Ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης στον Inkefalonia 103,9: "Θέλω ως Κεφαλονίτες να ενώνουμε τις δυνάμεις μας"

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021 17:49

Ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης στον Inkefalonia 103,9: "Θέλω ως Κεφαλονίτες να ενώνουμε τις δυνάμεις μας"

Ο πολυπράγμων Κεφαλονίτης καθηγητής, μιλάει με ενθουσιασμό για το νησί του και αναλύει σημαντικά θέματα της επικαιρότητας

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Νικόλαος Φαραντούρης δικηγόρος παρ' Άρείω Πάγω, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος κατέχει έδρα διδασκαλίας με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Ζαν Μονέ (Jean Monnet) .

Ευρισκόμενος στην πηγή στην οποία «αναπορίζεται»,τον τόπο καταγωγής του την Κεφαλονιά, ανέλυσε σημαντικά θέματα και μας έπεισε ότι η νοσταλγία (νόστος) για την πατρίδα,γράφεται σε τετελεσμένο μέλλοντα.

Συνοπτικά:

Αρχικά επεσήμανε ότι το κέντρο του κόσμου είναι η Κεφαλονιά,ενημέρωσε ότι υπάρχει μία πολυπληθής και πολύ ενθουσιώδης κοινότητα Κεφαλλήνων φοιτητών που κάθε φορά που συναντώνται στην πατρίδα ανοίγει η καρδιά τους και τόνισε: “Η δύναμη της Κεφαλονιάς δεν είναι μόνο οι ενθουσιώδεις Κεφαλονίτες που μένουν στο νησί ,αλλά και οι ενθουσιώδεις Κεφαλονίτες που φεύγουν από το νησί για να σπουδάσουν και τους οποίους τους παροτρύνουμε ολόψυχα να ξαναγυρίσουν στο νησί,διότι η Κεφαλονιά έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα και πάρα πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με άλλα νησιά της Ελλάδας.

Έχει τοπική οικονομία,έχει μεγάλη δυνατότητα εξωστρέφειας και αξίζει ο νέος κόσμος να επενδύει ,όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως ηθικά στην πατρίδα μας”.

Κληθείς να σχολιάσει την επικρατούσα κατάσταση με την πανδημία,ο κ.Φαραντούρης είπε ότι στην Αθήνα όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο,επικρατεί η ανασφάλεια για το τι θα προκύψει την επόμενη ημέρα,σε σχέση με την οικονομία,τον τουρισμό,τις διαπροσωπικές σχέσεις,κάθετα και οριζόντια σε όλη την Ελληνική και την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών.

Ως φύση αισιόδοξος άνθρωπος,δήλωσε ότι κάθε φορά που ανακύπτει ένα πρόβλημα, θα πρέπει το μειονέκτημα εί δυνατόν να το μεταφράζουμε σε πλεονέκτημα και έφερε ως παράδειγμα την Κεφαλονιά, που άργησε μεν να δραστηριοποιηθεί τουριστικά,αλλά αυτό κατέληξε πλεονέκτημα για τον τόπο για να στοχεύσει στον ποιοτικό και αναβαθμισμένο τουρισμό.

Όσον αφορά τις συνέπειες της πανδημίας, ως καθηγητής του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου είπε ότι τον ίδιο και τους συνεργάτες του τους απασχολεί πολύ ο αναβρασμός που επικρατεί στην κοινωνία εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων,ότι βλέπει να έρχονται κοινωνικές και οικονομικές εκρήξεις και ότι ελπίζει να επικρατήσει η ωριμότητα και να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν γίνεται με λιγότερες απώλειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ,η μεγάλη μας οικογένεια όπως την χαρακτήρισε,φαίνεται ότι μέχρι στιγμής αποτυγχάνει να διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημίας και τους εμβολιασμούς ,όμως στον αντίποδα έχει διασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας για όλες τις Ευρωπαικές χώρες και από κει και πέρα είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του να γίνει με χρηστότητα και μεθοδικότητα.

Για τα όσα προέκυψαν με την προμήθεια των εμβολίων, είπε ότι η Ευρωπαική Ένωση η οποία αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι είναι ένας οικονομικός γίγαντας ,αλλά όπως ο ίδιος θεωρεί πολιτικός νάνος,ανέλαβε για λογαριασμό των μελών της να διαπραγματευτεί την προμήθεια εμβολίων από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες κατασκευής των,όμως είναι πανθομολογούμενο στους κύκλους των Βρυξελών,ότι απέτυχε οικτρά.

