Η Κοινότητα Σπαρτιών τιμά Δύο συμπατριώτες μας Ήρωες Πολέμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 09:23

Η Κοινότητα Σπαρτιών τιμά Δύο συμπατριώτες μας Ήρωες Πολέμου

Το συμβούλιο της κοινότητας Σπαρτιών (πρόεδρος: Μαφρέδας Μικέλης, Μέλη: Τζάκης Χρήστος- Μεσσολωράς Κωνσταντίνος- Κολαίτης Σπύρος- Τζάκης Σπύρος) στη συνεδρίαση στις 2/12/2019 ομόφωνα αποφάσισε να εισηγηθεί στο Δήμο Αργοστολίου να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία ώστε:

α) Στα Σπαρτιά μια οδός να φέρει το όνομα του ήρωα πολέμου Χαράλαμπου Μεσολωρά

β) Μια πλατεία στα Σπαρτιά να φέρει όνομα του ήρωα πολέμου Δρόσου Μωραίτη.

Ο Σπαρτινός Χράλαμπος Μεσολωράς (1914-1993). Ήταν μέλος του υποβρυχίου τρίτων το 1942. Το Υ/Β κτυπήθηκε από Γερμανικά πλοία στην περιοχή Κάβο Ντόρο (24 νεκροί). Ο Χαράλαμπος Μεσολωράς επιβίωσε του ναυαγίου και μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στην Γερμανία στο στρατιωτικό στρατόπεδο αιχμαλώτων MARLANO. Παρέμεινε εκεί για διόμισυ χρόνια-Απελευθερώθηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα το 1945. Για την προσφορά του η πολιτεία τον τίμησε ως ήρωα πολέμου με μετάλλια.

Ο Σπαρτινός Δρόσος Μωραίτης (1918-2002). Ήταν μέλος του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα όπου έκανε δεκάδες πολεμικές αποστολές στη Μεσόγειο. Το 1943 το πλοίο βυθίστηκε στη Λέρο από Γερμανικά αεροπλάνα, με δεκάδες νεκρούς. Ο Δρόσος Μωραίτης επιβίωσε του ναυαγίου και πήγε στην Αγγλία ως μέλος πληρωμάτων συμμαχικών πλοίων συνοδείας. Έλαβε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας. Υπηρέτησε στο πολεμικό ναυτικό 118 μήνες θητεία. Η πολιτεία του απένειμε ως ήρωα πολέμου το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων.

Οι δύο δυνατοί συμπατριώτες μας ήρωες πολέμου με την προσφορά τους δεν επέτρεψαν τη νίκη και εξάπλωση του φασισμού. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε.

Μαφρέδας Μικέλης

Πρόεδρος Κοινότητας Σπαρτιών