Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΛΜΕ-ΚΙ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 07:33

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης ΕΛΜΕ-ΚΙ

Οργάνωση κι αγώνας παντού! Να μην περάσει το νομοσχέδιο που τσακίζει τη μόρφωση των παιδιών. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά. Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους! Καμία απόλυση-διαθεσιμότητα. Η επίθεση ενάντια στο λαό δυναμώνει, ενώ τα τύμπανα του πολέμου ηχούν για μια ακόμα φορά. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ετοιμάζονται να μακελέψουν και το συριακό λαό, χρησιμοποιώντας άλλη μια φορά σαν πρόσχημα τη προβοκατόρικη χρήση χημικών όπλων. Μπλέκουν το λαό μας σ' ένα επικίνδυνο κουβάρι αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, με απρόβλεπτες συνέπειες.Την ίδια ώρα, η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έστειλε μέσα στο καλοκαίρι πάνω από 2000 συνάδελφούς μας στη διαθεσιμότητα-ανεργία, ενώ πριν λίγες ημέρες, κατέθεσε το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο» και το «νέο Επαγγελματικό Λύκειο».

Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών, σε βάρος των εκπαιδευτικών! Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Πρέπει να ξεσηκωθούμε! Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές να παλέψουμε για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά, να μην περάσει το έκτρωμα που καθιερώνει τη παιδική και ανήλικη εργασία!

Με το νομοσχέδιο αυτό:
 Χτυπούν παραπέρα το δικαίωμα στη γενική μόρφωση
 Μετατρέπουν το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, που δένεται ασφυκτικά με την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Για να περάσει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να δώσει 4 (!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις.
 Ταΐζουν κυριολεκτικά τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τα παιδιά των ανέργων πετιούνται έξω από το Λύκειο, σπρώχνονται στην ψευτοκατάρτιση.
 Στέλνουν τα παιδιά στη τσάμπα εργασία με μεροκάματο μόλις 9 ευρώ τη μέρα.
 Εισάγουν στο σχολείο τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), τα 5μηνα, με μισθό μόλις 400 ευρώ το μήνα. Βάζουν μπουρλότο στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν κεραυνό «εν αιθρία». Το σχολείο που χτίζουν είναι το σχολείο που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για ένα φτηνό, ευέλικτο, αλλά και υπάκουο εργατικό δυναμικό. Είναι το σχολείο της ΕΕ. Αποτελεί συνέχεια των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που έφερε ο λεγόμενος «νόμος Διαμαντοπούλου». Δεν απορρέει από το «Μνημόνιο», όπως διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανατροπές στο σχολείο βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων. Υπηρετούν το στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Αυτό είναι το «νέο σχολείο». Της ημιμάθειας, της απλήρωτης δουλειάς, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των χορηγών, της παιδικής εργασίας.
Η «κινητικότητα» των μαθητών, δηλαδή η βίαιη απώθησή τους έξω από το Λύκειο και το ΕΠΑΛ, προϋποθέτει και την «κινητικότητα» των εκπαιδευτικών, το ξεθεμελίωμα της μονιμότητας.
Να γιατί προωθούνται η κινητικότητα, η κατάργηση της οργανικότητας, οι απολύσεις. Προσαρμόζουν το σχολείο, όλο το Δημόσιο Τομέα, ώστε να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, τα κέρδη των βιομηχάνων και των εφοπλιστών.
Στη βάση αυτή, ετοιμάζουν νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, νέο χτύπημα του εφάπαξ, νέα χαράτσια, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.
Για να σώσουν τα κέρδη των τραπεζιτών, ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια του κοσμάκη, αφήνουν τα σχολεία χωρίς χρήματα, χωρίς εκπαιδευτικούς, καθαρίστριες και φύλαξη.
Δεν πάει άλλο! Τέρμα οι θυσίες για την πλουτοκρατία.
Ενότητα κι αγώνας για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην ολόπλευρη μόρφωση, στη Βασική - Γενική Εκπαίδευση. Ενάντια στο σκοταδισμό και το αντιδραστικό περιεχόμενο των αναλυτικών προγραμμάτων, στην υποβάθμιση και τους ταξικούς φραγμούς, την επιχειρηματική δραστηριότητα στην εκπαίδευση. Ενότητα κι αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης κι όχι για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και της εξουσίας των μονοπωλίων, εντός των τειχών της ΕΕ. Στη βάση αυτή, ανασύνταξη και αντεπίθεση του κινήματος.
Με ένα τέτοιο κίνημα, με ένα τέτοιο προσανατολισμό, μπορούσαμε και μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δίκαια αιτήματά μας ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας, στις υποχρεωτικές μετατάξεις, τις χιλιάδες απολύσεις, το κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, το νέο αντιδραστικό πειθαρχικό δίκαιο.
Αυτή η ενότητα, πάνω σε αυτό το περιεχόμενο, είναι όχημα και ασπίδα για το κίνημά μας. Με αυτό τον προσανατολισμό μπορεί το κίνημα των εκπαιδευτικών να βρει στήριξη από τους εργαζόμενους γονείς, από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Να γίνει αποτελεσματικό, να στριμώξει την κυβέρνηση, να φέρει νίκες.
Απαιτούμε:

 Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο που σφαγιάζει τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας, που τα πετά έξω από το Λύκειο. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Όχι στο σχολείο της αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Ένα σχολείο υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, ενιαίο, 12χρονο, που θα τα μορφώνει και δεν θα τα εξοντώνει. Δίχρονες Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μετά το 12χρονο σχολείο. Όχι στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

 Οι εξετάσεις να έχουν μόνο ενδοσχολικό, προαγωγικό χαρακτήρα. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε Λύκειο και ΕΠΑΛ. Πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους και όχι των πανεπιστημίων. Αποδέσμευση του προγράμματος και της λειτουργίας του Λυκείου από διαδικασία επιλογής για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (κατευθύνσεις, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ κλπ). Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης και επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές θέλει ο υποψήφιος. Κατοχύρωση βαθμολογίας.

 Να καταργηθεί το νομοσχέδιο της σφαγής των Δημοσίων Υπαλλήλων, να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Καμία απόλυση-καμία διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα για την κάλυψη όλων των κενών.

 Κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση οργανικά ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα. Όχι στην πιστοποίηση, το πτυχίο αποκλειστική προϋπόθεση για το επάγγελμα.

 Καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές. Καμία κατάργηση, σύμπτυξη - συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
 Ούτε ένα παιδί χωρίς εμβολιασμό και χωρίς κάρτα υγείας. Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά. Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλα τα παιδιά.
 Καμία ιδιωτικοποίηση-καμία εκποίηση του δημόσιου πλούτου-καμία εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.
 Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Όχι στη φοροληστεία και σ' όλα τα χαράτσια. Αύξηση της φορολογίας στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
 Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Όχι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, στη νέα προκλητική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στο βούλιαγμα των ασφαλιστικών ταμείων, της κατάργησης των επικουρικών ταμείων, της νέας μείωσης του εφάπαξ.
Πρόγραμμα Δράσης

Προχωράμε σε απεργία διαρκείας από τις 16 Σεπτέμβρη με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 5νθήμερων, Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και Γενική Συνέλευση Προέδρων κάθε εβδομάδα. Να κηρυχτεί Γενική Απεργία διαρκείας από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

 

Το Προεδρείο της ΓΣ