Τσελέντης - Σεισμοί: Για ποια περιοχή «ανησυχούμε» - H Θεσσαλία θα «τρέμει» για μήνες

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 23:13

Τσελέντης - Σεισμοί: Για ποια περιοχή «ανησυχούμε» - H Θεσσαλία θα «τρέμει» για μήνες

«Οι μετασεισμοί στην Ελασσόνα θα κρατήσουν για μήνες και σε ένα κτήριο που έχει ήδη υποστεί ζημιές ο κόσμος δεν μπορεί να επιστρέψει, πρέπει να βρεθούν τρόποι», τόνισε ο Άκης Τσελέντης.

Μάλιστα, επανέλαβε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην περιοχή από τη Ναύπακτο μέχρι τη Θήβα, η οποία έχει σωρεύσει ενέργεια.

Χαρακτήρισε υπαρκτή αλλά «πάρα πολύ μικρή» την πιθανότητα για νέα ισχυρή δόνηση και εξήγησε ότι η ανησυχία του αφορά τον άθλιο δομικό ιστό της περιοχής, καθώς η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες και μετά από ορισμένους σεισμούς της τάξης των 5,4 θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ζωές.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν ο σεισμός θα μπορούσε να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα, τόνισε ότι είναι ένα υπαρκτό σενάριο και γι’ αυτό τοποθετούνται τα επιστημονικά όργανα για να μελετηθεί η συμπεριφορά των ρηγμάτων.

{https://www.youtube.com/watch?v=cae14VDXFjM}

Εξήγησε ότι ενεργοποίηση ρηγμάτων μπορεί να υπάρξει και σε μεγάλες αποστάσεις φέροντας (ο σεισμός Κοζάνης – Γρεβενών είχε προκαλέσει το σεισμό στο Αίγιο) αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν δει οι επιστήμονες κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ μιλώντας στον ΣΚΑΙ στηλίτευσε ιδιαίτερα τη φημολογία πως επίκειται τεράστιος σεισμός στην περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για απίθανες ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Πηγή: aftodioikisi.gr