ΕΛΜΕΚΙ: Μια αποκαλυπτική συζήτηση στο κέντρο πρόληψης «Απόπλους» (Τα "πρακτικά" της συνεδρίασης)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 10:27

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ του εκπροσώπου της ΕΛΜΕ-ΚΙ Διονύση Γεωργόπουλου στο ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης «Απόπλους» με θέμα: «Ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο» Η κυβέρνηση μεθοδεύει καταργήσεις δομών πρόληψης – θεραπείας και επανένταξης, προκειμένου να υλοποιήσει τη στρατηγική χορήγησης υποκατάστατων και γενίκευσης της ναρκω-εξάρτησης. Η πολιτική θα συνοδευτεί με μειώσεις μισθών, εργασιακές ανατροπές και μαζικές απολύσεις, εργαζομένων, για τις οποίες χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο. Εκβιάζοντας με μοχλό τη χρηματοδότηση δεν υπογράφει τη νέα προγραμματική σύμβαση για τα κέντρα και τα στραγγαλίζει οικονομικά, ώστε τα ΔΣ να βάλλουν πλάτη στην πολιτική της. Πανελλαδικά έχει ανοίξει η συζήτηση, κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη των οικονομικών προβλημάτων, στα ΔΣ των κέντρων. Μια σειρά ΔΣ προβάλλουν αντίσταση στην κυβερνητική πολιτική στον α΄ ή β΄ βαθμό. Αυτό δε συνέβη στο κέντρου «Απόπλους». Οι πολιτικές – συνδικαλιστικές δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από τα πρόσωπα και τους φορείς που συμμετέχουν αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.

Επειδή το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και κρίσιμο, ειδικά για τη νεολαία του τόπου, παραθέτω τα «πρακτικά» της εν λόγω συνεδρίασης, όπως τα κατέγραψα. Νομίζω ότι είναι πλήρη. Εάν υπάρχει κάποια παράληψη δεν είναι σκόπιμη. Θεωρώ ότι έχει δικαίωμα ο κάθε εργαζόμενος και νεολαίος να γνωρίζει τι συζητήθηκε για αυτό το μείζων ζήτημα στο ΔΣ του κέντρου.

Αργοστόλι 26 Οκτώβρη 2013
Γεωργόπουλος Διονύσης
Εκπρόσωπος ΕΛΜΕ-ΚΙ στο ΔΣ του «Απόπλου»

«Πρακτικό συνεδρίασης»
Παρόντες ήταν:
Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος (Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Πρόεδρος ΔΣ)
Μαρούλης Ανδρέας (εκπρόσωπος εργαζομένων κέντρου)
Γαρμπής Διονύσιος (εκπρόσωπος Οδοντιατρικού Συλλόγου)
Γεωργόπουλος Διονύσιος (εκπρόσωπος ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης)
Κρικέλλη Εριφίλη (εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου)

Απόντες ήταν:
Αυγουστάτου Αθηνά (Αντιδήμαρχος Δήμου Κεφαλονιάς)
Φιοραβάντες Δημήτριος (Μέλος Δημοτικού Συμβουλίου – εκπρόσωπος Δήμου Κεφαλονιάς)
.....

Μαρούλης Ανδρέας:
Να εγκρίνουμε και να στείλουμε τις διαπιστωτικές πράξεις, το θέμα είναι τυπικό. Μετά συζητάμε εάν θα αποφασίσουμε ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο ή όχι.

