Συνέντευξη Τυπου του Ν.Σ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ εν όψει της 28ης Οκτωβρίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 14:47

Συνέντευξη Τυπου του Ν.Σ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ εν όψει της 28ης Οκτωβρίου

ΤΟ ΝΣ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ παρέθεσε συνέντευξη τύπου για την 28η Οκτωβρίου σήμερα το μεσημέρι. Πιο αναλυτικά τα βασικά σημεία της είναι τα εξής: "Η σημερινή συνέντευξη τύπου στόχο έχει να παρουσιάσει τις εκδηλώσεις της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ, ενόψει 28ης Οκτωβρίου. Αφού θέλουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, την ανοίγουμε πρώτοι εμείς και τους καλούμε να τοποθετηθούν.

Ξεσκεπάζουμε την παραχάραξη της ιστορίας σχετικά με τη συμβολή του ΚΚΕ στον λαϊκοαπελευθερωτικό αγώνα και την στάση των αστικών δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο και ιστορικά αδιαμφισβήτητο ότι τα δήθεν «δημοκρατικά» κόμματα της εποχής εκείνης τον Απρίλη του 1936 είτε ψήφισαν υπέρ, είτε έδωσαν ψήφο ανοχής, παραδίδοντας και επίσημα σύμφωνα με τους κανόνες του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος τη διακυβέρνηση στον μελλοντικό δικτάτορα Ι. Μεταξά. Μόνο το ΚΚΕ ψήφισε κατά! Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν για να τσακιστεί το εργατικό κίνημα και αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο καπιταλισμός στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς, ιδεολογικά συγγενής με τον Χίτλερ, δεν θα μπορούσε να πει ΟΧΙ στην εισβολή των φασιστών στη χώρα παρά μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης που ήθελαν συμμαχία με τους Άγγλους. Το πραγματικό ΟΧΙ απέναντι στην ξένη κατοχή αλλά και συνολικά στην υποδούλωση του λαού στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός με μια μεγαλειώδη διαδήλωση την 28η Οκτωβρίου του 1940, όταν και έγινε γνωστό το τηλεγράφημα που ζητούσε παράδοση της Ελλάδας στην Ιταλία.


Η αστική τάξη της εποχής εκείνης έδρασε ανάλογα με τα συμφέροντα που την εξυπηρετούσαν. Μετά την εισβολή των Γερμανών, το τμήμα της αστικής τάξης που είχε οικονομοπολιτικά συμφέροντα με το αγγλικό και το γαλλικό κεφάλαιο και τις αντίστοιχες αστικές τάξεις φρόντισε να διαφύγει από την Ελλάδα για τη Μέση Ανατολή, παράδειγμα τρανό ο Γ. Παπανδρέου που επέστρεψε μόνο μετά την απελευθέρωση. Το δε τμήμα της που είχε ανάλογες σχέσεις με τους Γερμανούς έμεινε στην Ελλάδα και επανίδρυσε ουσιαστικά το κατοχικό κράτος με διάφορα πολιτικά σχήματα και πρόσωπα, όπως οι κατοχικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου και Ράλλη, και έναν μηχανισμό που θα αποτελούσε όπως αποδείχτηκε και μετά την απελευθέρωση ένα από τα πιο καλά εργαλεία εξασφάλισης της εξουσίας του κεφαλαίου στο σύνολό του, με την αξιοποίηση του από το φιλοαγγλικό τμήμα της άρχουσας τάξης και του αστικού κόσμου που υποτίθεται πως έκανε αντίσταση στη γερμανική κατοχή από το εξωτερικό, αλλά και από τους Άγγλους. Μεμονωμένα μόνο πρόσωπα του αστικού πολιτικού κόσμου πέρασαν στην Αντίσταση.


Στον αντίποδα, απέναντι σε όλους αυτούς που και τώρα όπως και τότε, μόνο Θεό έχουν τη διατήρηση και την αύξηση της κερδοφορίας των ομίλων τους, τόσο στην ειρήνη όσο και στον πόλεμο, η περήφανη και ηρωική στάση του ΚΚΕ και των μελών του, που δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός πατριωτισμός. Με 2000 περίπου μόνιμα εξόριστους και φυλακισμένους κομμουνιστές, 45.000 συνολικά μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ που πιάστηκαν συνολικά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η στρατιωτική επιδρομή της Ιταλίας, η ηγεσία του, τα μέλη του και τα στελέχη του, παρενέβησαν από φυλακές και εξορίες και η παρέμβασή τους αυτή ήταν ουσιαστική, ενεργή και αποφασιστική δίπλα στο δοκιμαζόμενο λαό.

