Λέκκας: «Ο Μύρτος θα είναι προσβάσιμος φέτος στους επισκέπτες» - Τι είπε για τα Λιμνοσπήλαια Σάμης και Θολωτό Τάφο Τζαννάτων

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 18:13

Λέκκας: «Ο Μύρτος θα είναι προσβάσιμος φέτος στους επισκέπτες» - Τι είπε για τα Λιμνοσπήλαια Σάμης και Θολωτό Τάφο Τζαννάτων

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων (συνόδευε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Διδασκάλου κατά την επίσκεψη του στις 30 Ιουνίου στην Κεφαλονιά) και τα όσα έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα και έχουν σχέση με τον τομέα ευθύνης του.

Για τον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων ο κ. Λέκκας ανέφερε:

“Ναι, πραγματικά στα Τζαννάτα ο Μυκηναικός Θολωτός Τάφος είναι ένα μοναδικό μνημείο που χαρακτηρίζει όλη την Κεφαλονιά και όπως είπαν και οι ιστορικοί και της Εφορίας Αρχαιοτήτων τα στελέχη, είναι ένα μνημείο το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και το οποίο συγκεντρώνει όχι μόνο Ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Εκείνο το οποίο είπε ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να προχωρήσουν τα έργα που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πω είναι ότι νικήσαμε το τέρας της γραφειοκρατίας ,είναι κρίμα ενώ υπάρχουν χρήματα να μην μπορούμε να τα διαθέσουμε για αναπτυξιακούς σκοπούς, γιατί είναι και ένα αναπτυξιακό έργο, δεν είναι μόνο ένα έργο πολιτισμού.

Έδωσα και μια άλλη διάσταση εκεί και την τεχνική διάσταση πως πρέπει να γίνουν οι αντιστηρίξεις και όλα τα έργα και ότι ο τάφος αυτός στην αρχαιότητα, πρίν 3.500 χρόνια ,δεν είναι ένας τάφος που απλώς και μόνο έγινε κάπου.

Έγινε σε ένα πολύ κομβικό σημείο, στο οποίο σημείο κατέληγε ουσιαστικά η χαράδρα μέσα στην οποία ήταν θάλασσα και σύμφωνα και με ιστορικές μαρτυρίες πολύ παλιές, αλλά και με τα γεωλογικά δεδομένα, κάτω απο τον τάφο ουσιαστικά ήταν η απόληξη ενός θαλάσσιου φαραγγιού, το οποίο ήταν ελεύθερο στην ναυσιπλοΐα και ήταν πολύ καλό, γιατί εκεί προφύλασσαν τα καράβια.

Άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα κομβικό σημείο που ήταν μέσα σε μία στρατηγική θέση και βέβαια ο τάφος αυτός, είναι ένας τάφος ο οποίος θα ήταν για κάποιο πολύ δυνατό πρόσωπο στην περιοχή, κυρίαρχο πρόσωπο γιατί έχει και όλη αυτή την ανάπτυξη και βέβαια όλα αυτά που βρέθηκαν μέσα φανερώνουν την μεγάλη ανακάλυψη.”

Για το Σπήλαιο της Μελισσάνης ο κ.Λέκκας σημείωσε:

“Η Μελισσάνη και η Δρογκαράτη είναι και αυτά δύο κομβικά σημεία τα οποία έχουν τεράστιο φυσικό, γεωγραφικό, περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και τεράστιο οικονομικό ενδιαφέρον.
Ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της Κεφαλονιάς κινείται μέσα απο αυτά τα δύο σπήλαια.

Εκείνο το οποίο έγινε την περασμένη χρονιά είναι ότι μετά την προσφυγή ενός ιδιώτη, το σπήλαιο Δρογκαράτης και Μελισσάνης έκλεισαν απο την Αρχή Διαφάνειας και μάλιστα έκλεισαν με πολύ αυστηρούς όρους, με ποινή φυλάκισης για όποιον έμπαινε μέσα.

Εγώ απο το 2014 μετά τους σεισμούς, είχα επισημάνει την αναγκαιότητα να λειτουργήσουν τα σπήλαια με αδειοδότηση όπως λειτουργούν όλα τα σπήλαια στην Ελλάδα.
Δύο σπήλαια που δεν είχαν άδεια, ήταν η Δρογκαράτη και η Μελισσάνη για διάφορους λόγους, γιατί ήταν τα πρώτα σπήλαια που δεν ανήκαν στον ΕΟΤ, στην Αρχαιολογία κ.λ.π.

Απο το 2014 μέχρι τώρα δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι, ήρθε η Αρχή Διαφάνειας μετά από τις καταγγελίες που έγιναν και έκλεισε τα σπήλαια και χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω πήρα όλη την ευθύνη πάνω μου ότι τα σπήλαια είναι ασφαλή απο καταπτώσεις βραχοπτώσεις κ.λ.π,.

Έκανα μια τεχνική έκθεση αρχικά, την υπέβαλλα στην Αρχή Διαφάνειας και στο ΚΑΣ με στόχο να πάρουμε προσωρινά την αδειοδότηση ,όπως και την πήραμε και στην συνέχεια έχουμε σχεδόν ετοιμάσει όλες τις μελέτες οι οποίες χρειάζονται να εκπονηθούν για να υποβληθούν στο ΚΑΣ προκειμένου να πάρει απόφαση μόνιμης αδειοδότησης.

Οι μελέτες είναι σχεδόν έτοιμες αν και η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Σάμης και του Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράφηκε μόλις πριν τρείς μέρες.

Είχαμε ξεκινήσει βέβαια απο τον Φεβρουάριο όταν είχαμε την διαβεβαίωση του Δημάρχου κ. Μονιά ότι θα το τολμήσει αυτό το πράγμα, γιατί περί τόλμης πρόκειται, προχωρήσαμε τις έρευνες και τώρα σχεδόν είμαστε έτοιμοι. Με το που θα επικυρωθεί η σύμβαση, θα παραδώσουμε και τις μελέτες.”

Ερωτηθείς για την παραλία του Μύρτου είπε:

“Φέτος δεν θα προλάβουμε φυσικά όπως είναι επόμενο να γίνουν όλα τα έργα τα οποία προτίθενται, αλλά οι παραλίες θα είναι προσβάσιμες, θα είναι ασφαλείς, θεωρώ πως θα μπορούν να κατεβαίνουν οι επισκέπτες στην παραλία, γιατί καταλαβαίνετε ότι οι επιπτώσεις από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην παραλία το 2014, το 2015 ήταν τεράστιες οικονομικά.

Θυμάμαι ότι ήμουν ο πρώτος που είπα στον αστυνομικό ότι μπορεί να ανοίξει την παραλία μόλις τελειώσουν τα έργα 20 Ιουνίου του 2014.

Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και ότι όλα θα γίνουν όπως πρέπει και βέβαια απο του χρόνου και μετά να έχουν αποδοθεί όλα τα έργα σε λειτουργία, ώστε να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.”

Τέλος ο κ.Λέκκας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Αγία Ευφημία στην Σάμη και στην Άσσο και ενημέρωσε για την πρόταση που έχουν καταθέσει για ένα σπηλαιολογικό πάρκο στην Σάμη και τον Καραβόμυλο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/lekkas-892}

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.