Γεωργόπουλος Διονύσιος:
Έχω διαφορετική άποψη για τη διαδικασία. Οι διαπιστωτικές πράξεις είναι αναπόσπαστες από τη συζήτηση για ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο. Αξιολογούν και κατατάσσουν τους εργαζόμενους.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι συγχώνευση ΟΚΑΝΑ - ΚΕΘΕΑ, συγχωνεύσεις – καταργήσεις δομών και απολύσεις εργαζομένων. Φαίνεται ξεκάθαρα αυτό από τη γενική κυβερνητική πολιτική αλλά σας καταθέτω και συγκεκριμένη απάντηση του Υπουργού Υγείας στη Βουλή (60592/6-8-2013) από την οποία προκύπτει το προηγούμενο, μαζί με τη γενίκευση των υποκατάστατων. Τι σημαίνει, όπως αναφέρεται στην απάντηση, ότι «τα υποκατάστατα είναι ελκυστικότερα από τα στεγνά», ότι «τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των στεγνών προγραμμάτων δεν οδηγούν σε σαφή πορίσματα», ότι «η απαίτηση για μόνιμη και πλήρη απεξάρτηση είναι αντιεπιστημονική και υπερβολική», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι απαιτείται «ορθολογική κατανομή των ποσών» που μειώνονται δραματικά; Σημαίνει συντήρηση του προβλήματος με μια ορισμένη «ψυχολογική στήριξη». Αυτή η πολιτική συνεπάγεται ότι αχρηστεύονται μια σειρά δομές και απολύονται οι «άχρηστοι» εργαζόμενοι. Η αξιολόγηση, μέσα από τις διαπιστωτικές πράξεις, νομιμοποιεί τις δήθεν αξιοκρατικές απολύσεις. Δεν είναι εξάλλου ο μόνος χώρος που επιχειρείται κάτι τέτοιο.
Από την άλλη η ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο καμία κυβερνητική πρόθεση δεν εκφράζει για εργασιακή σταθερότητα και μονιμότητα με καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου. Αυτή χτυπιέται σε όλο το στενό και ευρύτερο δημόσιο, πόσο μάλλον σε εταιρίες ιδιωτικού δικαίου, όπως είναι τα κέντρα. Η επιλογή για ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, στην παρούσα φάση και στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο, αποτελεί εργαλείο μισθολογικών μειώσεων και απολύσεων.
Εδώ, φαίνεται από τις αποφάσεις μιας σειράς ΔΣ κέντρων πρόληψης, ότι υπάρχει και νομικό πρόβλημα στις διαπιστωτικές πράξεις. Ότι ιδιώτες (δηλ. και οι εταιρείες του αστικού κώδικα – ΝΠΙΔ – όπως είναι τα κέντρα) εξ ορισμού δε δύνανται και δεν νομιμοποιούνται να εκδίδουν διοικητικές πράξεις, όπως είναι οι διαπιστωτικές.
Το ίδιο νομικό ζήτημα, υπάρχει και για την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο. Πολλοί είναι οι νομικοί που γνωμοδοτούν σχετικά. Και υπάρχουν και ξεκάθαρες αποφάσεις ΔΣ κέντρων ενάντια στην ένταξη στο ενιαίο. Αυτή είναι και η θέση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο πανελλαδικό σωματείο.
Επομένως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα και εδώ. Όσο πιο σύντομη και καθαρή είναι η απόφαση τόσο καλύτερο, όπως πχ κάνει η Χίος.
Καταθέτω, λοιπόν, το εξής κείμενο σαν πρόταση για απόφαση του ΔΣ:
Το ΔΣ του Απόπλου δε συμφωνεί με την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων και με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των εργαζομένων σε αυτό γιατί:
α) Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ιδιωτικού δικαίου.
β) Η ένταξη στο ενιαίο έχει αποκλειστικό σκοπό την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, τη συγχώνευση των δομών, τις απολύσεις εργαζομένων, τις περικοπές δαπανών, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών για πρόληψη – θεραπεία- επανένταξη.
γ) Να υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση για την χρηματοδότηση των κέντρων.
δ) Λύση στο θεσμικό πρόβλημα απαιτεί αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν επαρκείς υποδομές, για πρόληψη – θεραπεία – επανένταξη, με διασφάλιση της μόνιμης σταθερής εργασίας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
Οποιοδήποτε αποστολή στοιχείων, έξω από αυτό το πλαίσιο, καθιστά το ΔΣ συνυπεύθυνο στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Σε βάρος της πρόληψης και των εργαζομένων σε αυτή. Κάτι τέτοιο, κυρίως, για λόγους ουσιαστικούς δε μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Προφανώς το πλαίσιο αυτό το συζητάμε εάν συμφωνήσουμε στη γενική γραμμή πλεύσης.
Όσον αφορά τη στάση του Δήμου Κεφαλονιάς, από όσο γνωρίζω, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ζήτημα ότι δε μπορεί να υπάρχει εκβιασμός για τη χρηματοδότηση του τύπου «δεν δίνω τίποτε εάν δε μπείτε στο ενιαίο».

Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος:
Ο Δήμος δεν έδρασε αυτόβουλα. Υπήρξε ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά την ένταξη στο ενιαίο σαν προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση. Το λέει κι ο νομικός σύμβουλος του ΟΚΑΝΑ. Υπάρχει η πίεση των οικονομικών. Η χρηματοδότηση ακόμη κι από το Δήμο θεωρείται δημόσιο. Κουβεντιάζουμε αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει η εξασφάλιση της λειτουργίας του κέντρου.
Προτείνω:
α) Ένταξη στο ενιαίο
β) Έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων και κατάταξη των υπαλλήλων.
Και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα έχει πρόβλημα να χρηματοδοτήσει, αφού θεωρείται δημόσιο.

Γαρμπής Διονύσιος:
Συζητήσαμε και στο ΔΣ του Οδοντιατρικού Συλλόγου. Επί της ουσίας της διαπιστωτικής υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:
α) Θετική ψήφος. Υπάρχει επιχειρηματολογία για σύννομο ή μη.
Εάν υπάρξει προσφυγή και δικαίωση εργαζομένων δημιουργείται ταλαιπωρία και υπάρχει ηθικό βάρος για το ΔΣ του κέντρου. Είναι θεμιτή η ενδεχόμενη προσφυγή των εργαζομένων, εφόσον θεωρήσουν ότι θίγονται.
β) Αρνητική ψήφος. Δημιουργείται πρόβλημα στη χρηματοδότηση. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα κι από την πίεση της γνωμοδότησης στο Δήμο. Τι θα κάνουν τότε οι εργαζόμενοι. Πρέπει να ψάξουμε για πόρους.
γ) Λευκό. Δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι προσμετρείται σε κάποια κατεύθυνση. Επίσης, δεν σε απαλλάσσει από το να στηρίξεις την α΄ ή τη β΄ ορθή θέση.
Η πρότασή μου είναι το μπαλάκι να πάει στην κυβέρνηση:
Προκαλούμε να εφαρμόσετε το Νόμο.
Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τα κέντρα ας τα κλείσει. Μπορεί να νομοθετήσει.
Να δώσουμε σε άλλους το πρόβλημα, διότι δεν είμαστε νομικοί.
Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος:
Θα ήθελα να είμαι με τους εργαζόμενους αλλά δε δικαιούμαι να πω ότι δεν έχω να τους πληρώσω (όπως έχει γίνει αλλού).
Με ενδιαφέρει:
• Η απρόσκοπτη λειτουργία του κέντρου.
• Η διεκδίκηση των απαραίτητων.
Αλλιώς πρέπει να κλείσουμε το κέντρο. Να απολύσουμε τους εργαζόμενους. Τι είναι καλύτερο; Να συνεχίσουμε τη λειτουργία ή μετά τις 100.000 ευρώ που έχουμε στο ταμείο να πούμε τέλος;
Δεν θέτω διλλήματα, αλλά δηλώνω ότι εγώ στα δικαστήρια δεν θα πάω.
Υπάρχει η εμπειρία από τις κοινωνικές δομές και τις αναπτυξιακές εταιρίες της αυτοδιοίκησης. Χρεοκόπησαν, διότι δε μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς πόρους και έσοδα.
Αυτή είναι η πρότασή μου.
Διαφορετικά θα καλέσω Γενική Συνέλευση για να κλείσει το κέντρο.
Αν θέλετε μπορείτε να το σκεφθείτε ξανά και το ξανακουβεντιάζουμε σε επόμενη συνεδρίαση.
Γαρμπής Διονύσιος:
Θες να πεις ότι η πρότασή μου ταυτίζεται με το όχι;
Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος:
Ναι. Δε μπορώ να λειτουργήσω χωρίς οικονομικά. Δεν θα βγάλω το σπίτι μου στο σφυρί, όπως έγινε με Πρόεδρο κοινωφελούς εταιρίας εδώ. Να κάνουμε ξανά κουβέντα αλλά σε αυτή τη βάση.

