Γεννητούρια σε Ζάκυνθο και Πελοπόννησο: «Έσκασαν μύτη» τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017 21:11

Γεννητούρια σε Ζάκυνθο και Πελοπόννησο: «Έσκασαν μύτη» τα πρώτα χελωνάκια Caretta caretta (εικόνες)

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιουλίου εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισαν τα ίχνη των πρώτων νεοσσών που εξήλθαν από τις φωλιές τους στον Κυπαρισσιακό κόλπο και οδηγήθηκαν προς την θάλασσα.


Οι πρώτες φωλιές που εκκολάφθηκαν φέτος βρίσκονται στις θέσεις Ελαία και Βουνάκι στον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο. Κάθε χρόνο η μέρα αυτή, που οι πρώτοι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές που προστατεύτηκαν δύο περίπου μήνες πριν, είναι μία μέρα χαράς και συγκίνησης καθώς ο κόπος δεκάδων ανθρώπων ανταμείβεται με το θαύμα της ζωής!

Ζάκυνθος
Μία ημέρα νωρίτερα είχαμε γεννητούρια στη Ζάκυνθο. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, κατά τη διάρκεια της πρωινής τους βάρδιας στα Σεκάνια την Παρασκευή ανακάλυψαν την πρώτη φωλιά Caretta caretta που εκκολάφθηκε για τη φετινή σεζόν. Δύο μικροσκοπικά ίχνη χελώνας βρέθηκαν στην άμμο που οδηγούσαν στην θάλασσα. Όπως έκαναν γνωστό, τις επόμενες μέρες και άλλοι νεοσσοί εκκολάφθηκαν από την ίδια φωλιά, σηματοδοτώντας επίσημα την περίοδο εκκόλαψης για φέτος. Πρόκειται για τους πρώτους νεοσσούς τόσο της Ζακύνθου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Πρόκειται για τους πρώτους νεοσσούς τόσο της Ζακύνθου, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε κάθε νεοσσό ώστε να φτάσει στη θάλασσα καθώς μόνο ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να φτάσει στην ενηλικίωση.

Τα χελωνάκια, όντας φωτοτακτικά ακολουθούν το πιο δυνατό φως, επομένως τα φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας τα αποπροσανατολίζουν με αποτέλεσμα να μην φτάνουν ποτέ στη θάλασσα. Για αυτό το λόγο οι εθελοντές της οργάνωσης, τοποθετούν λίγες μέρες πριν από την πιθανή ημερομηνία εκκόλαψης ειδικά σκίαστρα γύρω από τις φωλιές.

Όπως τονίζει ο ΑΡΧΕΛΩΝ, «σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ημέρας δείτε χελωνάκια να εκκολάπτονται, μπορείτε να τα βοηθήσετε μετακινώντας την ζεστή άμμο από μπροστά τους και σκιάζοντάς τα. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα βρέξετε, καθώς η επαφή με το νερό τα κάνει να νομίζουν ότι βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, μην επιχειρήσετε να τα σηκώσετε ή να τα ακουμπήσετε αφού η πορεία από τη φωλιά μέχρι τη θάλασσα είναι πολύ σημαντική για τους νεοσσούς καθώς δυναμώνει τα πτερύγιά τους ώστε να καταφέρουν να κολυμπήσουν».

17361718 10154929999001328 437261695627908666 n

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι φωτοτακτικά ζώα, δηλαδή κινούνται προς το πιο φωτεινό σημείο που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι η θάλασσα, λόγω της αντανάκλασης του φεγγαριού και των αστεριών στην επιφάνειά της. Για τον λόγο αυτό η φωτορύπανση στις παραλίες ωοτοκίας είναι μία μεγάλη απειλή για το είδος και εάν θέλουμε να το προστατέψουμε οφείλουμε να την εξαλείψουμε! Σε όλη την Ελλάδα, αλλά και συγκεκριμένα στην Μεσσηνία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας Δημοτικών αρχών, επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη και του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ με σκοπό την μείωση της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας.

13669064 10154208399076328 4793094018107412813 n

Κάποιες οδηγίες για τον καθένα που ενδέχεται να βρεθεί σε παραλία ωοτοκίας αυτήν την εποχή:

Κλείσε κι εσύ τα φώτα σου! Μην ανάβεις φωτιές στην παραλία! Απόφυγε να περπατάς στην παραλία βραδινές ώρες γιατί μπορεί άθελά σου να πατήσεις κάποιο χελωνάκι που ταξιδεύει προς την θάλασσα! Αν δεις χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές μην τα πιάσεις και μην τα βάλεις κατευθείαν στο νερό! Πρέπει να βρουν μόνα τους τον δρόμο τους και να εξασκηθούν ώστε όταν μπουν στην θάλασσα να μπορούν να αποφύγουν τους θηρευτές τους! Άνοιξε ένα διάδρομο για να τα βοηθήσεις και, αν είναι μέρα, προστάτεψέ τα από τον ήλιο μέχρι να μπουν στην θάλασσα!

Σεκανιά