Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το πατρικό, αρχοντικό πυργόσπιτο του Αγιου Γεράσιμου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 09:25

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για το πατρικό, αρχοντικό πυργόσπιτο του Αγιου Γεράσιμου

Η απάντηση του υπουργείου πολιτισμού για το πατρικό, αρχοντικό πυργόσπιτο του Αγιου Γεράσιμου,

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 7250/14.6.2021 Ερώτηση με θέμα:

«Ετοιμόρροπο το πυργόσπιτο της οικογένειας Νοταρά στα Τρίκαλα Κορινθίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 7250/14.6.2021 Ερώτησης του Βουλευτή

κ. Αντώνη Μυλωνάκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες

Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Αρχοντικό Νοταρά, κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α.

15904/17-12-1962 (ΦΕΚ 473/Β΄/17-12-1962), βρίσκεται στην συνοικία των Άνω Τρικάλων του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, της Π.Ε. Κορινθίας.

Το Αρχοντικό κρίθηκε ως απαλλοτριωτέο με την αρ. 7/29-10-2007 Πράξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, «προκειμένου να καταστεί επισκέψιμο, καθώς και εκθεσιακός χώρος για την ιστορία της περιοχής και ειδικά της οικογένειας Νοταρά, μέλος της οποίας υπήρξε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων». Τον Οκτώβριο του 2014 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 344/ΑΑ/29-10-2014 η αναγκαστική απαλλοτρίωσή του για αρχαιολογικούς σκοπούς. Κατόπιν σχετικών ενεργειών των συναρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ τα τελευταία δύο έτη,το θέμα της απαλλοτρίωσης προχώρησε και βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Σύμφωνα με το Δικαστικό Γραφείο Ναυπλίου ορίσθηκε δικάσιμος στις 19-1-2022, προκειμένου να καθορισθεί η προσωρινή τιμή μονάδος αποζημιώσεως του ακινήτου

Από την δεκαετία του 1980 έχουν συνταχθεί αλλεπάλληλες τεχνικές εκθέσεις και σχέδια αρχιτεκτονικής αποτύπωσης και εγκρίθηκαν πρώτες σωστικές εργασίες επί του μνημείου. Ακολούθησαν επικαιροποιήσεις των σχεδίων αποτύπωσης και συντάξεις πρότασης αποκατάστασης και επανάχρησης του αρχοντικού. Η τελευταία επικαιροποίηση της μελέτη αποτύπωσης συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2010.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας υλοποίησε στοχευμένες εργασίες άρσης της ετοιμορροπίας του κατά το 2019 και 2020, με καθαρισμούς από την βλάστηση και τα προϊόντα κατάρρευσης, επείγουσες στερεωτικές εργασίες, αντιστηρίξεις τμημάτων της τοιχοποιίας, ενώ για το τρέχον έτος δρομολογείται ο πλήρης καθαρισμός του ισογείου του κτίσματος από προϊόντα κατάρρευσης και φερτά υλικά. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια, σε αγαστή συνεργασία της Εφορείας με τον οικείο Δήμο και τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, ο αύλειος χώρος του Αρχοντικού καθαρίζεται σε ετήσια βάση από την ξερή βλάστηση στο πλαίσιο του ευπρεπισμού του, για την διατήρηση της πρόσβασης στο μνημείο και την αποφυγή πυρκαγιάς.

Επιπλέον, έχουν προχωρήσει οι συνεννοήσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την συνδρομή στην εξασφάλιση κονδυλίων για την σύνταξη των μελετών που απαιτούνται για μια ολική επέμβαση επί του Αρχοντικού, ήτοι: α) της μελέτης στερέωσης-αποκατάστασης και ανάδειξης, β) της στατικής μελέτης, γ) της μελέτης Η/Μ και δ) της μουσειολογικής μελέτης για τη χρήση του.

Με την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του μνημείου και την ωρίμανση των μελετών είναι δυνατή η ένταξη έργου στην νέα χρηματοδοτική περίοδο, προκειμένου το Αρχοντικό των Νοταράδων να αναδειχθεί και να αποτελέσει εκθεσιακό χώρο για την ιστορία της περιοχής, σε συνάρτηση με την οικογένεια Νοταρά, αλλά και χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

Χριστοχρονης Ατσαρος (Ελληνική Λύση) 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250