Γαρμπής Διονύσιος:
Το πρόβλημα είναι ότι δε μπορούν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου οι φορείς τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του κέντρου.
Μαρούλης Ανδρέας:
Είναι εξαιρετικά δύσκολη η θέση μας. Θα έχουμε μείωση αποδοχών. Δεν είναι το πρόβλημα ότι δεν θα αποδεχόμασταν καμία μείωση αλλά ότι υπάρχει ένα μπάχαλο. Πρόκειται για μία εταιρία που την έφτιαξε το κράτος και αυτό καθόρισε το καθεστώς λειτουργίας της. Δεν το καθορίσαμε εμείς. Υπάρχει πίεση να μπουν τα κέντρα στο ενιαίο. Η απόφαση της Πάτρας, με την έννοια να στείλουμε στοιχεία και να εκφράσουμε κάποιες επιφυλάξεις είναι μία βάση. Συμμερίζομαι και την άποψη του κ. Κουρή. Είναι κρίμα να γκρεμιστεί όλη η δουλειά που έχει γίνει.

Η θέση μας:
Να μπούμε ση διαδικασία. Με όλα τα θετικά και αρνητικά.
Απλά να υπάρξουν κάποιες διεκδικήσεις. Υπάρχουν υπέρ και κατά στην όποια απόφαση.

Κρικέλλη Εριφίλη:
Δε συζητήσαμε στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, επομένως εκφράζω προσωπική άποψη. Είμαι σε δίλλημα. Η στάση των εργαζομένων είναι κρίσιμη. Υπάρχουν υπέρ και κατά αλλά και ζητήματα σχετικά με το σύννομο ή μη. Θα έβλεπα και την πρόταση Κουρή αλλά και την πρόταση Γαρμπή. Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μονόδρομος για τη λειτουργία. Θα έχω λοιπόν θετική τοποθέτηση στην πρόταση του κ. Κουρή με επιφύλαξη για τη διεκδίκηση των νόμιμων από τους εργαζόμενους. Αν υπήρχε έστω ένας εργαζόμενος που διαφωνούσε θα όφειλα να το ξανασκεφτώ.

Μαρούλης Ανδρέας:
Υπάρχει αμφισημία για το νομικό πλαίσιο των κέντρων. Επίσης υπάρχει ζήτημα με τις ισορροπίες των ΔΣ. Υπάρχουν πιέσεις από τον ΟΚΑΝΑ και το μπαλάκι πηγαίνει στα ΔΣ. Για αυτό είπα αρχικά να περάσουν οι διαπιστωτικές και το βλέπουμε. Αν δεν υπογραφεί η προγραμματική οι περικοπές θα είναι μόνιμες και θα τελειώσει το αποθεματικό. Δεν αποδέχομαι ότι κάνω επανάσταση – δεν είναι αυτή η λύση. Πράγματι κουβεντιάζεται για συγχώνευση ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ. Επομένως, να περάσει η διαπιστωτική και βλέπουμε.

Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος:
Το ζήτημα είναι η συνέχιση της λειτουργίας. Προβλέπω ότι λόγω των αντιδράσεων θα υπάρξει πρόβλημα, όπως έγινε και με τις αναπτυξιακές. Η Περιφέρεια δε μπορεί να χρηματοδοτήσει. Τα ΔΣ των αναπτυξιακών βρίσκονται στα δικαστήρια.
Πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση που έκανα. Αλλιώς, θα πάμε σε Γενική Συνέλευση για διακοπή λειτουργίας του κέντρου. Δεν θα κάνουμε το κέντρο προβληματική επιχείρηση.

