Ηλίας Μπεριάτος: «Δεν ισχύει η άποψη ότι η επισκευή κοστίζει περισσότερο από την κατεδάφιση και ανέγερση νέου μουσείου»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2020 12:42

Ηλίας Μπεριάτος: «Δεν ισχύει η άποψη ότι η επισκευή κοστίζει περισσότερο από την κατεδάφιση και ανέγερση νέου μουσείου»

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», φιλοξενήθηκε ο κος Ηλίας Μπεριάτος (Αρχιτέκτων-πολεοδόμος, Ομ. Καθηγητής Παν. Θεσσαλίας) προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το ΙΚΙ πήρε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές για την διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου και την κήρυξή του ως διατηρητέο.        

Με τις υπογραφές να έχουν αγγίξει ήδη τις 130 ο κος Μπεριάτος  ανέφερε ότι το κτήριο μπορεί και πρέπει να επισκευαστεί.  Προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του ο καλεσμένος εξιστόρησε περιστατικά  τα οποία μαρτυρούν ότι πράγματι το κτήριο μπορεί να επισκευαστεί. «Από το 2013 η υπηρεσία νεότερων μνημείων στην Πάτρα, είχε ζητήσει να γίνει το μουσείο διατηρητέο μνημείο και αυτή η υπόθεση έχει σκαλώσει.  Υπάρχουν μελέτες αυτή την στιγμή που κάνουν λόγο για επισκευή» τόνισε.

Ο καλεσμένος συνέχισε παραθέτοντας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. «Μετά τους σεισμούς του 2014 όσοι επισκέφθηκαν το μουσείο (κος Καρύδης, Αλέξανδρος Παντελειός, καθηγητές πανεπιστημίων) όλοι συμφωνούσαν ότι μπορεί να επισκευαστεί» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Αφού υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, γιατί το υπουργείο δεν φέρνει άλλους ειδικούς να γίνει μια επιτροπή και να πάρουν αποφάσεις».

Ο κος Μπεριάτος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι όλοι όσοι έχουν πάρει την απόφαση για την κατεδάφιση του μουσείου διατείνονται ότι δεν  συμφέρει να επισκευαστεί (από οικονομικής άποψης).  «Θεωρούμε ότι η αποκατάστασή του είναι η καταλληλότερη λύση σύμφωνα με ιστορικά, καλλιτεχνικά, αρχιτεκτονικά και οικονομικά κριτήρια, απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διάσωση και αποκατάσταση του κτηρίου του Μουσείου ως μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού. Επίσης θα εξοικονομηθούν  σημαντικοί πόροι, οι οποίοι μπορούν να διατεθούν για μια καινούργια μουσειακή στέγη, η οποία έχει καταστεί πλέον απαραίτητη λόγω των αυξημένων αρχαιολογικών ευρημάτων και των σύγχρονων αναγκών» κατέληξε.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