ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Το Ληξούρι εκτός του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 18:08

ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Το Ληξούρι εκτός του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης"

Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ -

ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με το Ν. 4559/2018 η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισε τη κατάργηση από 1/10/2018 του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι και την απορρόφησή του από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με έδρα τη Κέρκυρα. Η ανωτέρω απορρόφηση είχε ως περαιτέρω συνέπεια το Τμήμα Ήχου και Μουσικών Οργάνων με έδρα το Ληξούρι να καταργηθεί με το πρόσχημα της ύπαρξης του παρεμφερούς Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας στη Κέρκυρα και στη θέση του να ιδρυθεί το Τμήμα Εθνομουσικολογίας.

Σημειωτέον ότι το Τ.Η.Μ.Ο. υπήρξε ένα τμήμα που παρείχε εξαιρετικά υψηλή επιστημονική κατάρτιση στους φοιτητές του και μοναδικό πανελλαδικά ως προς την ηχοληψία και την κατασκευή μουσικών οργάνων. Αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατοντάδες φοιτητές, που συνειδητοποιημένα επέλεγαν να σπουδάσουν στο Ληξούρι, γνωρίζοντας πως η απορρόφηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας άγγιζε το 90%.

Πέραν της καταργήσεως το έτος 2018 ενός επιτυχημένου τμήματος, ορίστηκε ως χρόνος εκπαιδευτικής λειτουργίας του νεοσυσταθέντος Τμήματος Εθνομουσικολογίας το ακαδημαϊκό έτος 2021 – 2022. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επακολούθησε, συνεχίζοντας μια καταστρεπτική πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας, αποφάσισε με το Ν. 4563/2020 την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας των νέων τμημάτων προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητά τους.

Όπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, για το Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Λευκάδα (που επίσης είχε ανασταλεί η λειτουργία του) υπάρχει θετική εισήγηση από τις πρυτανικές αρχές και ζητήθηκε με ψήφισμα να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η εκκρεμούσα αξιολόγηση βιωσιμότητάς του προκειμένου να συμπεριληφθεί στα μηχανογραφικά των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το τρέχον έτος. Για το Τμήμα Εθνομουσικολογίας στο Ληξούρι υπάρχει αρνητική εισήγηση από τις πρυτανικές αρχές και εκφράζονται βάσιμες ανησυχίες ότι λόγω του θεωρητικού χαρακτήρα του και του απροσδιόριστου αντικειμένου του θα καταργηθεί. Δυστυχώς ούτε η παρούσα, ούτε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή αλλά ούτε ο νυν βουλευτής της Ν.Δ., ούτε και η πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και στήριξη πανεπιστημιακού τμήματος στο Ληξούρι.

Η ίδρυση του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων το 2003, το όραμα του αείμνηστου Γεράσιμου Αρσένη για την Κεφαλονιά ως εκπαιδευτικό κέντρο υψηλού επιπέδου, υπήρξε αξιομνημόνευτη πολιτική πρωτοβουλία της τότε Κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οποία ανταποκρίθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική και σπουδαστική κοινότητα αλλά και αγκάλιασε η τοπική μας κοινωνία.

Είναι σημαντικό για την πόλη του Ληξουρίου, που ήδη από το 1915 υπήρχε στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την Ανωτέρα Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή αλλά και γενικότερα για τα νησιά μας, η επαναλειτουργία του επιτυχημένου Τ.Η.Μ.Ο. δοθέντος ότι συνεχίζει να υφίσταται ο άρτιος εξοπλισμός του και οι εγκαταστάσεις του αλλά και η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, με υπευθυνότητα και σε συνεννόηση με τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, δεσμεύεται να συνδράμει σε αυτήν τη προσπάθεια.


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250