Γεωργόπουλος Διονύσιος:
Δεν είναι σωστό να μπαίνουν εκβιαστικά διλλήματα.
Υπήρξε το επιχείρημα: «ψηφίσετε για τις διαπιστωτικές και την ένταξη στο ενιαίο για να συνεχίσει η λειτουργία». Μα σας φέραμε αποδείξεις ότι ακριβώς οι διαπιστωτικές και η ένταξη στο ενιαίο σχετίζονται με την πολιτική των καταργήσεων – συγχωνεύσεων των κέντρων.
Υπήρξε το επιχείρημα ότι πρέπει να αποφύγουμε το να πάει το ΔΣ στο δικαστήριο. Εμείς βεβαίως, σαν κίνημα μιλάω, έχουμε μια θέση και επωμιζόμαστε την όποια συνέπεια. Εσείς όμως είστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθείτε στο δικαστήριο από τη σκοπιά της μη συμμόρφωσης με όσα οι νομικοί σύμβουλοι των εργαζομένων υποστηρίζουν;

Τέλος, επειδή έγινε συζήτηση για τη θέση των εργαζομένων. Η θέση δεν είναι τοπική. Υπάρχει πανελλαδικό σωματείο και έχει απόφαση Γενικής Συνέλευσης για μη ένταξη στο ενιαίο. Συζήτησα με μέλος της διοίκησης, Ασφαλώς και για μας ήταν καταλυτική η θέση των εργαζομένων.

Μαρούλης Ανδρέας:
Δεν ξέρω με ποιον συζήτησες...

Γεωργόπουλος Διονύσιος:
Με το Λάιο. Δε τον γνωρίζω προσωπικά. Αυτός με πήρε τηλέφωνο σαν σωματείο εργαζομένων.

Μαρούλης Ανδρέας:
Εγώ του έδωσα το τηλέφωνό σου. Αλλά τέτοια θέση για μη ένταξη στο ενιαίο η Γενική Συνέλευση δεν έχει. Υπήρχαν και κάποια προβλήματα στο ΔΣ και ένα μέλος παραιτήθηκε.

Γεωργόπουλος Διονύσιος:
Από όσο ξέρω, μπορεί και να κάνω λάθος, παραιτήθηκε ο πρώην Πρόεδρος, διότι γίνονταν συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη του.

Γαρμπής Διονύσιος:
Η απόφαση της Πάτρας θα μπορούσε να είναι βάση. Αποσύρω την αρχική μου πρόταση παίρνοντας υπόψη τη θέση των εργαζομένων.
Μαρούλης Ανδρέας:
Να βγουν οι διαπιστωτικές αλλά να πάει συνοδευτικά ένα έγγραφο σαν της Πάτρας. Είναι νόμιμο και μπορούμε να το στείλουμε όπου θέλουμε.

Κρικέλλη Εριφίλη:
Διατηρούμε μικρές επιφυλάξεις.

Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος:
Πρώτος είχα επιφυλάξεις αλλά το κέντρο πρέπει να προχωρήσει. Οι εργαζόμενοι προς τιμήν τους συμφωνούν.
Να ψηφίσουμε τη διαπιστωτική. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι θα είμαι μαζί με τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις αλλά όχι ενάντια στο Νόμο.
Γαρμπής Διονύσιος:
Τι θα αφορούν οι διεκδικήσεις;
Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος:
Αφορούν τους εργαζόμενους. Βεβαίως υπάρχει τώρα ζήτημα λειτουργίας. Οι διεκδικήσεις πρέπει να είναι σύμφωνε με τις αποφάσεις του ΔΣ.

Υπέρ της πρότασης για έκδοση των διαπιστωτικών και ένταξη στο ενιαίο:
1. Κουρής Ευστάθιος – Σωτήριος
2. Μαρούλης Ανδρέας
3. Γαρμπής Διονύσιος
4. Κρικέλλη Εριφίλη

Υπέρ της πρότασης της ΕΛΜΕ-ΚΙ:
1. Γεωργόπουλος Διονύσιος

Εγκρίνεται η πρόταση για έκδοση των διαπιστωτικών και ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο.

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