Ζάκυνθος: Επιχείρηση “σκούπα” με 22 συλλήψεις για ναρκωτικά - Σήμερα οι απολογίες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 11:30

Ζάκυνθος: Επιχείρηση “σκούπα” με 22 συλλήψεις για ναρκωτικά - Σήμερα οι απολογίες

Τη μαζική σύλληψη 22 ατόμων είχε ως αποτέλεσμα η επιχείρηση “σκούπα” που πραγματοποίησαν στη Ζάκυνθο αστυνομικοί της Υποδιευθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής, για την εύρεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών.

Στόχος τους η πλήρη αποδόμηση και εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διακινούσαν ναρκωτικά στη Ζάκυνθο. Πολλοί από αυτούς έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για ανάλογες υποθέσεις ναρκωτικών και παραβατικότητας. Στη κατοχή των συλληφθέντων έχουν βρεθεί ποσότητες όλων των ειδών ναρκωτικών ουσιών ενώ έχουν ελεγχθεί οι κατοικίες τους, τα οχήματα τους, και τα κινητά τους.
Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να προσδιοριστεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας τού εν λόγω δικτύου εμπορίας ναρκωτικών, να εξεταστεί η ενδεχόμενη διασύνδεσή του με άλλα ομοειδή κυκλώματα και να εντοπιστούν τυχόν και άλλες ποσότητες ναρκωτικών. Υπενθυμίζεται πως ανάλογη επιχείρηση είχε γίνει στο νησί και το 2011, όταν συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν πάνω από 10 άτομα για ανάλογες περιπτώσεις.

Το χρονικό
Όλα ξεκίνησαν προχθές, το μεσημέρι της Πέμπτης (20/09) όταν πάνω από 20 αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος Αττικής, έφτασαν στη Ζάκυνθο με συμβατικά ΙΧ και ειδικό εξοπλισμό. Η επιχείρηση οργανώθηκε από τα κεντρικά της Αθήνας και ξεδιπλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ.
Από την πρώτη στιγμή οπότε και ξεκίνησαν οι προσαγωγές το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο ενώ έχει απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων μπροστά από αυτό.
Οι πρώτες συλλήψεις αφορούσαν σε ένα ημεδαπό και δυο αλλοδαπούς. Ωστόσο, η στοχευμένη έρευνα των αστυνομικών που συνεχίζεται είχε ως αποτέλεσμα οι συλλήψεις να αυξηθούν στα 22 άτομα εκ των οποίων 11 Ελληνες και ισάριθμοι αλλοδαποί. Οι συλλήψεις έγιναν ταυτόχρονα σε Αττική, Πύργο και Ζάκυνθο, ενώ όλοι τους δραστηριοποιούνταν στο νησί. Σημαντική ήταν και η συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου τόσο στην προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης.


φωτο: ERT

“Φύλλο και φτερό”
σπίτια και αντικείμενα

Η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ακαριαία από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκε σε σπίτια και περιουσίες ημεδαπών και αλλοδαπών που διαμένουν στο νησί, και έχουν απασχολήσει κατά παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νομότυπες κατ’ οίκον, καθώς και σε σωματικές έρευνες, που διεξήχθησαν στους συλληφθέντες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ακατέργαστη κάνναβη, κοκαΐνη, ένα περίστροφο και φυσίγγια, χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα, tablet, κάρτες sim, τρίφτες κάνναβης, ζυγαριές ακριβείας και χάπια. Επίσης ΙΧ επιβατικά και δημοσίας χρήσης αυτοκίνητα.

Αξιοποίηση στοιχείων
Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών για διακίνηση ναρκωτικών στη Ζάκυνθο, διασταύρωσης στοιχείων και δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων, επιχειρείται η ταυτοποίηση των μελών του κυκλώματος, η διακρίβωση των ρόλων τους μέσα και από την αποκάλυψη των οχημάτων και χώρων που χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά και την απόκρυψη των ναρκωτικών. Δεν ήταν και λίγες οι περιπτώσεις όπου εκτός της τηλεφωνικής παρακολούθησης των εμπλεκομένων, υπήρξε και φυσική παρακολούθησή τους από αστυνομικούς των Αθηνών που έρχονταν συχνά στο νησί. Πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν την υπόθεση με εκείνη των πυροβολισμών κατά αστυνομικών που έλαβε χώρα πριν ένα μήνα στο Λαγανά.

Σήμερα οι απολογίες
Όλοι οι συλληφθέντες περιλαμβάνονται σε μια δικογραφία και σύμφωνα με πληροφορίες ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, τούς άσκησε ποινικές διώξεις και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι συλληφθέντες που κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου οδηγήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (22/09) στο Δικαστικό Μέγαρο Ζακύνθου ώστε να απολογηθούν και να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες. Ακολούθως ζήτησαν και πήραν προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν σήμερα. Ωστόσο λόγω του μεγάλου αριθμού τους οι απολογίες τους θα ξεκινήσουν σήμερα και τμηματικά θα ολοκληρωθούν μεθαύριο.

imerazante.gr