Ιστορικός ο Αγιασμός των Υδάτων του ποταμού Χάντσον στο «Yacht Club», Edgewater (βίντεο)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 17:15

Ιστορικός ο Αγιασμός των Υδάτων του ποταμού Χάντσον στο «Yacht Club», Edgewater (βίντεο)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιστορικός με όλη την σημασία της λέξεως ήταν ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ποταμό «Hudson River» που διοργανώθηκε το απομεσήμερο της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, στην προβλήτα του ομογενειακού «Yacht Club» στο γραφικό Edgewater.

Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με τον πρώτο καθαγιασμό των Υδάτων που διοργανώθηκε στην Βόρεια Νέα Ιερσέη και ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των πρωτεργατών αυτής της πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, π. Χρήστου Παππά και των ηγετικών στελεχών της.

Και ο δεύτερος λόγος σχετίζονταν με το γεγονός ότι ήταν επίσης ο πρώτος καθαγιασμός των Υδάτων στην προβλήτα του προσφάτως ανακαινισμένου εστιατορίου «Yacht Club» του Γερασίμου Στεφανίτση, φιλάνθρωπου και πρώην προέδρου της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης.

{https://www.youtube.com/watch?v=51tPCyyqpRk&feature=emb_title}


Ο ιδιοκτήτης του Yacht Club Γεράσιμος Στεφανίτσης και ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος ενώ αγιάζει το εστιατόριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εβδομάδα των Φώτων ήταν μια από τις πιο παγερές του φετινού χειμώνα, αλλά το απομεσήμερο της Κυριακής ο παγερός άνεμος είχε κοπάσει και ο λαμπερός ήλιος, ο οποίος λαμποκοπούσε στα καταγάλανα νερά θύμισαν σε πολλούς τα Θεοφάνεια στην Χίο, στην Κεφαλονιά και στα άλλα γραφικά νησιά και παραλίες της γενέτειρας. 

Η φιλοξενία του Γερασίμου Στεφανίτση και τα ελληνικά εδέσματα που απόλαυσαν μετά τον αγιασμό ήρθαν να πολλαπλασιάσουν την χαρά και τον ενθουσιασμό των συνδαιτυμόνων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν οικείοι με την φιλοξενία και την γαστρονομία τόσο από το εστιατόριο «Μόλος» όσο και από το νέο εστιατόριο του κ. Γερασίμου Στεφανίτση. Αυτό προκάλεσε έκπληξη και θαυμασμό στους πελάτες του εστιατορίου που είχαν έρθει για το κυριακάτικο γεύμα.

Ο Αγιασμός έλαβε χώρα μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Επισκόπου Μηδείας, κ. Αποστόλου που τελέστηκε στον ιερό ναό της Αναλήψεως και συμμετείχαν ο π.  Ευάγγελος Αρτεμάκης, ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιωάννη του  Θεολόγου στο Τέναφλάι, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Αθανασίου του Παράμους, π. Βασίλειος Γκίκας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Γουάικοφ, π. Πέτρος Μπαλίκας, ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου στο Κλίφτον, π. Νεκτάριος Κωτρώτσος, ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου στο Piscataway, π. Παναγιώτης Λέκκας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χολμντέιλ, οι διακόνοι Φιλόθεος και Βαρθολομαίος, καθώς επίσης και μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Στο κέτρο από αριστερά διακρίνονται οι Σταύρος Χαβιάρας, Στυλιανός Ζερβούδης και Δημήτρης Μουτάφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Δεν μπορούμε να πάμε στον Ιορδάνη ποταμό, αλλά ήρθαμε στον ποταμό Hudson, για να τον ευλογήσουμε με τον Σταυρό Του, το σύμβολο της αγάπης, της ειρήνης και της πίστεως», επεσήμανε ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος υπενθυμίζοντας ότι ο αγιασμός τελείται υπό τις ευλογίες και με τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου.

