Η Αυγούστα Παυλάτου για τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία και πως θα τις αντιμετωπίσουμε

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 14:23

Η Αυγούστα Παυλάτου για τις συνέπειες της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία και πως θα τις αντιμετωπίσουμε

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε η σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Αυγούστα Παυλάτου.

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί απο την πανδημία του covid-19 επιδρούν σαφώς και στην ψυχική σφαίρα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο και μεταβάλουν τις καθημερινές συμπεριφορές.

H πανδημία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ψυχική υγεία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συνέπειές της, μάλιστα, θα είναι αισθητές για χρόνια αφότου καταφέρουμε να την ελέγξουμε.

Αυτή είναι η δυσοίωνη εκτίμηση του δρος Αντριαν Τζέιμς, προέδρου του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιατρικής της Βρετανίας.

Είναι γεγονός ότι η κακή ψυχική υγεία είναι σε παράλληλη πορεία με την πανδημία και η κ.Παυλάτου αναφέρθηκε με την επιστημοσύνη της στο πόσο η πανδημία απειλεί την ψυχική υγεία.

Συνοπτικά ανέφερε:

“'Οταν μία αγχογόνος κατάσταση διαρκεί πολύ είναι δύσκολο να την διαχειριστούμε .Πόσο μάλλον η υφιστάμενη κατάσταση της πανδημίας η οποία ενεργοποιεί πολλά ένστικτα επιβίωσης ,αμφισβητεί την ελευθερία μας,την ίδια τη ζωή μας σε κάποιες περιπτώσεις και όλο αυτό τροφοδοτεί το άγχος.

Το άγχος είναι είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων.

Αυτή την περίοδο ενεργοποιούνται πάρα πολύ κίνδυνοι στην ζωή μας,με αποτέλεσμα το άγχος να μεγεθύνεται και είναι δύσκολα διαχειρίσιμο.

Επίσης κάποιοι βιώνουν μικρές και μεγάλες ματαιώσεις,όπως ανεργία κ.λ.π,που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Κατά την περίοδο της πανδημίας έχει αυξηθεί ο αριθμός παιδιών και ενηλίκων που ζητούν βοήθεια απο ειδικούς ψυχικής υγείας και ήταν αναμενόμενο αυτό”.

Στην ερώτηση τι πρέπει να κάνει κανείς για όσο «Μένουμε σπίτι»,η κ.Παυλάτου

απάντησε ότι αυτό που προτείνει η ίδια,είναι να ασχολείται το άτομο με δραστηριότητες που αυξάνουν την αίσθηση του δικού του έλεγχου, οι δραστηριότητες που έχουν επίσης σχέση με την φύση είναι θεραπευτικές.

Για το πώς μπορεί κάποιος να διαγνώσει κάποιο πρόβλημα και να υποστηρίξει την ψυχολογία κάποιου ατόμου του περιβάλλοντος του, η κ.Παυλάτου ανέφερε ότι οι άνθρωποι πρέπει να εκφράζονται και εάν αυτό τους είναι δύσκολο,να γράψουν αυτά που νιώθουν να τα ζωγραφίσουν ,να βρούν τον τρόπο να τα εξωτερικεύσουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι εύκολο κάποιος φίλος η συγγενής να βοηθήσει το άτομο που έχει πρόβλημα εάν δεν είναι έτοιμο το ίδιο να το κάνει,μπορεί όμως να το παροτρύνει αν δεν νιώθει καλά να ψάξει την λύση.

Τόνισε ακόμη,ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχοσύνθεση του ατόμου ιδιαίτερα των έφηβων η επικοινωνία με φίλους και δικούς τους ανθρώπους.

Στο ερώτημα τα παιδιά στο σπίτι η στο σχολείο,απάντησε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το σχολείο για την κοινωνικοποίηση των παιδιών,όμως αφορά το ίδιο το παιδί και την οικογένεια πως θα χειριστεί την κατάσταση και ότι θεωρεί ότι σημαντικότερο είναι να μην χάσει την επαφή με τους φίλους του το παιδί εκτός σχολείου.

