Ο γάμος της Ελευθερίας Έντουαρντς και του Παναγή Σταμούλη στα Λουρδάτα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 17:53

Ο γάμος της Ελευθερίας Έντουαρντς και του Παναγή Σταμούλη στα Λουρδάτα

Ένωσαν τις ζωές τους με τον γάμο τους το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας Λουρδάτων

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση και συγχρόνως σεμνή τελετή, παρουσία φίλων και συγγενών, η αγαπητή συγχωριανή και δημοφιλής στο νησί και όχι μόνον, αοιδός του ελληνικού και ξένου πενταγράμμου και πολλών άλλων σπουδών Ελευθερία Έντουαρντς ένωσε την ζωή της με τον Παναγή Σταμούλη.

Η γαμήλια πομπή ξεκίνησε υπό την επίβλεψη του γέρου πλάτανου – όπου και το σπίτι της Ελευθερίας - εν χορδαίς και οργάνοις με τους κανταδόρους να άδουν παραδοσιακές κεφαλονίτικες καντάδες. Την νύφη παρέδωσε με το... δεξί, - αφού το αριστερό το είχε σε νάρθηκα λόγω πρόσφατου τραυματισμού - ο υπερήφανος πατέρας Θόρντον στον τυχερό γαμπρό Παναγή Σταμούλη.

Η συνέχεια στην πόρτα της εκκλησίας με τον π. Ανδρέα Σβορώνο να τους υποδέχεται και να τους οδηγεί στο εσωτερικό του Ναού όπου τους περίμενε και ο οικοδεσπότης εφημέριος της Ευαγγελίστριας π. Δημήτρης Ρασσιάς για την από κοινού τέλεση του μυστηρίου.

Οι δύο χαριτόβρυτες κουμπάρες Ανδριάνα Καμηλάτου και Ρεγγίνα Κουλουμπή, πνευματικά αδέλφια, επίσημοι μάρτυρες και εγγυητές του νέου ζευγαριού, άλλαξαν τις βέρες και τα στέφανα στους νεόνυμφους.

Το μυστήριο τελείωσε στον γεμάτο καλεσμένους περίβολο της εκκλησίας, με το παραδοσιακό πέταμα του ρυζιού και αναμνηστικές φωτογραφίες με τους γονείς του ζευγαριού της νύφης, Θόρντον Έντουαρντς και Μαριάνθη Σφαέλλου και του γαμπρού Θεόδωρου και Μαρίας Σταμούλη.

Η δεξίωση στον “Μύθο”

kleidi jpg

Η συνέχεια της εκδήλωσης στο κέντρο “Μύθος+εστίασης” όπου απολαύσαμε (μάλλον παρααπολαύσαμε για βράδυ) τον πλούσιο μπουφέ με κρασί, ποτά και καλή παρέα, που μερίμνησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης να έχουμε.

Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Θόρντον που αναφέρθηκε στην κόρη που χάνει, αλλά και τον γιο που αποκτά. “...Η Ελευθερία είναι μια γνήσια Ελληνίδα από την μητέρα της, αλλά και Ουαλλή από μένα” είπε, τονίζοντας ότι οι Ουαλλοί με τους Άγγλους είναι ότι οι Έλληνες με τους Τούρκους... Δεν ξέχασε να αναφερθεί τον συμβολισμό που έχουν τα ξύλινα κουταλάκια που ήταν στα τραπέζια μαζί με τις μπομπονιέρες. Τα σύμβολα στα κουταλάκια έχουν συγκεκριμένες έννοιες: ένα πέταλο για την τύχη, ένας σταυρός για την πίστη, καμπάνες για το γάμο, καρδιές για την αγάπη και άλλα. Στην κάρτα που ήταν δεμένο το ξύλινο κουτάλι, υπήρχε bar code που αν το σκάναρες σε πήγαινε σε κάποιο τραγούδι στο youtube. Το δικό μου με πήγε στο τραγούδι του φίλου και συμμαθητή μου Βασίλη Παπακωνσταντίνου “Σ' ακολουθω”.

Η όμορφη αυτή εκδήλωση τελείωσε με τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου από τη νύφη συνοδεύομενη από την επαγγελματική ορχήστρα που την πλαισίωνε. Η μουσική τελείωσε στις 11.30 μ.μ. υπακούοντας στα μέτρα λόγω πανδημίας. 

