κλεισμένα σε ιδιωτικούς χώρους, ή δεν είναι ευανάγνωστα. Υπάρχουν κάποιοι που δεν πληρώνουν καθόλου αν και έχουν ρολόγια. Αυτά τα προβλήματα που θα διορθωθούν. Αυτό που εγώ θα ήθελα να τονίσω είναι η απροθυμία των καταναλωτών να προσέλθουν για να πληρώσουν τις οφειλές τους και αυτή δεν είναι μια κατάσταση ωφέλιμη ούτε για την επιχείρηση αλλά ούτε και για τους καταναλωτές. Αν κλείσει η ΔΕΥΑΖ θα υπάρχουν ολέθριες συνέπειες και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να συμβάλουν όσο μπορούν» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος., ζητώντας το φιλότιμο των δημοτών για να περάσει η μπόρα.

Μ.Π.

ermisnews