Μία ακόμη ευκαιρία για το γήπεδο ποδοσφαίρου των Πουλάτων. Θα μείνει και αυτή ανεκμετάλλευτη;

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020 17:50

Μία ακόμη ευκαιρία για το γήπεδο ποδοσφαίρου των Πουλάτων. Θα μείνει και αυτή ανεκμετάλλευτη;

Ο μεσογειακός κυκλώνας που πέρασε πριν λίγες ημέρες από το νησί μας, άφησε πίσω του πληγές που μάλλον θα αργήσουμε να επουλώσουμε. Ταυτόχρονα, είναι αλήθεια πως η διαμορφωθείσα κατάσταση απαιτεί την ανάλωση σημαντικού κεφαλαίου υλικών και άυλων πόρων από πλευράς Δήμου Σάμης και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Τόσο για την επιστροφή των πληγέντων συνδημοτών μας και ασφαλώς των υποδομών μας στην κανονικότητα, όσο κυρίως για την προσπάθεια σχεδιασμού και εκτέλεσης αρμοδίως των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που θα θωρακίσουν, στο μέτρο του εφικτού πάντα, την περιοχή μας από ανάλογης σφοδρότητας καιρικά φαινόμενα. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν και κατά την θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης τις πλημμύρες και τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός». Μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την εξαιρετικά έντονη κριτική της αντιπολίτευσης που καταλόγισε στην δημοτική αρχή έλλειψη προετοιμασίας και αδυναμία συντονισμού.

Είναι ωστόσο επίσης αλήθεια, πως οι σοβαρές ανάγκες της καθημερινότητας αλλά και η υποχρέωση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας έργων και στις τρείς Δημοτικές Ενότητες, αποτελούν μια πραγματικότητα που δεν έχουμε το δικαίωμα να παραβλέψουμε, πέρα και έξω από τις όποιες έκτακτες καταστάσεις. Είναι εξάλλου κοινή πεποίθηση, ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών του «Ιανού» ή οι κινητοποιήσεις για την μη εκφόρτωση των ανεμογεννητριών που αφίχθησαν στο λιμάνι με στόχο την δημιουργία του νέου αιολικού πάρκου στον Ξερακιά, δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για καθυστερήσεις, παραλείψεις ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, έγινε γνωστή η αύξηση του προϋπολογισμού στις τρεις προσκλήσεις του αναπτυξιακού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση «Φιλόδημος ΙΙ». Η συνολική αύξηση είναι της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, ενώ τροποποιείται και η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος που θα υλοποιείται έως και τις 31/12/2022. Ειδικότερα, στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των Δήμων» με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων» ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης αυξάνεται κατά 12,5 εκ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 162,5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για μία ακόμη, ίσως τελευταία, ευκαιρία που παρουσιάζεται στον Δήμο Σάμης για την ένταξη στο πρόγραμμα της επισκευής του γηπέδου ποδοσφαίρου των Πουλάτων, που όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει είναι σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των ελάχιστων που ακόμη το χρησιμοποιούν για την άθλησή τους.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά και την σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του περασμένου Φλεβάρη, το έργο δεν προτάθηκε για ένταξη στην προηγούμενη φάση του προγράμματος, καθώς όπως ο Δήμαρχος είχε επικαλεστεί στην εισήγησή του, το γήπεδο δεν είχε περιέλθει στα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, ενώ δεν διέθετε και τοπογραφικό διάγραμμα. Φανταζόμαστε επομένως ότι μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της κοινοτικής περιουσίας των Πουλάτων δεν θα υφίσταται πλέον το κώλυμα αυτό και το έργο θα πληρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Αν πάλι όχι, δηλαδή υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, τότε ο Δήμος δεν έχει παρά να τις τακτοποιήσει. Όπως άλλωστε άμεσα πρέπει να δράσει και στην υπόθεση του τέμπλου του Κοιμητηριακού Ναού των Πουλάτων που αναμένει εδώ και μήνες την πραγματοποίηση της μελέτης στατικότητας που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο η Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να προγραμματίσει την συντήρηση και αποκατάστασή του.

Προτρέπουμε συνεπώς τον Δήμο Σάμης να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την νέα αυτή χρηματοδοτική ευκαιρία που παρουσιάζεται, όπως προφανώς και την συγκυρία της υπαγωγής του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση του χώρου, με την κατασκευή ενός γηπέδου 5 Χ 5 και ενός γηπέδου μπάσκετ. Πρόκειται για μια παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για το χωριό μας και την νεολαία της ευρύτερης περιοχής. Όπως άλλωστε και η ενδεχόμενη αξιοποίηση του παρακείμενου Δημοτικού Σχολείου, η ανάγκη επισκευής του οποίου έφτασε μέχρι και το Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω σχετικής επερώτησης στα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών. Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι στην από 20 Μαρτίου απαντητική του επιστολή, ο Δήμος Σαμης δεσμεύτηκε να το πράξει με ίδιες δαπάνες περιλαμβάνοντας το έργο σε έναν από τους προσεχείς προϋπολογισμούς του.

Πηγή: poulatakefalonias.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250