Νυστάζεις με το που νυχτώνει; Η επιστημονική εξήγηση που βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 18:30

Νυστάζεις με το που νυχτώνει; Η επιστημονική εξήγηση που βάζει τα πράγματα στη θέση τους

unsplash

Eχει περάσει πάνω από μήνας που η ώρα άλλαξε και η μέρα έγινε μικρότερη. Δεν είναι ότι δεν είμαστε πια εξοικειωμένοι με αυτό το φαινόμενο, που αναμένεται να εξαλειφθεί μέσα στο 2021.

Φέτος όμως μιλάμε για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία μάς έχει επηρεάσει σε όλα τα επίπεδα και έχει φέρει τα πάνω κάτω στον ύπνο, στην ψυχική υγεία και στο πώς ανταποκρινόμαστε στη δουλειά, τις υποχρεώσεις αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Είναι απολύτως φυσιολογικό αν το σκεφτείς. Να νυστάζεις με το που πέφτει ο ήλιος και δεν ξέρεις τι να κάνεις.

Όταν είσαι δηλαδή εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, και κάθε μέρα είναι σαν τη μέρα της μαρμότας, το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να ξαπλώσεις και να πάρεις έναν υπνάκο. Και αυτή ίσως είναι η πρώτη χρονιά που δυσκολευόμαστε να προσαρμοστούμε τόσο πολύ στην αλλαγή της ώρας.

Σύμφωνα με τη νευρολόγο Sara Isbell, το πρώτο μισό του 2020 ήταν η μεγαλύτερη αλλαγή στον κοινωνικό ρυθμό των ανθρώπων. Το ότι βιώνουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έρχεται να προστεθεί στον αποπροσανατολισμό που ήδη βιώνουμε. «Ο χρόνος μετρά διαφορετικά τώρα. Κυλά πολύ πιο αργά όταν κάνεις meeting μέσω Zoom και ενδιάμεσα βάζεις και ένα πλυντήριο», εξηγεί ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Craig Callender.

Παίζει και η κορτιζόλη τον ρόλο της

Η ψυχολόγος Mason Garrison μάς λέει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι σε τρελά επίπεδα αυτήν την περίοδο. Και είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τους φυσικούς κύκλους του οργανισμού, μεταξύ αυτών και ο ύπνος. Αν το άγχος είναι μεγάλο, μπορείς να φανταστείς τις αλλαγές που συμβαίνουν. Υπάρχει και έρευνα που συνδέει την αντίληψη του χρόνου με την παραγωγή κορτιζόλης.

Η σημασία της σωματικής επαφής

Ας μην ξεχνάμε ότι το άγγιγμα των ανθρώπων που αγαπάμε ενισχύει την παραγωγή της σεροτονίνης. Το social distancing δυσκολεύει κι άλλο τα πράγματα και η εποχιακή κατάθλιψη δεν είναι τόσο δύσκολο να έρθει, ακόμα και σε κάποιον που δεν την έχει ξαναβιώσει.

Ο τρόπος να μην νυστάζεις πολύ νωρίς

Πέρα από την υπομονή που χρειάζεται να κάνεις, μπορείς να σηκώνεσαι λίγο νωρίτερα το πρωί για να πάρεις περισσότερες ώρες ήλιου. Κάνει θαύματα στη διάθεση. Ακόμα κι αν δεν είσαι πρωινός τύπος, προσπάθησε να σηκώνεσαι για να αναπληρώνεις για τη μέρα που φεύγει νωρίς το απόγευμα. Αν δεν υπάρξει διαφορά, αναζήτησε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Μπορεί να υπάρχουν βαθύτερα αίτια που νυστάζεις τόσο νωρίς.

ladylike.gr