Αποτέλεσμα αυτού και αυτό είναι μία παραίνεση και συμβουλή προς τους κρατούντες στην Ελλάδα ,είναι ότι πολλές χώρες ,μικρές και μεγάλες όπως η Γερμανία,έχουν σπεύσει να διαχωρίσουν την θέση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αρχίσουν να διαπραγματεύονται διμερώς,μόνες τους, με τρίτες χώρες ,με τρίτες εταιρείες την προμήθεια εμβολίων ,διότι βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση και αποτυχία του κεντρικού σχεδιασμού.

Ίσως θα έπρεπε,όπως είπε,να επανεξετάσει και η χώρα μας την Ευρωπαϊκή ομπρέλα κάτω απο την οποία στεγάστηκε όλο αυτό το διάστημα και να προσανατολιστεί στις εναλλακτικές δυνατότητες που τις δίνονται,γιατί εδώ δεν υφίσταται παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου,αλλά η λύση ενός υγειονομικού και κοινωνικού προβλήματος.

Εξέφρασε δε την δυσαρέσκεια του λέγοντας:“Με ενοχλεί πάρα πολύ ο λεγόμενος υγειονομικός αγώνας ,με ενοχλεί πολύ ο διαγκωνισμός ο γεωπολιτικός,ο γεωστρατηγικός ανταγωνισμός με επίκεντρο την πανδημία και τα υγειονομικά προβλήματα.

Είμαι υπέρ της άποψης ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα ως ένωση κρατών μελών δικαίου και να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες για την προμήθεια εμβολίων. Είναι αδιανόητο εν μέσω της πανδημίας να περιχαρακώνεται μονάχα στην δύση από την στιγμή που υπάρχουν τα εχέγγυα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ευρωπαικού Μηχανισμού”.

Στην συνέχεια ζητήθηκε η άποψη του για τις ΑΠΕ και τις ανεμογεννήτριες και ο κ. Φαραντούρης εκφράσθηκε ως εξής:

“Καταλαβαίνω ότι οι κοινωνίες είναι διχασμένες επάνω σ αυτά τα θέματα, το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΠΕ στην Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει ως εξής:.

Οι ΑΠΕ και δεν αναφέρομαι μόνο στις Ανεμογεννήτριες αλλά και στην ηλιακή ενέργεια (σήμερα η επιστήμη μιλάει για υδρογόνο),ακόμα και η αιολική ενέργεια θεωρείται μεταβατική με την έννοια ότι το υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρόλυση και ευχερώς από τον αέρα και τον ήλιο εμφανίζεται αυτή την στιγμή ως η πιο αξιόπιστη επιστημονικά και κοινωνικά πρόταση για το μέλλον.

Το φυσικό αέριο θεωρείται μεταβατικό καύσιμο. Φυσικά είναι λιγότερο ρυπογόνο από το πετρέλαιο και το μαζούτ ,αλλά όλα αυτά κατατείνουν σε πολύ πιο επαναστατικές λύσεις που θα δούμε για τα επόμενα 10-20 χρόνια,όπως και η λύση του υδρογόνου. Γίνονται ήδη συζητήσεις και μελέτες διεθνώς και έρχεται και στην Ελλάδα όλη αυτή η συζήτηση. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο.

Ήμουν για πάνω από 4 χρόνια πρόεδρος της Ένωσης 45 Ενεργειακών Εταιρειών από όλο τον κόσμο στις Βρυξέλες ,εκεί τα ζητήματα των ΑΠΕ μας απασχολούσαν και απο την κοινωνική και απο την περιβαλλοντική διάσταση.

Οι ΑΠΕ,είναι προφανώς μια υποχρέωση της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απότοκο διεθνών συμφωνιών.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μπάιντεν όταν εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν να επανεντάξει τις ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ,άρα οι ΑΠΕ,δεν είναι εκ των προτέρων κάτι κακό.

Όμως προκειμένου να υπάρξει μια σοβαρή ,αποτελεσματική χρήση των Ανεμογεννητριών,αλλά και όλων των μορφών ενέργειας,πρέπει να υπάρξει μια αυστηρή τήρηση του θεσμικού πλαισίου.

Το μαχαίρι είναι πώς θα το χρησιμοποιήσεις και από πού θα το πιάσεις. Αν το πιάσεις απο την λάθος πλευρά, θα κόψεις το χέρι σου, αν το πιάσεις απο την σωστή πλευρά θα κόψεις αυτό που θέλεις και θα κάνεις την δουλειά σου!

Χρειάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία να τηρηθεί απαρέγκλιτα ,χρειάζεται αυστηρή χωροθέτηση των χώρων, χρειάζονται έργα υποδομής,εγγειοβελτιωτικά έργα, π.χ. σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και της Κεφαλονιάς υπάρχει έντονος ερπυσμός,υπάρχουν γεωλογικά φαινόμενα,σεισμικότητα,υπάρχουν περιοχές Natura, όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Όταν όλα αυτά τηρούνται δεν υπάρχει πρόβλημα.

Στην Κεφαλονιά έχουμε ένα προνόμιο και μειονέκτημα συγχρόνως ,ότι ισχύει για παράδειγμα για την αντισεισμική νομοθεσία, θα πρέπει να ισχύσει και για τα περιβαλλοντικά στάδια έτσι ώστε να διασφαλιστεί αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του καθ ενός.

Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι εκ των ων ουκ άνευ,άρα καμία χρήση ΑΠΕ δεν είναι εκ των προτέρων κακή,αν συνοδεύεται απο πολύ αυστηρά περιβαλλοντικά στάνταρ,χωροθέτηση, απόλυτο σεβασμό με το περιβάλλον,τον οικιστικό χάρτη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής δεν μπορούμε να πούμε όχι.

Στήν Κεφαλονιά έχουμε πολύ αυστηρή πολεοδομική νομοθεσία την έχουν σεβαστεί και αυτοί που δανειοδότησαν και αυτοί που κατασκεύασαν και αυτό απεδείχθη στου σεισμούς του 2014. Προτείνω σε όσους ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά και κυρίως σε όσους ασχολούνται με υποδομές,αυστηρό “σκανάρισμα “οποιασδήποτε μελέτης περιλαμβάνει εγκατάσταση υψηλής ενεργειακής εντάσεως”.

Για τον διαβαθμιδικό Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ιονίων Νήσων,και για τα εργοστάσια καύσης απορριμάτων,ο κ.Φαραντούρης εν πρώτοις αναφέρθηκε στον διάλογο τον οποίο είχε αναπτύξει με τον π. Υπουργό Ενέργειας γαι την καύση των απορριμάτων,στην διάρκεια του οποίου τον είχε ενημερώσει ότι η καύση τους είναι μέθοδος του παρελθόντος και σε καμία περίπτωση δεν είναι μέθοδος του μέλλοντος και οτιδήποτε καίγεται παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Η καύση των απορριμάτων αντίκειται και στα Ευρωπαικά πρότυπα και στην διεθνή κατεύθυνση για περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και ότι το

μέλλον είναι στην κυκλική οικονομία και στην ανακύκλωση.

Η καύση των απορριμάτων ανέφερε πέρα από τα άλλα προβλήματα που μπορεί να σωρεύσει στο νησί(συγκέντρωση,εναπόθεση απορριμάτων) αντανακλά και μεθόδους του παρελθόντος και όχι όραμα του μέλλοντος,συν το γεγονός ότι παρέχει ένα ισχυρό επενδυτικό κίνητρο για να μαζέψει κάποιος σκουπίδι.

Πρέπει να αποθαρρύνουμε το σκουπίδι,όχι να δίνουμε κίνητρο για να παραχθεί σκουπίδι προκειμένου να παράξει κέρδος.

“Αντιλαμβάνομαι,ανέφερε, ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση των απορριμάτων και δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποκτήσουμε παιδεία στην διαχείριση των απορριμάτων σε ατομικό επίπεδο και οι αρχές της χώρας πρέπει να καταλάβουν ότι η καύση των απορριμάτων δεν οδηγεί στο μέλλον”.

Η Κεφαλονιά κατά γενική ομολογία ήταν και παραμένει ένα καθαρό νησί,οι κάτοικποι του έχουν διαχειριστεί τα απορρίμματα τους με επιμέλεια,σωφροσύνη και σοφία σε σχέση με τα άλλα νησιά που δεν τα κατάφεραν και τόσο καλά.

Η καύση για το νησί μας είναι λίγο αναχρονιστική με την έννοια ότι αυτός που παράγει τα σκουπίδια πρέπει να βρεί και έναν τρόπο να τα διαχειριστεί καλύτερα και όχι να επιμερίζεται το κόστος της παραγωγής απορριμάτων σε όλη την κοινωνία.

Να επιμερίσουμε άλλα ζητήματα,να επιμερίσουμε τον πλούτο να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στην κοινωνία και όχι το σκουπίδι.

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, διδάσκω την κυκλική οικονομία και την βιοοικονομία στο μεταπτυχιακό στο οποίο είμαι και διευθυντής ,υπάρχουν μελέτες,είναι γνωστές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο,μπορούμε να προχωρήσουμε να επεξεργαστούμε σοβαρές και βιώσιμες λύσεις και όχι να ανατρέξουμε σε αναχρονιστικές μεθόδους καύσης απορριμάτων που θα δημιουργήσουν και κοινωνικά ζητήματα”.