Ευχόμαστε μια ζωή γεμάτη χαρά και τραγούδι για την Ελευθερία Έντουαρντς και τον Παναγή Σταμούλη. Να ζήσετε.

Λιβέριος Πετρίδης

fb1 jpg

Και το ποιο ωραίο σχόλιο της Αγγλίδας Anki Martens στο φεισμπουκ από όπου και η φωτογραφία:Τι εμπειρία να παρακολουθήσεις έναν ελληνικό γάμο. Η εκκλησία γεμάτη, οι άνθρωποι κυκλοφορούν και μιλάνε μεταξύ τους και ο ιερέας τραγουδά συνέχεια.”

Ελληνικός Γάμος : Ο γάμος ως μυστήριο και ο συμβολισμός του

Ο ελληνικός ορθόδοξος γάμος αποτελείται από δυο σημαντικά μέρη:  τον αρραβώνα και την τελετή του γάμου.

Η γαμήλια τελετή ξεκινάει με τον αρραβώνα. Το ζευγάρι περιμένει στην πόρτα της εκκλησίας όπου ο ιερέας, σύμφωνα με όσα υπαγορεύει η θρησκεία, θα τους ρωτήσει αν είναι δική τους επιθυμία να έρθουν εις γάμου κοινωνία. Ο ιερέας θα ευλογήσει τις βέρες και ο κουμπάρος θα τις περάσει στο δεξί χέρι του ζευγαριού όπου θα αλλάξει τις βέρες τρεις φορές.
Συνέχεια έχει η τελετή του γάμου, η οποία κορυφώνεται με την στέψη του ζευγαριού. Παλαιότερα, το ζευγάρι κρατούσε δυο αναμμένα κεριά κατά την διάρκεια της τελετής αλλά αργότερα αντικαταστάθηκαν από δυο λαμπάδες, δεξιά και αριστερά από το τραπέζι μυστηρίου. Ο ιερέας, κρατώντας τα στέφανα θα σχηματίσει το σημείο του σταυρού στο μέτωπο του γαμπρού και της νύφης πριν τα τοποθετήσει στα κεφάλια τους. Το ζευγάρι ασπάζεται τα στέφανα και ο κουμπάρος θα τα αλλάξει τρεις φορές. Ο γαμπρός και η νύφη θα πιούν από το ίδιο ποτήρι κόκκινο κρασί και θα μοιραστούν μια κουταλιά μέλι με καρύδια.. Σειρά έχει ο Χορός του Ησαΐα όπου ο ιερέας οδηγεί το ζευγάρι γύρω από το τραπέζι μυστηρίου τρεις φορές. Την ώρα που το ζευγάρι, χορεύει τον χορό του Ησαΐα, οι καλεσμένοι τους ραίνουν με ρύζι και ροδοπέταλα για να «ριζώσει» ο γάμος τους.Η τελετή τελειώνει με τον ιερέα να σηκώνει τα στέφανα από τα κεφάλια των νεόνυμφων και να λύνει τα ενωμένα χέρια τους με την Βίβλο, θέλοντας να δείξει πως μόνο ο Θεός μπορεί πλέον να μπει ανάμεσα στο ζευγάρι.

Έθιμα και συμβολισμοί

Το λευκό νυφικό 

Το λευκό νυφικό δεν ήταν το σύμβολο αγνότητας, αλλά το σύμβολο πλούτου και ματαιοδοξίας.
Το έθιμο του λευκού νυφικού είναι σχετικά πρόσφατο. Κέρδισε σε δημοφιλία όταν η Βασίλισσα Βικτόρια της Αγγλίας παντρεύτηκε τον Αλβέρτο της Σαξονίας το 1840 φορώντας ένα λευκό νυφικό πάνω στο οποίο είχε ράψει χειροποίητες δαντέλες που είχε στην κατοχή της. Εκείνη την εποχή το λευκό νυφικό φόρεμα ήταν πολύ σπάνιο. Και επ’ ουδενί δεν συμβόλιζε την αγνότητα της νύφης.
To  λευκό νυφικό κυριάρχησε  στα μέσα του 20ου αιώνα στους γάμους.
Πριν την Βικτόρια οι νύφες φορούσαν όλα τα χρώματα εκτός του μαύρου που συμβόλιζε το θάνατο και το πένθος και του κόκκινου που ήταν συνυφασμένο με τα κόκκινα φωτάκια, κουρτίνες και τις εκδιδόμενες γυναίκες στα πορνεία.
Οι νύφες που επιθυμούσαν να δηλώσουν αγνές και ανέγγιχτες τότε φορούσαν γαλάζιο νυφικό.