«Εκ μέρους του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου θέλω να σας μεταφέρω την αγάπη του και τις ευλογίες του, αυτή την μεγάλη ημέρα της γιορτής των Αγίων Θεοφανείων. Εμείς πρώτη φορά τελέσαμε αυτή την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο σημείο αυτό της Νέας Ιερσέης και είμαι συγκινημένος, γιατί ανταποκριθήκατε όλοι σ’ αυτό το κάλεσμα. Ήταν μια ιδέα εκ θεού, να γίνει ο αγιασμός σ’ αυτό το σημείο του Edgewater, η οποία υλοποιήθηκε σήμερα και με τους εκλεκτούς ιερείς που ήρθαν άλλοι από μακριά και άλλοι από κοντά» επεσήμανε ο κ. Απόστολος.  

Στην συνέχεια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας και τον ιδιοκτήτη του «Yacht Club» κ. Γεράσιμο Στεφανίτση, ο οποίος εξασφάλισε την ανάλογη άδεια από τις τοπικές αρχές.

Α
πό αριστερά διακρίνονται οι π. Χρήστος Παππάς, π. Ευάγγελος Αρτεμάκης, π. Νεκτάριος Κοτρώτσος, Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος και οι ιεροδιακόνοι. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η εν λόγω τελετή ήταν μια από τις πιο μαζικές που έλαβε χώρα στην βόρεια Νέα Ιερσέη την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και όλοι οι παριστάμενοι τήρησαν τα μέτρα προστασίας από τον φονικό ιό.

«Yacht Club»

Το ελληνικής ιδιοκτησίας «Yacht Club» στο Ετζγουότερ της Νέας Ιερσέης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» άνοιξε τις πύλες του στις 26 Αυγούστου 2020 και εξέπληξε τους πελάτες με τον διάκοσμό του, με την ανεπανάληπτη θέα, με τα εύγευστα φαγητά και θαλασσινά, καθώς επίσης και με την άψογη εξυπηρέτηση.

Το εστιατόριο βρίσκεται σε ιδιόκτητη προβλήτα στην διεύθυνση 541 River Road, Edgewater. Εισερχόμενος κανείς στον χώρο στάθμευσης εκπλήσσεται από την αρχιτεκτονική του και από τα χρώματα τα οποία, όπως λέει και ο ιδιοκτήτης του Γεράσιμος Στεφανίτσης σου θυμίζουν ότι βρίσκεται στο Αργοστόλι  είτε σε κάποια άλλη παραλιακή πόλη της γενέτειρας.


Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν με ευλάβεια και κατάνυξη τον καθαγιασμό των Υδάτων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η θέα του μοναδική και ανεπανάληπτη και μάλιστα κάτι παραπάνω από το «Million Dollar View», που είθισται να λένε οι Αμερικανοί συμπολίτες μας. Βόρεια αντικρύζεις την γέφυρα George Washington Bridge, ανατολικά το Μανχάταν, νότια το Άγαλμα της Ελευθερίας, νοτιοδυτικά την πόλη του Τζέρσεϊ Σίτι, η οποία συναγωνίζεται τους ουρανοξύστες του Μανχάταν και δυτικά το γρήγορα αναπτυσσόμενο Ενζγουότερ.

Το εν λόγω εστιατόριο είναι το δεύτερο εστιατόριο της οικογένειας Στεφανίτση στη Νέα Ιερσέη. Προηγήθηκε το εστιατόριο «Μόλος» στο Γουιχόκεν (Weehawken) της Νέας Ιερσέης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτελεί προορισμό για τους λάτρες της ελληνικής και μεσογειακής γαστρονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Yacht Club στο: https://www.anamniseis.net/yacht-club-to-neotero-omogeniako-estiatorio-sto-edgewater-tis-neas-ierseis/


Ο π. Χρήστος Παππάς με τον Στυλιανό και την Αγγελική Ζερβούδη, τον Σταύρο Χαβιάρα, τις κόρες και τους γαμπρούς του. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.


Σε πρώτο πλάνο ο Δημήτριος Μουτάφης, αριστερά και ο Γεράσιμος Αθανασάτος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.


Ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος ενώ αγιάζει τους πιστούς. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.


Σε πτώτο πλάνο ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Γεράσιμος Στεφανίτσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.


Στιγμιότυπο από τον αγιασμό των Υδάτων στο ποταμό Χάντσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.


Στιγμιότυπο από τον αγιασμό των Υδάτων στο ποταμό Χάντσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.


Στιγμιότυπο από τον αγιασμό των Υδάτων στο ποταμό Χάντσον. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

www.anamniseis.net