Το καθεστώς αρνήθηκε να απελευθερώσει τους κρατούμενους από τις φυλακές και τις εξορίες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που ζητούσαν να σταλούν εθελοντικά στο μέτωπο και δεν έφτασε αυτό, οι δεσμώτες κομμουνιστές που δεν κατάφεραν να αποδράσουν στάλθηκαν στο Νταχάου, στο Άουσβιτς, στο Μαουτχάουζεν και άλλα κολαστήρια, μεταξύ των οποίων και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Το πρώτο γράμμα του Ζαχαριάδη στις 31 Οκτώβρη μαζί με τα άλλα δύο που ακολούθησαν συνέβαλαν αποφασιστικά ως προς το χαρακτήρα της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιταλική επέμβαση και τη γερμανική κατοχή στη συνέχεια. Χάρη στην ακούραστη και ηρωική πάλη των κομμουνιστών ιδρύθηκε το ΕΑΜ, που συσπειρώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, που έσωσε το λαό από την πείνα, δημιούργησε φύτρα εξουσίας στις απελευθερωμένες περιοχές. Το ΚΚΕ έδωσε στον αγώνα χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του. Αναρίθμητα τα παραδείγματα αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους.

Η θυσία των χιλιάδων αυτών αγωνιστών, τα βασανιστήρια και οι κακουχίες που πέρασαν όσοι επιβίωσαν για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από κάθε είδους δεσμώτες είναι η καλύτερη απάντηση στην εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού, που σαν επίσημη πλέον πολιτική της ΕΕ πάει να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό για τα εγκλήματά του. Αποσιωπούν και προσπαθούν να αμαυρώσουν με τόνους λάσπης το ρόλο και την καθοριστική συμβολή της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα, που έδωσε όχι ένα, όχι δυο, αλλα 20 εκατομμύρια νεκρούς για να απαλλαγεί ο κόσμος από την κτηνωδία και τις θηριωδίες του φασισμού.

Όμως ό, τι γράφτηκε με αίμα δε σβήνει με βρώμικο μελάνι, ο φασισμός είναι φυσικό παιδί του καπιταλισμού. Γι' αυτό απαγορεύουμε στη Χρυσή Αυγή, στους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους του ναζισμού και των συνεργατών τους, των γερμανοτσολιάδων και των ταγματασφαλιτών να μιλάνε. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να βγαίνουν και να μιλάνε αυτοί που χτυπούν το μετανάστη κάνοντας προθέρμανση για να χτυπήσουν αύριο το εργατικό λαϊκό κίνημα, τον εργάτη, τον αυτοαπασχολούμενο. Έχουν ευθύνη όμως και όσοι στο όνομα της αντιμετώπισης του φασισμού βγάζουν λάδι την αστική δημοκρατία, το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Ο λαός οργανωμένος, πρώτα και κύρια στους τόπους δουλειάς είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, θα κλείσει το στόμα στις άναρθρες φασιστικές κραυγές που καλούν τον έλληνα εργάτη να βγάλει τα μάτια του ξένου εργάτη ενώ τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν. Έχουν όμως κοινούς εχθρούς. Τους καπιταλιστές και το προσωπικό τους. Η οργάνωση του λαού θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για να απολαμβάνει ο εργαζόμενος λαός τον πλούτο που παράγει.

Άρα κι η νεολαία, τα παιδιά που προέρχονται από τα εργατικά και λαϊκά στρώματα έχουν καθήκον να πάρουν τη θέση τους στο πλευρό των εργαζόμενων γονιών τους, στο πλευρό του ταξικου εργατικού κινήματος. Δεν θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα!

Κλείνοντας καλούμε κάθε νεολαίο, κάθε παιδί που βλέπει ότι η οικογένειά του υποφέρει, κάθε εργαζόμενο που στενάζει κάτω από τα νέα βάρη, κάθε άνεργο να κάνει την οργή του οργανωμένο ποτάμι ρήξης και ανατροπής, να συναντηθεί στο δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Σας καλούμε όλους να συναντηθούμε στην μεγάλη εκδήλωση του Ν.Σ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ το Σάββατο 27 του Οκτώβρη στις 8.00 μμ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ».

Καμπίτσης Σπύρος
Γραμματέας του Ν.Σ. Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΚΝΕ
19/10/2012