Η νυφική ανθοδέσμη

Η ανθοδέσμη της νύφης κατείχε συμβολικό ρόλο από την αρχαιότητα. Ως «φυλαχτό» του ζευγαριού από τα κακά πνεύματα και τις δεισιδαιμονίες. Οι νύφες συνήθιζαν να κρατούν ένα ματσάκι από βότανα προκειμένου να «διώξουν το κακό μάτι». Αυτά τα άνθη είναι η νεότητα και η γονιμότητα του ζευγαριού, καθώς από αυτά βγαίνουν οι καρποί. Στην αρχαία Ρώμη οι νύφες κρατούσαν ανθοδέσμες που περιείχαν διάφορα βότανα το καθένα από το οποίο είχε διαφορετικό συμβολισμό. Συμβολιζόταν για παράδειγμα η αγνότητα, η μακροζωία, η γονιμότητα κλπ. Επιπλέον, η ανθοδέσμη που προσφέρει ο γαμπρός στη νύφη είναι η δήλωσή του ότι είναι το λουλούδι στη ζωή του και ότι θα της χαρίσει βίο ανθόσπαρτο. Το πέταγμα της νυφικής ανθοδέσμης σε μια ανύπαντρη φίλη της είναι η ευχή της να έχει και η ανύπαντρη φίλη της την τύχη με το μέρος της. Πιστεύεται ότι η κοπέλα που θα πιάσει τη νυφική ανθοδέσμη θα είναι η επόμενη που θα παντρευτεί

Οι Κουμπάροι


Οι Κουμπάροι (παράνυφοι) αποτελούν τους επίσημους μάρτυρες του μυστηρίου και είναι οι εγγυητές της ενότητας του νέου ζευγαριού ενώπιον του Θεο.. Οι παράνυμφοι είναι κατά κάποιο τρόπο οι πνευματικοί αδελφοί που φροντίζουν, αγωνιούν και προσεύχονται για τη στερέωση του νέου ζευγαριού και το βοηθούν πρωτίστως πνευματικά και δευτερευόντως υλικά.

Οι Λαμπάδες

Οι αναμμένες λαμπάδες συμβολίζουν το φως του Χριστού που παίρνουν οι νεόνυμφοι από το Μυστήριο, το οποίο θα φωτίζει το δρόμο τους στην καινούργια τους ζωή. Κατά μία άλλη ερμηνεία, οι αναμμένες λαμπάδες συμβολίζουν τις πέντε φρόνιμες παρθένες της γνωστής παραβολής. Παλαιότερα ή και σήμερα κάποιες φορές, ο ιερέας δίνει τις λαμπάδες στα χέρια των νεονύμφων την ώρα του μυστηρίου, σαν να τους λέει: Όπως οι πέντε παρθένες, έτσι κι εσείς να περιμένετε να συναντήσετε τον Χριστό.

Οι βέρες

Οι πρώτοι που άρχισαν να φορούν βέρες ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι οποίοι και ξεκίνησαν την παράδοση της βέρας. Η βέρα για αυτούς ήταν ένα σύμβολο ατελείωτης αγάπης, καθώς το σχήμα του δαχτυλιδιού δεν έχει αρχή ούτε τέλος, όπως ακριβώς και η αγάπη που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι για να αποφασίσει να παντρευτεί.
Στην πορεία, η βέρα άρχισε να φτιάχνεται από χρυσάφι, Ο χρυσός. Ως υλικό είναι όμορφο, άφθαρτο και καθαρό και ανόθευτο, συμβολίζει την αγνή και ατελείωτη ομορφιά της αγάπης του ζευγαριού. (Σε ορισμένες  περιπτώσεις  οι βέρες ήταν η μία από χρύσο για τον γαμπρό και η άλλη από ασήμι για την νύφη…. Συμβολίζοντας την ένωση του ήλιου με την σελήνη)
Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα στην Αγγλία, τα ζευγάρια φορούσαν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού τους χεριού. Έτσι, φορώντας το δαχτυλίδι στο συγκεκριμένο δάχτυλο, το ζευγάρι ένωνε τις καρδιές του σε μία. Στις μέρες μας οι ορθόδοξοι φορούν τη βέρα στο παράμεσο του δεξιού χεριού ενώ οι Καθολικοί στον παράμεσο του αριστερού χεριού.

