H ΕΛΜΕΚΙ για τους Σχολικούς Αγώνες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 07:38

H ΕΛΜΕΚΙ για τους Σχολικούς Αγώνες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΜΕΚΙ Σχολικοί αγώνες:η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί τηςυπονομεύουντη φυσική αγωγή και το «ευ αγωνίζεσθαι» Σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους σχολικούς αγώνες και ειδικότερα για τη μη συμμετοχή ομάδων από την Κεφαλονιά που είχαν προκριθεί στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης στην Καλαμάτα, για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση εκπαιδευτικών - μαθητών, το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημάνει:

Τα προβλήματα αυτά είναι απόρροια της γενικής περιθωριοποίησης της φυσικής αγωγής στα σχολεία. Αποτελούν συνέχεια όσων βιώσαμε στον πρώτο γύρο των αγώνων. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, δένεται με τη λογική «όταν εξασφαλιστούν χρήματα, τότε βλέπουμε τι θα κάνουμε». Οι αγώνες, αντί του Νοέμβρη που έπρεπε να γίνουν, μεταφέρθηκαν για το Φλεβάρη και ασκούνταν διαρκώς πιέσεις για αναζήτηση χορηγών και εθελοντών. Η ανασφάλεια και η πίεση για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς άγγιξε κόκκινο. Όταν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, για τον πρώτο γύρο, οι συνάδελφοι της φυσικής αγωγής έπρεπε σε μηδενικό χρόνο να οργανώσουν τους αγώνες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, και στη γενική γραμμή υπονόμευσης από την κυβέρνηση της ευγενούς άμιλλας, υπήρξαν και φαινόμενα αδικιών και ευνοιών μεταξύ «αντιπάλων» ομάδων. Επιπλέον, τα σχολεία βρίσκονταν σε διάλυση διαρκείας, για να μην υπάρξει «κίνδυνος» για χορήγηση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς (προπονητές και συνοδούς).

Για το δεύτερο γύρο: Είναι απαράδεκτο, ειδικά όταν διακυβεύεται από τους αγώνες αυτούς η επιτυχία μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΤΕΦΑΑ), να υπάρχουν τέτοιας έκτασης προβλήματα στον προγραμματισμό, με ειδοποιήσεις κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», που να αναγκάζουν σχολεία νησιωτικών περιοχών «να θέτουν εαυτόν εκτός αγώνων». Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί πρόσχημα, ότι δε μπορούσε να γίνει διαφορετικός προγραμματισμός στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων, ώστε να μπορέσουν να προσέλθουν όλοι όσοι είχανπροκριθεί. Η εξέλιξη των αγώνων αποτελεί μεθόδευση, που καμία σχέση δεν έχει με «το ευ αγωνίζεσθαι».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
ζητά
την επανάληψη της διοργάνωσης για το δεύτερο γύρο,

ώστε να δοθεί η δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στους αγώνες και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να δρομολογήσουν άμεσα τη νέα διοργάνωση. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί, επίσης, ότι ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει σε ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που θα αναπτύσσει ισόρροπα σώμα και πνεύμα, κρίση και συναίσθημα, χωρίς διαχωρισμούς πνευματικής – χειρωνακτικής εργασίας. Μόνο εκεί η φυσική αγωγή αλλά και οι σχολικοί αγώνες μπορούν να βρουν το πραγματικό τους περιεχόμενο.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                               Ο Οργανωτικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος  Διονύσης                            Μαντζουράτος Δημήτρης