Ανακοίνωση ονοματοδοσίας δρόμων στα Σπαρτιά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 09:00

Ανακοίνωση ονοματοδοσίας δρόμων στα Σπαρτιά

Κοινότητα Σπαρτιών- Ανακοίνωση

Το συμβούλιο της Κοινότητας Σπαρτιών στην τελευταία Συνεδρίαση τους αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στον Δήμο Αργοστολίου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες , ώστε δύο οδοί στα Σπαρτιά να έχουν τα ονόματα δύο μεγάλων προσωπικοτήτων που γεννήθηκε στα Σπαρτια.

Α) Παναγιώτη Πανά 1832-1896: Ριζοσπάστης αγωνιστής, ποιητής λογοτέχνης- δημοσιογράφος. Ηγετικό στέλεχος του Ενωτικού Ριζοσπαστικού κόμματος ζητούσε μαζί με την ένωση με την Ελλάδα αλλαγή του πολιτεύματος και κοινωνικές βελτιώσεις για την δράση του υπέστη διωγμούς και ταλαιπωρίες από τους Άγγλους αποιοκράτες αλλά και από το Ελληνικό Βασίλειο. Φίλος του Μικέλη Αμβλίζου, Ηλία Ζερβού Ιακωβάτου και Ιωσήφ Μομφεράτου. Τίμησε τον Τόπο του με την ζωή και το έργο του.

Β) Μαρίνου Βαλλιάνου 1898-1974: Ανθρωπιστής, γιατρός, υφηγητής της παθολογίας στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Δίδαξε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου που του ανέθεσε την οργάνωση του λαϊκού Νοσοκομείου. Αντιστάθηκε στην δικτατορία Μεταξά όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλείσει το Λαϊκό. Υπήρξε επίσης στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου. Το 1940-1941 υπηρέτησε σε στρατιωτικά νοσοκομεία όπου έκανε έρευνες για την θεραπεία των κρυοπαγημάτων γράφοντας και σχετικό βιβλίο. Το 1945 ήταν ένα από τα τρία λαϊκά μέλη του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε τους δωσίλογους των κατοχικών κυβερνήσεων. Ένας των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών.


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250