Για το πόσο θα επηρεάσει η παρούσα κατάσταση την ψυχολογία των παιδιών,η κ.Παυλάτου,είπε ότι ήδη υπάρχουν αλλαγές στην συμπεριφορά τους και ειδικά στις ηλικιακές ομάδες από το δημοτικό στο γυμνάσιο και απο το γυμνάσιο στο λύκειο που τα παιδιά δεν πρόλαβαν να νιώσουν την αλλαγή.

Ξεχνάνε να κάνουν φίλους και να μιλήσουν με τους φίλους τους.

Επίσης η εναλλαγές στην διδασκαλία τους,μία μέσω τηλεκπαίδευσης μία δια ζώσης είναι για τα παιδιά μια δύσκολη κατάσταση.

Για το εάν οι συνέπειές της πανδημίας , θα είναι αισθητές στο μέλλον, απάντησε ότι δεν φοβάται κάτι τέτοιο και ότι είναι μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε πολλά πράγματα που δεν είχαμε καν σκευθεί στο παρελθόν,ακόμα και διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας.

Είναι σημαντικό απο μόνο του όπως είπε,να μάθουμε διαφορετικούς τρόπους να εκφραζόμαστε.πχ, να γράφουμε γράμματα στους ανθρώπους που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε.

Για την παρατεταμένη κατάσταση των περιορισμών,και την κούραση που έχει επιφέρει,είπε ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση δεν πρέπει να επιμένουμε να την αλλάξουμε,αλλά να αλλάζουμε εμάς σε σχέση με την επικρατούσα κατάσταση.

Όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις τον καιρό της πανδημίας,ανέφερε ότι κατά την προσωπική της άποψη έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, η επικοινωνία μεταξύ των ενηλίκων γίνεται με πιο γόνιμο τρόπο,ενώ για τα παιδιά,είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση γιατί δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κοινωνικές δεξιότητες.

Πρόσθεσε επίσης,ότι γίνονται πιο φανερές οι ανάγκες μας σε μια περίοδο που στερούμαστε πράγματα και ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή και γνωριμία με τον εαυτό μας.

Στην ερώτηση για το εάν η εκτεταμένη ενημέρωση απο τα ΜΜΕ βλάπτει αυτή την περίοδο,απάντησε ότι αυτό είναι τελείως υποκειμενικό γιατί υπάρχουν άνθρωποιο που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με το να γνωρίζουν τι συμβαίνει και πως μπορούν να προστατευθούν απο αυτό που έρχεται και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καταθλίβονται με αυτά που ακούν.

Επίσης ανέφερε ότι πρακτικά μπορεί να βοηθήσει μια δομημένη ρουτίνα μέσα στην καθημερινότητα μας π.χ,να γνωρίζει ο καθένας καθημερινά τι έχει να κάνει που έτσι μειώνει την ένταση του αναπάντεχου και συγχρόνως αυξάνει και την αίσθηση του ελέγχου,επίσης οι ασκήσεις χαλάρωσης.

Για τις διαπροσωπικές σχέσεις εν καιρό πανδημίας,η κ.Παυλάτου ενημέρωσε ότι έχει σημειωθεί αποκαθήλωση των σχέσεων συνοδευόμενη όμως απο την ανάγκη να φτιαχτεί όλο αυτό,να μπορέσουν να επιβιώσουν μαζί,επομένως όλη αυτή η κατάσταση λειτουργεί θετικά τελικά.

Μέσα απο όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που μόνο αυτή η κατάσταση που βιώνουμε δημιουργεί,σίγουρα ο άνθρωπος δεν θέλει να δημιουργήσει και άλλα αρνητικά συναισθήματα τα οποία μπορεί να προέρχονται απο την σχέση του η την συμβίωση.

Τέλος επανέλαβε ότι δεν πρέπει να σταματήσει ο κόσμος να εκφράζεται και ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει στον εαυτό του ότι τον αγαπά.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-1039-inkefalonia-1039}

 




00 inkefalonia general ad 300X250