Τα Στέφανα

“Καλά στέφανα!” Είναι πραγματικά μια στιγμή συγκινητική, η κορύφωση της γαμήλιας τελετουργίας, η ώρα της στέψης.
Όταν ο βασιλιάς-Ήλιος ενώνεται με τη βασίλισσα Σελήνη με δεσμά αόρατα.
Τα στέφανα είναι σύμβολα βασιλικά. Με το γάμο δημιουργείται ένα νέο βασίλειο. Το σπίτι και η οικογένεια των δύο νεόνυμφων. Ο ιερέας αφού ευλογήσει τα στέφανα πάνω στο ευαγγέλιο, κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια τους και επικαλείται τον ίδιο τον Θεό, να τους στεφανώσει με δόξα και τιμή, στο νέο μικρό τους βασίλειο, όπου θα πρέπει να κυβερνήσουν με σύνεση, σοφία και δικαιοσύνη. Τα στέφανα είναι επίσης σύμβολα νίκης.
Επίσης, άνθινα στεφάνια φορούσαν η νύμφη και ο νυμφίος στην τελετή του γάμου και στόλιζαν με αυτά τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, εκδηλώνοντας έτσι τη χαρά τους! Ο λεμονανθός συμβολίζει την αγνότητα των αισθημάτων. Μια λευκή σατέν κορδέλα ή ένα μεταξωτό κορδόνι ενώνει πάντοτε τα στέφανα. Αυτό συμβολίζει τον αδιάρρηκτο δεσμό του γάμου.

To ποτηρι κρασί

Από το ίδιο ποτήρι της ζωής πίνουν, συμβολικά, για πρώτη φορά ως σύζυγοι οι νεόνυμφοι σαν υπόσχεση ότι από τη στιγμή εκείνη θα μοιράζονται τα πάντα στη ζωή, τόσο τις χαρές όσο και τις λύπες και θα σηκώνουν ο ένας το φορτίο του άλλου. Σε μερικά μέρη συνηθίζεται να πίνει και ο κουμπάρος από το ίδιο ποτήρι, σημαίνοντας έτσι την μετοχή του στην χαρά των νεονύμφων ως πνευματικός σύμβουλος και εν Χριστώ αδελφός.

Ο χορός του Ησαΐα

Δεν πρόκειται για χορό, αλλά για θριαμβευτική περιστροφή του ζεύγους, σε ένδειξη χαράς και δόξας.
Ο κυκλικός αυτός χορός συμβολίζει την αιωνιότητα του γάμου.
‘Όπως ο κύκλος, έτσι και ο γάμος δεν έχει αρχή και τέλος.
Εκείνη τη στιγμή λοιπόν οι καλεσμένοι πετούν ρύζι και ροδοπέταλα, όπως ορίζει το έθιμο. Tο ρύζι το πετούν για να «ριζώσουν» όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλά στην ουσία συμβολίζει την αφθονία και τα ροδοπέταλα για να είναι «ανθόσπαρτος» ο βίος τους.

