Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα στην Κεφαλονιά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 10:26

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα στην Κεφαλονιά

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με το κτιριακό πρόβλημα τοποθετείται ως εξής:Στο Αργοστόλι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η εξαγγελία για νέο σχολικό συγκρότημα στο Φαραώ. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα είναι ασφαλές, δημόσιο και δωρεάν. Να στεγάσει ένα Λύκειο και ένα Γυμνάσιο. Να μην παιχθούν παιχνίδια για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων με μοχλό τις «κοινές υποδομές». Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ που υπονόμευσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και μετέτρεψαν ότι απέμεινε σε ΑΕ. Είναι τεράστιες οι ευθύνες τους γιατί μετέτρεψαν την ανάγκη για σχολική στέγη σε πεδίο κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιριών που καραδοκούν (βλέπε ΣΔΙΤ και συναφή). Είναι τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που, αποτελώντας το μακρύ χέρι του κράτους, συνεχίζουν τον εμπαιγμό.  

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τονίζει ότι δεν απεμπολεί το χώρο του πρώην πολυκλαδικού (2ου Λυκείου) που παραμένει όπως ήταν μετά την κατεδάφιση του σχολείου και ζητά να προγραμματιστεί η οικοδόμηση νέου σχολείου στον ίδιο χώρο. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει τοποθετηθεί ότι αυτό είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η ασφυξία των χώρων, από τη συστέγαση του 2ου και του 3ου Γυμνάσιου Αργοστολίου. Επίσης δεν απεμπολεί το χώρο των σημερινών γραφείων της ΔΔΕ και του ΙΕΚ που, βάσει της διαθήκης του κληροδότη, επιβάλλεται να αποδοθεί για κάλυψη των αναγκών σχολείων της δευτεροβάθμιας. Είναι απαράδεκτο το εσπερινό να μην έχει χώρους που να επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του (πχ γραφείο καθηγητών). Αντίστοιχα, για το ΕΠΑΛ Αργοστολίου μόνιμα διεκδικούμε την απόδοση των χώρων που του έχουν αφαιρεθεί και τη στήριξή του πολύπλευρα για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι εκκρεμούν τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα για τα οποία, χρόνια τώρα, υπάρχουν αποφάσεις της πρώην Νομαρχίας και των πρώην Δήμων (Πάστρα, Ληξούρι, Μεσοβούνεια).
Εκκρεμούν ακόμη:

• Η άμεση απόδοση της νέας πτέρυγας στα σχολεία της Ιθάκης.
• Η αναπαλαίωση - συντήρηση και δυνατότητα λειτουργικής χρήσης του παλαιού σχολείου στα Μεσοβούνεια.
• Οι επισκευές και οι προσθήκες νέων αιθουσών σε μια σειρά σχολεία. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών (πχ εργαστήρια πληροφορικής).
• Η λήψη μέτρων ασφαλείας των χώρων.
• Η αντισεισμική θωράκιση όλων των σχολείων.

Αυτά είναι βασικά αιτήματα δίπλα στα υπόλοιπα (νέο σχολείο, τμήματα, υποχρηματοδότηση, μεταφορές κλπ). Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ασφαλείς, δημόσιες και δωρεάν υποδομές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών για μόρφωση – άθληση – πολιτισμό. Καλούμε σε σύσκεψη όλα τα μαθητικά συμβούλια του Νομού, μαζί με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων, τους Σπουδαστικούς Συλλόγους των ΑΤΕΙ και της ΑΕΝ, τα σωματεία των εργαζομένων, την Παρασκευή 1 Νοέμβρη, ώρα 6 μμ, στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου. Οργανώνουμε μαζική κάθοδο των σχολείων στις 6 Νοέμβρη στο Αργοστόλι.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης    Γαλιατσάτος Νικόλας