Ερωτηθείς για την σχέση του με την τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη ,ενημέρωσε ότι το Φαραντουρέικο είναι όλο απο τα Καταποδάτα ,η Μαρία είναι συγγενής του και ένας άνθρωπος που αγαπά και τιμά την Κεφαλονιά όπως και η Κεφαλονιά την έχει τιμήσει ανάλογα.

Δεν παρέλειψε δε, να πει ότι οι Κεφαλονίτες την καλλιτεχνική διάσταση την έχουν στην ζωή τους έτσι κι αλλιώς και ότι δεν υπάρχει Κεφαλονίτης που να αρκείται στα στενά πλαίσια της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Ο καθένας ,έχει και μία κουρλαμάδα.(σ.σ. ο ίδιος πέραν των άλλων,γράφει ποιήματα).

Για το πως αποφάσισε να επενδύσει στην Κεφαλονιά,ο κ. Φαραντούρης είπε ότι πριν απο 3-4 χρόνια πήρε την απόφαση,εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ,το εκπόνησε μαζί με την σύζυγο του έχοντας κάποια σχετική εξοικείωση σ αυτά τα θέματα και έφτιαξαν ένα κτηριακό συγκρότημα με βίλες μεταξύ Σάμης, Καραβομύλου και Πουλάτων.

Το λειτούργησαν εν μέσω πανδημίας και πήγαν καλά παρ' όλο που βάδιζαν σε αχαρτογράφητα νερά λόγω covid-19.

“Εγώ και η οικογένεια μου έχουμε ως σύνθημα στην ζωή μας και το λέω και στους φοιτητές μου,ότι άν κάτι σας ενθουσιάζει είναι προτιμότερο να το κάνετε και ας μετανιώσετε,παρά να μετανιώσετε επειδή δεν το κάνατε και να σας τρώει το αν κ.λ.π.

Πιστεύω στο νησί,πέρα απο το γεγονός ότι το αγαπάμε,πιστεύω ότι η Κεφαλονιά έχει τουριστικό μέλλον και μέσα στο τρίπτυχο αποκλειστικότητα ιδιωτικότητα και πολυτέλεια που δεν απευθύνεται μοιραία σε υψηλά βαλάντια ,αλλά σε ανθρώπους που μπορούν και εκτιμούν να καταλάβουν την διαφορά.

Επενδύοντας με βάση αυτό το τρίπτυχο,θεωρώ ότι μπορούμε να απογειώσουμε την Κεφαλονιά, η οποία δεν έχει καταστραφεί από άναρχο και βεβιασμένο τουριστικό πυρετό, κάτι που βλέπουμε σε άλλα νησιά της Επτανήσου όπως στην Ζάκυνθο.

Κάνοντας μια πρόβλεψη, θεωρώ ότι η Κεφαλονιά με ατομικές με μεμονωμένες προσπάθειες και με συλλογικές -έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχουν συλλογικές προσπάθειες και προς τα έξω απο αρχές και απο φορείς - μπορέι να γίνει ο νούμερο ένα προορισμός του ποιοτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Απο την θέση μου και με την ιδιότητα μου θα είμαι αλληλέγγυος σε οποιαδήσποτε προσπάθεια προβολής του νησιού μας.

Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όπως αυτός της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου ,έχουμε πολύ σημαντικό κόσμο σε σημεία λήψης των αποφάσεων στην Κεφαλονιά,στην Αθήνα,διεθνώς,στις Βρυξέλες,στην Αμερική και επιτέλους πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό σε μία κατεύθυνση,την πατρίδα μας να την διατηρήσουμε όμορφη ,λειτουργική και έναν ελκυστικό προορισμό για τους νέους μας που φεύγουν για να σπουδάσουν και σκέφτονται εάν θα πρέπει να επανέλθουν στο νησί.Να επανέλθουν οι νέοι μας αρκεί να τους δώσουμε μία στράτα, μια πυξίδα για το τι θα κάνουν.Μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.

Θέλω κι εγώ μαζί με όλους μας εδώ στην Κεφαλονιά,να ενώνουμε κάθε φορά,σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα τις δυνάμεις μας,όσες διαθέτει ο καθένας μας,απο όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται,για το νησί μας .

Κοινή γαρ η τύχη,το νησί αυτό είναι η πατρίδα μας,είναι το απάγγιο όλων όσων κατά καιρούς βρέθηκαν στα μήκη και πλάτη του κόσμου”.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/farantouris-1039}




00 inkefalonia general ad 300X250