Tα Κουφέτα – Μπομπονιέρες

Οι bon-bon, όπως ονομάζονται οι καραμέλες (κουφέτα), έδωσαν το όνομα τους στο δώρο του Λουδοβίκου, βασιλιά της Γαλλίας που έδινε ως ανταπόδοση στους καλεσμένους του, ένα είδος δώρου, φτιαγμένο από κρύσταλλα , που περιείχε καραμέλες που το ονόμαζε bobonierre. Η λέξη μπομπονιέρα σημαίνει «ένα μικρό κουτί ή δοχείο για καραμέλες». Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν φτιαγμένες από κρύσταλλο, πορσελάνη, χρυσό και πολύτιμες πέτρες. Είναι προφανές λοιπόν πως αποτελούσαν ένα πανάκριβο δώρο γι’ αυτό και θεωρούνταν ένδειξη μεγάλου πλούτου.
Ο αριθμός των κουφέτων που περιέχει η μπομπονιέρα είναι παραδοσιακά μονός. Τα τρία κουφέτα συμβολίζουν το γαμπρό, τη νύφη και το παιδί που πρόκειται να αποκτήσουν.
Ο αριθμός 5, που είναι και ο πιο διαδεδομένος, συμβολίζει την υγεία, τη μακροζωία, τη χαρά, την ευημερία και τη γονιμότητα του ζευγαριού.
Το λευκό τους χρώμα συμβολίζει τις ευτυχισμένες μέρες του ζευγαριού.
Το αμύγδαλο συμβολίζει τους απογόνους του ζευγαριού, ενώ η επίστρωση της ζάχαρης δημιουργεί την τελική γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου παραπέμποντας στις πίκρες και τις χαρές του έγγαμου βίου.

H Γαμήλια Τούρτα

Ανά τους αιώνες η ύπαρξη της γαμήλιας τούρτας κάνει την εμφάνιση της στις γαμήλιες τελετές. Συχνά παρουσιάζεται σε διάφορες μορφές  όπως πίτες ή ψωμί.
Πολλοί οι συμβολισμοί που έχουν συνδεθεί με την γαμηλια τούρτα.
Κατά την Ρωμαική εποχή το κριθαρένιο ψωμί χρησιμοποιήθηκε ως γαμήλιο φαγητό και ο γαμπρός έπρεπε να κόψει στην μέση το ψωμί πάνω από το κεφάλι της νύφης συμβολίζοντας το σπάσιμο της παρθενικής κατάστασης της νύφης και την κυριαρχία του ως αρσενικό. Βάση παράδοσης συμβολικά η τούρτα έχει λευκό χρώμα συμβολίζοντας την παρθενία και την αγνότητα. Για το λόγο αυτό  είναι  γνωστή και ως η νυφική τούρτα αντικαθρεπτίζοντας την Νύφη.
Η κοπή της και το μοίρασμα της τούρτας από την νύφη και η κατανάλωση της από τους καλεσμένους συμβόλιζε την γονιμότητα του ζευγαριού. Καθώς οι καλεσμένοι αυξήθηκαν και η τούρτα μεγάλωσε αναγκαστικά απαιτήθηκε και η συμμετοχή του γαμπρού για βοήθεια. Το πρώτο κομμάτι μοιράζονταν οι νεόνυμφοι για να συμβολίσουν την ένωσή τους και την υπόσχεσή τους να προσφέρουν τα πάντα ο ένας στον άλλο.

Το ρύζι

Το ρύζι συνδέεται με πολλά έθιμα του γάμου κι αυτό που κυρίως συμβολίζει είναι το ρίζωμα, δηλαδή τη στερέωση του γάμου σε γερά θεμέλια.

Ρύζι πετούν πάνω στο νυφικό κρεβάτι αφού το στρώσουν, ενώ σε παλιότερες πεποχές, έραιναν με ρύζι τα προικιά για να είναι καλότυχα.

Οι παρευρισκόμενοι στο γάμο ραίνουν με ρύζι το ζευγάρι την ώρα του χορού του Ησαΐα με την ευχή να ριζώσουν, να μείνουν δηλαδή για πάντα ενωμένοι κι αγαπημένοι.

Το ρύζι επίσης συμβολίζει τη γονιμότητα του ζευγαριού.

Στην αρχαία Ελλάδα έραιναν τους νεόνυμφους με καταχύσματα που αποτελούνταν από κριθάρι και άλλους καρπούς, αλλά ο συμβολισμός ουσιαστικά ήταν ο ίδιος: αφθονία και ευγονία.

Έχει καταγραφεί ανάλογο παλιό έθιμο γάμου σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπου έριχναν στα νιογάμπρια γεννήματα (σιτηρά).

Στις μέρες μας το έθιμο διατηρείται με μικρή παραλλαγή τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με την παράδοση που συνηθίζεται σε χώρες του εξωτερικού.

Έτσι οι καλεσμένοι πλέον ρίχνουν ρύζι στο νεόνυμφο ζευγάρι μετά την έξοδό τους από την εκκλησία!

Lourdas.gr με πληροφορίες από την ιστοσελίδα card-postal.com


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